Kolejny kupiony KDF.
Kupiłem KDF 50'', przyszedł w czwartek. Sklep Max24. 4816zł z wysyłką (teraz podniesli trochę). Karta gwarancyjna electronicpartner. Chyba sprowadzają poza Sony Poland, widocznie lepiej się opłaca (szkoda, że o tym nie informują). Wyślę maila, może chociaż dostanę kartę Sony europejską.
Do zakupu przymierzałem się od kilku miesięcy, więc wiedziałem jak z grubsza ten TV wygląda. Widziałem go w różnych sklepach. Jakość od tragicznej do bardzo dobrej. Bardzo dobra w MM Szczecin, ale nisko ustawony, trzeba kucać. Wszystko zależy od tego do czego się podłączy. W domu podobnie. Kablówkę trzeba oglądać z 4m, obraz słaby. Już na 14'' CRT widać mankamenty, więc wiedziałem, że będzie kiepsko, nie zdziwiłbym się, gdyby było jeszcze gorzej. Z dvd jest dobrze, 2x lepiej niż z kablówki
chociaż tu, podobnie jak z kamery DV (po SVideo), liczyłem na więcej. Przydało by się trochę więcej szczegółów i żywsze kolory (mogą być bardzo nasycone, ale wydają się jakieś wyprane). Na razie chodzi ze starym Panasonic S35 (component 575i). No, ale nic w jakości HD jeszcze nie podłączałem. Obraz jest dość ciemny jak na dzień, gdy słońce świeci w okna - zasłaniam rolety. Wiatrak słychać, jest minimalnie głośniejszy niż myślałem (słychać go z 4m bez problemu), ale nie jest to denerwujące, ma niski dzwięk.
Podoba mi się tryb Smart użyteczny do normalnej TV. Myślałem, że będę oglądał 4:3 z pasami (nie podoba mi się zwykłe rozciągnięcie do 16:9), a jednak smart "daje radę". Kąty też nie przeszkadzają - zależy od ustawienia salonu, u mnie nie ma problemu żadnego.
Największe wrażenie, zwłaszcza po zmianie z 14''TV robi rozmiar - 50''. Gdy obok porównywałem plazmy 42'' wydają się małe, a 32'' LCD maleńkie. Myślę, że to dobry TV, aż ceny spadną na Full HD podobnym rozmiarze, bo mniejszego już nie chcę, a przede wszystkim, aż upowszechni się sygnał dobrej jakości. Nie mogę się doczekać.
Pozdrawiam
Jacek.