Sony KD-65XH9505 vs Sony KD-65XH9096

Petru23

Banned
No wiesz, TV nadaje w i a nie w p ;)
Poza tym do tej pory nie miało to najmniejszego znaczenia. Dopiero jak przeplot mi się pokazał na Xh95 to pomyślałem o najprostszej kwestii.
Ale jednak wciąż nie jest tak samo ostro, mimo poprawy.

abovePL

New member
Taka, że xh90 ma hdmi 2. 1 a Xh95 nie ma.

Który lepszy? Xh90 bo
Ostrzej i wyraźniej w każdej rozdzielczości. W 4k trzeba szukać np na sierści zwierzatnwidac lub na zbliżeniach skał podczas oglądania wspinaczki. Ale to trzeba chcieć znaleźć. Ale od 1080 im niżej tym różnica większa. Aż przeplot moim oczom się ukazał w materiałach z wiadomości czy bajakch SD, wali paseczkami na Xh95 gdzie na xh90 są jedynie kropeczki z szumu.

Netfkix i tryb kalibracji nfx identyczne. Nawet chciałem poczuć tą jasność cała i dupa.

Ale należy mieć na uwadze, że egz nie jest równy egz. I dochodzą już do mnie głosy choćby z pepper, że partie w zależności od daty wydania mogą się znacznie różnić, bo tak było w serii G. Im bliżej premiery H tym lepiej.

I ta ostrość zamyka sprawę. Kolory ustawisz takie same, ruch również taki sam. Ale szczegółowości obiektów nie zastąpisz niczym. Podmieniałem dekodery, wpiąłem w tuner i nic.

Owszem, Xh95 ma przewagę w kilku aspektach nad xh90 ale ostrość determinuje odbiór obrazu.
No i kontrast jest niższy i trzeba po włączać wygaszanie, kontrolę kontrastu itp, sporo zabawy a efekt dyskusyjny

Powiem tak. Bierz xh90, jak trafisz będziesz wniebowzięty i przez obraz i przez cenę.
W ogóle nie wiem jak możesz pisać, że jasność XH95 nie zrobiła na Tobie wrażenia. Przecież 600 a ponad 1000 nitów to zauważalna różnica! Puść jakiś***porządny materiał w 4K HDR i zobaczysz. Ponadto wygaszanie lokalne jest zalecane aby mieć zawsze włączone na ŚREDNIE. Nie wiem jak możesz mieć tą***zajebistą funkcję***wyłączoną... Po co zatem kupować w ogóle BRAVIE? Zaawansowany kontrast mimo, że pierwotnie powoduje WOW to jednak przekłamuje obraz i wpływa negatywnie na gammę.

Fakt, 95 ma niższy kontrast na papierze, ale to "zasługa" filtra poszerzającego kąty. Jednakże lokalne wygaszanie jest LEPSZE na 95 i tym samym kontrast w ogólnym rozrachunku wypada lepiej od 90.

Nie wiem co za parchaty model kupiłeś, ale coś***jest nie tak. Może dlatego NIKT nie recenzuje 49 calowego, bo jakiś wybrakowany.

Petru23

Banned
Na litość boska... 4k jest praktycznie identyczne. Powłoka zwiększającą kąty zabiera odrobinkę z ostrości ale nie ma tyle aby obraz był rozmyty.
Ja użalam się nad sygnałem TV.

Poza tym tv z porównania zostały skalibrowane czy jadą na fabrycznych nastawach? ;)

Aha, ja nie testuje. Sprawdzam i co najwyżej porównuję w podstawowych aspektach i to wg własnego oka. ;)

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Wszystko zależy od potrzeb i oczekiwania.
Jeśli tylko obraz - to przewaga widoczna jest po stronie XH95.
Ilość stref , głębia obrazu - tego nie da się oszukać.

Urukhar

New member
Witam Wszystkich,

Odgrzeję temat. Ale trochę w innej kwestii. Jestem posiadaczem XF9005 i oprócz niewątpliwych zalet ma on jedną ogromną (dla mnie) wadę. Jest niesamowicie wolny. Każde logowanie nawet do aplikacji zamontowanych na telewizorze trwa długo, łączenie z wi-fi czy udostępnianie ekranu to mordęga nie mówiąc już o dostępie do danych na kompie (żona zasypia a dzieciak zaczyna mi oglądać co innego zanim telewizor połączy się z media serverem.

I teraz pytanie do posiadaczy w XH jest lepiej?

kola01

Well-known member
Bez reklam
Nie miałem okazji zaobserwować, jak szybko (czy raczej wolno) działa XF9005 ale ma XH9505 i u mnie zarówno samo menu jak i obsługa aplikacji działa sprawnie. W płynności obsługi nie odbiega ona zauważalnie od Nvidii Shield TV 2019 Pro, którą też mam i która jest zdecydowanie najszybszym urządzaniem z Android TV.
Na Twoim miejscu kupiłbym ww. Nvidię lub poczekał ze zmianą TV aż potanieje obecna seria na 2021 r. czyli XJ (korzyść ze zmiany TV na jeszcze nowszy model będzie jeszcze większa).

Tvmania

New member
Bez reklam
Ja mam xh9505 mi śmiga android szybko wszystkie aplikacje netflix czern podświetlenie matrycy mega jestem zadowolony i ten hdr jedynie czy żałuję czego nie zrobilem to że tv mam 65 a nie 85

Do góry