Również nabyłem ten model , dlatego pozwole sobie wkleić posty, które wrzuciłem na innym forum, może kogoś zainteresują :
od wczoraj cieszę się moim 46Z5500. Jest to dla tego TV duże wyzwanie ponieważ jeszcze kilka miesięcy będzie musiał radzić sobie z dekoderem mini Cyfrowego Polsietu podłączonym przez Euro-złącze (!)
Tak więc to co napiszę może zainteresować osoby które boją się czy nowa technologia podoła słabemu sygnałowi SD.
Co istotne, wcześniej miałem 29`` CRT Samsunga - więc to dość drastyczna zmiana.
No i cóż ... zacznę od mojej subiektywnej oceny wyglądu.
Uważam , że obecnie ten tv jest najelegantszym meblem w moim pokoju
. Wygląda absolutnie perfekcyjnie i naprawdę te plastikowo - fortepianowe LEDy nie mają tej klasy. Tu widać, że to SONY.
Krótko mówiąc wielki plus. Fotki, które widzicie są niestety kiepskiej jakości - ale aparat i fotograf również, więc wybaczcie.
OK, teraz obraz. Jestem laikiem -nie mam doświadczenia i wykształcenia w tym kierunku więc polegam na swoim wyczuciu.
Na sygnale SD z dekodera mini CP nie oczekiwałem rewelacyjnego obrazu i takiego nie ma, ale... porównując go (mam możliwość) do obrazu z plazmy Panasonica (42``), która również pracuje na dekoderze CP - mogę powiedzieć z czystym sumieniem, że obraz jakościowo jest na tym samym poziomie.
Dużo czasu poświęciłem ustawianiu (w zasadzie to cały czas go "dopieszczam") i polecam to każdemu , bo warto. Pobawcie się suwakami , włączcie wspomagacze i wtedy dopiero zobaczycie, że ten TV daje radę.
Skupiam się cały czas na sygnale SD - ponieważ o tym niewiele się pisze i taki mam.
W zależności od jakości nadawanych programów, filmów itp. możemy zaobserwować różne rodzaje jakości obrazu.
Generalnie jest naprawdę dobrze - choć nie ma tu porównania do HD .
Wystarczy włączyć obrazy wczytane do pamięci tego TV, żeby powalił na kolana jakością.
żadnego cluodingu ani innych LCDowych niedomagań nie zaobserwowałem.
Po podłączeniu sieci LAN , sam wykrył ustawienia i można cieszyć się widgetami. Nie ma problemu z USB (JPG oraz mp3).
Zastanawiacie się czy warto ? Pewnie. Bierzcie jednak pod uwagę to żę ta technologia pięknie uwydatnia zalety dobrego obrazu jak i bezlitośnie obnaża wady słabego.
Dlatego jeśli nie macie w planie zmiany swojej analogowej kablówki na coś porządnego, to niekoniecznie potrzebny wam taki telewizor. Nie idziemy w garniturze do obory
Na koniec powiem tak - nie jestem zawiedziony jakością obrazu po przesiadce z CRT (a tego bałem się najbardziej) . Przy sygnale jaki oferuje mi mój dekoder daję jakości obrazu 8 / 10.
Dla mnie to początek inwestycji w przyszłość - tj. dobrej jakości cyfrowa telewizja, odtwarzacz bluray i kino domowe - i jest to BARDZO DOBRY początek.
Domyślam się , że dobry dekoder i połączenie kablem HDMI nawet przy SD da efekty - zresztą widziałem u kumpla na modelu SONY (jakiś inny słabszy model - nie pamiętam) 46`` , przy Cyfrze+ i dekoderze HD.
Kreskówki były tak dobrej jakości, że zastanawiałem się czy to nie jest w HD (a nie było)
.
zrobiłem jeszcze kilka fotek, bardziej oddają to co widać na ekranie (chociaż jeszcze lepiej jest na żywo) - dla tych, którzy nie czytali wcześniej : sygnał SD , dekoder mini, Cyfrowy Polsat :