Czujnik swiatla w sony wlaczony, podswietlenie max.
Ustawiony tryb żywy + motion na " wyrazny plus" i zaczal mi sie podobac ten sony.
Ale samsung z kolei.... Jakby i tak bardziej plynny....
Sam nie wiem...
Panasonic chyba odpada... W sklepie ciemny i to bardzo w porownaniu do leda a sklep przeciez wszystko ustawione ma na maxa...
Witam uprzejmie,
Dziękuję za szybką i szczerą odpowiedź .
Moje przypuszczenia się sprawdziły .
Jeżeli czujnik światła w telewizorze Sony KDL-46W905A był włączony to znaczy , że był ustawiony
fabrycznie i dlatego telewizor miał ciemny obraz i nic na to nie pomoże ustawienie podświetlenia
na wartość maksymalną . Żeby temu zaradzić należy wejść do Menu głównego telewizora --Kategorie , wybrać : Ustawienia , następnie :Ustawienia systemowe , następnie : Eco , następnie : Czujnik światła i wybrać opcję : Wyłącz .
Po tej czynności obraz na pewno nie będzie ciemny . Na wartości podświetlenia : 4 powinien mieć
około 140 cd/m2 , czyli do oglądania wieczorem akurat , na wartości podświetlenia : 6 około 180 cd/m2 , czyli do oglądania w dzień .(oczywiście promienie słoneczne nie mogą bezpośrednio padać
na ekran , który jest błyszczący - praw fizyki się nie przeskoczy)
Jest co prawda jeszcze jeden aspekt sprawy , gdyż firma Sony , jak Tobie wcześniej pisałem ,
korzysta z dwóch producentów matryc , które mogą odbiegać specyfikacją . Telewizor Sony
ma ważną funkcję : Żywy kolor , który jednak zalecam ustawić na opcję : Wyłącz lub opcję : Niski .
Nie ma : motion tylko funkcję : Motionflow , którą zalecam ustawić na opcję : Standard . Jest
tryb : Żywy , ale bez+ , a funkcję : LED dynamicznej kontroli ustawić na : Niski .
BTW , Panasonic , jeżeli mowa o plaźmie 55VT60 , to w sklepie na pierwszy rzut oka zalet może nie widać ,
ale w domu to "inna bajka" . Obraz ma bardzo dobry do oglądania filmów wieczorową porą , czy transmisji sportowych.
Pozdrawiam,
accu
:kom:
Ostatnia edycja: