A więc tak
Telewizorek dotarł - zgodnie z przewidywaniami - punktualnie. O 9 rano kurier firmy UPS sam zadzwonił celem umowienia godziny dostawy sprzetu oraz z prosbą bym się przygotował....finansowo
Co mnie jednak zaskoczyło - nie dosc że bez oporów wtargali mi sprzet do domciu to jeszcze BEZPŁATNIE przetargali mojego starego 36" calowego CRT (zrobili z nim jakies 15-20m) - 90 kg zywej wagi.... nie chcieli za to ani grosza (jeszcze raz DZIĘKUJĘ !!!)
Telewizorek- cóż, WYMAGA naprawdę mocnego sygnału by pokazać pazury. Cyfra z Dreamboxa wygląda jak z kasety VHS (to nie przesada).
Filmy z DVD - zależy od tytułu. Starsze pozycje wyglądają kiepsko ale takie Pearl Harbor to już jest coś. Filmy oglądam obecnie w 576p z DVD 930NS SOny (z zapodanym progresivem). Prawdziwa radocha zaczyna sie jednak dopiero przy zabawie z X360 - do tej pory jestem w szoku jak ostry obraz potrafi wygenerowac to maleństwo !
Oba urzadzenia podłączyłem po componencie przez amplituner Denona który robi za switch
Telewizor przy ciemnym ekranie (czerń) generuje (patrząc pod kątem) czerwonawą poswiatę - bez względu na kąt z którego patrzymy. Podczas normalnej pracy- wsyztsko sprawuje się natomiast znakomicie (nie ma żadnych nieprzyjemnych efektów. Niestety - o czerni jaką znamy z CRT możemy zapomnieć. Jest szarość ale nie jest tragicznie - można się przyzwyczaić. Ekran jest bowiem bardzo dobrze (rownomiernie podswietlony) Ważne jest by ustawić sobie indywidualne nastawy obrazu - przy fabrycznych niestety nie jest najciekawiej.
Pierwotnie zakłądałem zakup Sharpa 42" DX1 który (rzekomo) ma kosztować ok 10 000zl Pojawiły sie jednak plotki iz model ten bedzie miał matrycę homo-niewiadomo (gorszą) niż jego wieksi bracia - stad postanowiłem nie ryzykować. Wyszedłęm z załozenia za 40V2000 jest obecnie dla mnie jedynie telewizorem przejsciowym na 2-3 lata. Po tym czasie zakupie sprzęt z pełną rozdzielczością HD razem z odpowiendiej klasy odtwarzaczem... A opowiastki w stylu "za misiac premiera Sharpa..." zaczęły mnie już męczyć. Pojawi się Sharp- jak tylko bedzie w handlu - usłyszymy ze w zasadzie to warto poczekac kolejny miesiac po wtedy odbedzie sie premiera jeszcze lepszego Samsunga czy Philipsa w jeszcze lepszej cenie itp itd aż w koncu nigdy nic nie kupimy
A co do Denona - wybrałem model DVD-3930 (za ponad 3tys)
Wyposarzony jest w rewelacyjny upscaler - co jest bardzo wazne przy ekranach rzędu 40" i oglądaniu na nich DVD.