Sony xe8505 a słaba jakość obrazu Netia

tomaszbe

New member
Kupiłem tydzień temu telewizor Sony 55xe8505 z 4k i hdr. Ogólnie model ten jest wszędzie bardzo chwalony stąd moje lekkie zdziwienie po kilku dniach użytkowania bo delikatnie mówiąc jakość obrazu nie powalała. Aktualnie mam podłączoną do niego telewizję Netii i światłowód 300mb (niestety żadnej innej kablówki nie dało się podłączyć u mnie na osiedlu) i zastanawiam się czy to nie jest powód słabej jakości obrazu. Podczas oglądania meczu kilkukrotnie zdarzyło się że obraz na moment się "pikselował" (sory za takie słowotwórstwo ale nie wiem jak to nazwać ;) ) Wyglądało to tak jak podczas oglądania streamów przez internet, czasami na chwilę nam ucieknie sygnał i widać wyraźne piksele. Poza tym niektóre kanały HD wyglądają wręcz tragicznie, jakbym je oglądał na jakimś telewizorze HD ready sprzed 10 lat. Jest na to jakiś sposób? Wymiana dekodera czy cokolwiek? Dodam tylko, że ściągnąłem z jakiegoś serwera z samplami materiałów sportowych 4k fragment meczu ligi hiszpańskiej i po odpaleniu z pendriva obraz jest MEGA żyleta. Czyli wychodzi na to że albo mam coś źle poustawiane w telewizorze albo tak tragiczną jakość obrazu daje netia. Miał ktoś podobne przejścia? A jeżeli to faktycznie wina Netii to jakby to wyglądało po przejściu na talerz nc+? Jest szansa na dużo lepszą jakość obrazu czy niekoniecznie? Mundial za moment, telewizor 4k zakupiony a jest gorzej niż na starym telewizorze HD miałem w poprzednim mieszkaniu (tam była multimedia) :/

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
A jak wygląda obraz z Netflixa ?

Jeśli obraz z innych źródeł żyleta - t z pewnością nie jest wina telewizora.

tomaszbe

New member
Netflixa na czas mundialu wyłączyłem więc nie mam jak w tej chwili sprawdzić. Wydaje mi się że to Netia tak zamula, fajnie jakby się wypowiedział ktoś kto ma od nich telewizję na światłowodzie. I najważniejsze pytanie - czy jak zamówię telewizję na kartę z nc+ (moduł CI) to będzie lepiej? Tam przynajmniej mają TVP 4k na mundial.

schiemo88

New member
Dzień dobry,

Jak skończyła się historia z telewizją w Netii? Pytam, ponieważ mam podobny problem z netia. Jakość kanałów hd gorszy niż naziemnej. Dodam że mam nowy telewizor Samsunga qled.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

arek_r1

New member
Jestem świeżym klientem Netii w transferze 150Mbps na światłowodzie, do mieszkania idzie już skrętka, ale do 10Gbps powinna dawać radę i jakość kanałów HD po kablu z routerem jest gorsza niż z dvbt.
Zadzwonię do Netii i zapytam. Nie miałem jeszcze tv przez internet, może wypowie się ktoś kto już miał styczność z tego typu rozwiązaniem i jak z jakością to wygląda u innych operatorów.

arek_r1

New member
Już się troszkę wyjaśniło, tv zaczęła działać bez zarzutu tzn. jakość obrazu HD jest HD, jednak wiele do życzenia można mieć co do interfejsu dekodera netii.
Nawet listy kanałów nie można po swojemu ustawić, nie mówiąc już o czasie spędzonym na infoliniach aby się cokolwiek dowiedzieć, średnia rozmów to 30min... cóż duża firma dużo ludzi zatrudnia, każdy che pogadać.

arek_r1

New member
Rozwiązanie banalne, transfer dla dekodera nie był wystarczający zaraz po podłączeniu, zanim spece wszystko skonfigurowali jak trzeba obraz się nie ciął ale jak pisałem mocno pogorszyła się jego jakość, po dwóch dniach obraz żyleta.
Ogólnie ciężko mi polecić tegoż operatora jeżeli ktoś już się zastanawia to niech przekalkuluje wszystkie za i przeciw w/g mnie przeciw jest znacznie więcej niż za ale cóż mam nadzieję że może jeszcze coś się poprawi.

Ostatnia edycja:
Do góry