jawitold napisał:
Witam,
czy tryb 200 Hz można tylko włączyć / wyłączyć (czyli przejść na 50 Hz) czy też można się przełączać 50 Hz -> 100 Hz -> 200 Hz ?
Tryb Motinoflow w tym TV można zmieniać w 4 krokach: WYŁ. / MIN. / STANDARD / MAKS.
Osobiście preferuję tryb MAX. Jest wyraźna różnica w jakości wyświetlania nie tylko dynamicznych scen. W trybie tym znacząco zanika efekt przeskoku klatek (trudno mi znaleźć jakieś dobre określenie, może klatkowanie?).
Tryb Motionflow 200Hz nie jest tożsamy z odświeżaniem w telewizorach kineskopowych. Proces działa w ten sposób, że dodaje pośrednie klatki z wygenerowanym obrazem, wyliczając przy tym pośrednie położenie ruchomych obiektów. Stąd niewiarygodna płynność obrazu i brak "klatkowania".
Wadą Motionflow jest - jak niektórzy piszą tzw. "efekt teatru TV". Dla mnie to zjawisko jest minimalne, natomiast po wyłączeniu funkcji Motionflow przy 46 calach "klatkowanie" męczy i kto raz zobaczył u mnie te 200Hz już nie chciał oglądać inaczej.
TV nie posiada modułu WIFI, jak niektórzy pisali na forum. Posiada natomiast złącze LAN. Przydatne jest do odtwarzania muzyki i zdjęć (nie ma obsługi video) z domowej sieci. Konieczne jest jednak udostępnienie multimediów w standardzie DLNA. Serwer DLNA można uruchomić poprzez instalację na komputerze podłączonym do sieci np. Windows Media Player'a 11.
Dostęp do sieci przydaje się jeszcze do innych rzeczy. Np przy oglądaniu zdjęć (jpg) z zapisanymi w EXIF współrzędnymi GPS, telewizor ściąga z internetu mapkę z lokalizacją i wyświetla ją w rogu ekranu.
Przy słuchaniu "empeczy" fajnym bajerem jest podgląd okładki (jeżeli takowa jest zapisana w pliku mp3).
Subwoofer jest, ale nie robi większego hałasu. Ogólnie dźwięk jest dobry. Ja jednak podłączyłem ten TV do wzmacniacza ONKYO poprzez wyjście optyczne S/PDIF.
Jakość czerni jest b.dobra jak na LCD. Oczywiście jak się jarzeniówe ustawi na maks. to czerń nie jest idealna. TV ma tryb "zaawansowanego zwiększania kontrastu" poprzez dynamiczną zmianę jasności podświetlania jarzeniówy, jednak nie używam tego u siebie.
Pewne wady ma pilot zdalnego sterowania. Można go programować, lecz ilość urządzeń sterowanych nim jest żenująco mała. Choć ładnie wygląda i jest kosmicznie podświetlany na niebiesko, to miałem w łapach bardziej ergonomiczne modele.
Telewizorek ma masę wejść i wyjść. Można go podłączać na różne sposoby do sprzętów RTV i komputerów. Dodatkowo wejścia można "opisywać" a jak się ich nie używa to można je ukryć.
Generalnie, polecam ten sprzęt. Choć drogi i nie pozbawiony wad to jednak jakość obrazu i wykonania plasuje go na górnej półce dostępnych telewizorów LCD. Pozdrawiam. Tomasz.