Sony KDL-55W905A vs. Panasonic TX-P55VT60E

accu

New member
Bez reklam
Czujnik swiatla w sony wlaczony, podswietlenie max.

Ustawiony tryb żywy + motion na " wyrazny plus" i zaczal mi sie podobac ten sony.
Ale samsung z kolei.... Jakby i tak bardziej plynny....
Sam nie wiem...
Panasonic chyba odpada... W sklepie ciemny i to bardzo w porownaniu do leda a sklep przeciez wszystko ustawione ma na maxa...

Witam uprzejmie,

Dziękuję za szybką i szczerą odpowiedź .
Moje przypuszczenia się sprawdziły .
Jeżeli czujnik światła w telewizorze Sony KDL-46W905A był włączony to znaczy , że był ustawiony
fabrycznie i dlatego telewizor miał ciemny obraz i nic na to nie pomoże ustawienie podświetlenia
na wartość maksymalną . Żeby temu zaradzić należy wejść do Menu głównego telewizora --Kategorie , wybrać : Ustawienia , następnie :Ustawienia systemowe , następnie : Eco , następnie : Czujnik światła i wybrać opcję : Wyłącz .
Po tej czynności obraz na pewno nie będzie ciemny . Na wartości podświetlenia : 4 powinien mieć
około 140 cd/m2 , czyli do oglądania wieczorem akurat , na wartości podświetlenia : 6 około 180 cd/m2 , czyli do oglądania w dzień .(oczywiście promienie słoneczne nie mogą bezpośrednio padać
na ekran , który jest błyszczący - praw fizyki się nie przeskoczy)
Jest co prawda jeszcze jeden aspekt sprawy , gdyż firma Sony , jak Tobie wcześniej pisałem ,
korzysta z dwóch producentów matryc , które mogą odbiegać specyfikacją . Telewizor Sony
ma ważną funkcję : Żywy kolor , który jednak zalecam ustawić na opcję : Wyłącz lub opcję : Niski .
Nie ma : motion tylko funkcję : Motionflow , którą zalecam ustawić na opcję : Standard . Jest
tryb : Żywy , ale bez+ , a funkcję : LED dynamicznej kontroli ustawić na : Niski .

BTW , Panasonic , jeżeli mowa o plaźmie 55VT60 , to w sklepie na pierwszy rzut oka zalet może nie widać ,
ale w domu to "inna bajka" . Obraz ma bardzo dobry do oglądania filmów wieczorową porą , czy transmisji sportowych.
Pozdrawiam,:)
accu
:kom:

Ostatnia edycja:

mlody_tm

New member
6400 zl i bon na 500 zl Mediamarkt.

Akurat chcialem kupic drukarke wiec 5900 za tv licze w ten sposob, i wychodzi taniej niz na ceneo.

Powiedzcie jak sprawdzic czy mam lepsza matryce czy ta gorsza ??

Bo pisaliscie ze Sony daje dwie rozne... I co to za roznice w nich tak naprawde ?

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jak w sklepie Ci sie spodobała, to w domu będzie jeszcze lepiej.
Teraz piszesz ze jest "super", "wypas", to kupuj wlasnie ta plazme. Jak Ci jest bliżej do tej technologi, to tylko sie cieszyć, ja bym sie nie zastanawiał.

mlody_tm

New member
Ostatecznie kupielem Sony,

Jednak gdy mi pan z Media postawil oba kolo siebie, wlaczyl film.
Sony jest duzo lepszy.

A jak sprawdzic jaka mam matryce ???

Do góry