Bylem wczoraj w MM krakow
laptop pod pacha i mase testowych clipow
Udalo mi sie podpiac przez DVI-Hdmi kompa do 42a11 i 50a2010
Pierwsze testy na czcionkach wypadly na kozysc 50 , obraz w 42 jest na krawdziach poszarpany i czcionka jest maloczytelna ( niestety nie nadaje sie do komfortowego uzywania tego tv do internetu i przegladania poczty)
50 jest wpozadku przy ustawieniu ostrosci na 8 czcionka wyrazna ale brakuje mi ostrosci ( nie mozna zwiekszyc ponad 8 bo robi sie duzo gorsza )
Jesli chodzi o TV analog a byla podpieta chyba jakas kablowka bo szedl polsat + tvn obraz jest perfekcyjny ( 50a2010) , 42 prezentuje sie gozej sa min zaklucenia i slady jak przy kompresji
Majac do porownania stojace obok 37 lcd , 40 lcd roznych firm stwierdzam ze zadn tv lcd i plazma nie jest w stanie dorownac KDF w analogu
Kazdy klient mi to przyznal ( obraz z 1-2 m na lcd-plazmie nie jest do zakceptownia - rozmazania, mase zaklucen poprostu dramat )
Po przelaczeniu Lcd i plazmy na Kanla HDTV ( maja Discovery HD) obraz l lcd , plazmy jest perfekcyjny nie ma sie do czego przyczepic ( choc ja uwazam ze jesli taki tv mialby grac u mnie np. o 22 bez dodatkowego oswietlania moje oczy padlyby po 15 min - kontrast i jasnosc jest tak duza )
Z takimi parametrami z mojego punktu widzenia LCD szczegolnie nadaje sie do sklepow w bardzo jasnych pomieszczeniach do wyswetlania reklam produktow ( klienta przycignie jakosc i nie bedzie nazekal na bol oczu)
Po podlaczeniu i wyswietleniu materialow z kompa testy obejmowaly mpg, divxa , xvida , nagrania z satki DVB, dvd , HD divx 960x576 , hd 1280x720 obraz powolajacy choc oczywiscie ciemniejszy od lcd plazmy
Roznice na 42 i 50a2010 min choc obraz na 42 ostrzejszy ( ale w miare oddalania sie od tv 50 gra coraz lepiej optymalnie dla mnie 4 m )
Podsumowujac mialem do wyboru 42 i 50 stare modele i 50 a2010 nowy model bez zastanowienia wybiore 50a2010 roznica w cenie jest mala w stosunku do jakosci obrazu z kompa i wyposazenia
Ceny w MM 42 5600 zl , 50a2010 6290 zl
Bedac w MM przez dosc dugi czas zauwazylem pewna prawidlowsc - klienci zatrzymywali sie na doslownie 1s przy 50 kdf i szli dalej ( powod dosc prosty KDF stoi na stoliku o wys ok 20 cm przez co obraz jest wyblakly za sprawa katow )
Zwrocilem uwage paru klientom zeby kucneli i zobaczyli czy obraz z HD 1280x 720 ich zadawla z tego kDF - wszyscy byli w szoku, nie jeden zaczal dokladnie testowac tv i przelaczac stojace LCD na sygnal z kablowki ( oczywiscie to zmienilo ich poglad na sprawe zakupu tv do sygnalu analogowego )
Podsumowujac Dobry handlowiec sprzeda wszystko odpowiednio reklamujac i zapodajac odpowiedni sygnal , ale komu by sie chcialo namawiac do tylnej projekcji skoro LCD i plazmy same sie sprzedaja i marze podejzewam sie wieksze na tychze
Oczywisce jest to moje zdanie , i tv dopasowany jest do moich oczu oraz sprzetu ( u znajomego ogladalem po kilka godzin filmy z 50a11 i oko zupelnie sie nie meczy ) po zapodaniu filmow z pioniera 696 z 720p , divx 1280x720 oraz kanalow hdtv jest to to czego szukalem i nie zmienie do momentu wejscia conajmniej kilku stacji w pelnym hdtv ( wiec min 2 lata )
Do kompa tv 55 z nowej serii z pelnym HDTV wg mnie sie nie nadaje czcionka bedzie za mala a i gry w roz w FULL HD nie beda dlugo jeszcze chodzily na kartach komp w cenie do 1500 zl
pozd