Sony 42A90K czy Samsung 43QN92D

analogi

New member
...oto jest pytanie. Do sypialni na ścianę, TV kablowa, youtube. Sony to jakby nie było jednak OLED (choć ze starą już matrycą), niestety sporo droższy (ok. 2 tyś) i niestety sprzed dwóch lat (technologicznie). Samsung to świeżynka, z nowym prockiem ale te kąty i jednak LCD... I tu mam dylemat - co wybrać. Jestem ciekawy Waszych opinii.

zaz

Member
Każdy ma swoje doświadczenia i poglądy na te sprawy, ja jestem użytkownikiem Sony 48A90K, to mogę opisać moje. Tv zakupiłem ok pół roku temu, poprzednio miałem lcd sony i ogólnie byłem z niego zadowolony, ale chciałem zobaczyć jakie wrażenie w domu zrobi na mnie oled. Po zakupie podłączyłem go - tak jak poprzedni lcd - do kablówki oraz do Nc+. Oled pokazywał lepszy obraz (czerń, przejścia tonalne, głębia), ale w lcd w porównaniu z oledem też nie było źle. Łatwo się domyślić, że wrażenie robiły kanały 4k. Tak więc oglądałem sobie wszystko w oledzie, ale z tyłu głowy odzywało się pytanie, czy i kiedy się wypali (zwłaszcza programy informacyjne i loga programów). Nic się nie wypaliło, ale po 6 miesiącach zdecydowałem się na powrót do lcd przy oglądaniu kablówki, a oled przeniosłem w inne miejsce, doposażyłem go sounbara z subwooferem i głośnikami tylnymi, zainstalowałem platformy streamingowe (netflix, max, disney+) i oglądam na nim filmy (głównie w 4k i dolby atmos). W takim zestawie jest to coś niesamowitego. Zwracam też uwagę na system bravia core, do którego otrzymuje się dostęp po zakupie oleda sony, jakość filmów w tym systemie jest nieosiągalny przez inne streamingi, z tym że biblioteka fimów nie jest zbyt bogata.
Podsumowując: jeżeli głównie planujesz oglądać kablówkę, to kup lcd.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli tylko te dwa , nie analizując szczegółów - to Oled.
Czemu taki sprzed 2 lat , skoro nowe masz w lepszych cenach ?

Do góry