Panowie... Zmieniłem z 1080i na 1080p i problem z ostrością w moim mniemaniu Zniknął....
Ale wciąż uważam, że nie ma sensu dopłacać do xh95
Loool. Podstawowe błędy i jeszcze udzielasz innym rad. Daj pan spokój
Panowie... Zmieniłem z 1080i na 1080p i problem z ostrością w moim mniemaniu Zniknął....
Ale wciąż uważam, że nie ma sensu dopłacać do xh95
W ogóle nie wiem jak możesz pisać, że jasność XH95 nie zrobiła na Tobie wrażenia. Przecież 600 a ponad 1000 nitów to zauważalna różnica! Puść jakiś***porządny materiał w 4K HDR i zobaczysz. Ponadto wygaszanie lokalne jest zalecane aby mieć zawsze włączone na ŚREDNIE. Nie wiem jak możesz mieć tą***zajebistą funkcję***wyłączoną... Po co zatem kupować w ogóle BRAVIE? Zaawansowany kontrast mimo, że pierwotnie powoduje WOW to jednak przekłamuje obraz i wpływa negatywnie na gammę.Taka, że xh90 ma hdmi 2. 1 a Xh95 nie ma.
Który lepszy? Xh90 bo
Ostrzej i wyraźniej w każdej rozdzielczości. W 4k trzeba szukać np na sierści zwierzatnwidac lub na zbliżeniach skał podczas oglądania wspinaczki. Ale to trzeba chcieć znaleźć. Ale od 1080 im niżej tym różnica większa. Aż przeplot moim oczom się ukazał w materiałach z wiadomości czy bajakch SD, wali paseczkami na Xh95 gdzie na xh90 są jedynie kropeczki z szumu.
Netfkix i tryb kalibracji nfx identyczne. Nawet chciałem poczuć tą jasność cała i dupa.
Ale należy mieć na uwadze, że egz nie jest równy egz. I dochodzą już do mnie głosy choćby z pepper, że partie w zależności od daty wydania mogą się znacznie różnić, bo tak było w serii G. Im bliżej premiery H tym lepiej.
I ta ostrość zamyka sprawę. Kolory ustawisz takie same, ruch również taki sam. Ale szczegółowości obiektów nie zastąpisz niczym. Podmieniałem dekodery, wpiąłem w tuner i nic.
Owszem, Xh95 ma przewagę w kilku aspektach nad xh90 ale ostrość determinuje odbiór obrazu.
No i kontrast jest niższy i trzeba po włączać wygaszanie, kontrolę kontrastu itp, sporo zabawy a efekt dyskusyjny
Powiem tak. Bierz xh90, jak trafisz będziesz wniebowzięty i przez obraz i przez cenę.
Xh95 vs xh90 metlik w glowie masakra