plazma
Spamik napisał:
W temacie źródła sygnału HD mam cały czas braki, stąd następujące pytania:
1. Jezeli dobre DVD odtwarza płyty i skaluje, to jaką rolę pełni odtwarzacz HD bez szuflady ?
2. Co wspólnego z technologią HD ma sygnał skompresowany jak np. DivX
Innym problemem, którego na razie nie rozgryzłem, jest ewentualna możliwośc odtwarzania sygnału HD z internetu w czasie rzeczywistym. Niektóre wypowiedzi sugerują taką mozliwość. Nie rozumiem jak można pogodzić ograniczenia przesyłowe internetu z wymaganą dla jakości HD szybkością przesyłu ?
1. HD z internetu w czasie rzeczywistym to "se ne da".
bo np. 20 Mbps czyli 2,5 MB / sek to takich łącz jeszcze nie mamy
2. Używasz terminu "technologia HD" nie wiem co to oznacza. Ale może tak to ci wytłumaczę:
film na DVD ma rozdzielczość 720x576 pixeli. Dotychczasowe DVD z analogowymi wyjściami do TV, miały problemy z wysłaniem i takiej rozdzielczości. Poziomo najczęściej do 480 linii. Dlatego wymyślono, żeby przesyłać sygnał cyfrowo np. kabelkiem HDMI do TV. Wtedy jest prawie pewne że cała informacja do TV dotrze. Poza tym ktoś jeszcze wpadł na pomysł, że skoro telewizorki umieją przyjść sygnał 1080i czy 720p możnaby im taki syganał posłać prosto z DVD. I dlatego mamy wiele odtwarzaczy DVD, które potrafią z rozdzielczości 720x576 zrobić 1920x1080i albo 1280x720p. Ale jest tzw. "upcalling" czyli najprościej pisząc działa to tak jakbyś zrobił aparatem z komórki zdjęcie 320x200 a potem na photoshopie powiększył do np. 2500x1500 i mówił, że masz aparat 2 Mpx.
Teraz co do urządzeń typu Snazio, ShowCenter, Buffalo, Zensonic, Kiss (którego nie ma

)
Są to urządzenia, które potrafią odtworzyć film, który został nagrany w rozdzielczości 1920x1080 czy 1280x720. Jako, że wiadomo iż obrazy ruchome o takiej rozdzielczości muszą być kompresowane, dlatego też stosuje się najczęściej kompresję MPG2, potem WMV-HD (Windows Media HD) potem DivxHD, Nero Digital, H-264 itd.
Są to kodeki, które potrafią zapisać film w rozdzielczościach HD. Od oprogramowania i procesora w odtwarzaczu HD zależy, które z tych formatów można odtworzyć.
Jak pisał Janunio urządzenia typu odtwarzacz HD mają również określoną zdolność to przyjmowania filmów które zostały skompresowane kodekiem używającym zbyt dużego bitrate.
I tak na przykład mój Show Center 200 ma podane że przez sieć LAN przyjmuje bitrate do 16Mbps. Nie pisze natomiast jak to jest przez USB2.0. Z moich doświadczeń wynika, że na pewno po USB jest więcej. Testowałem na filmie demonstracyjnym marki Sony, który ma bitrate ok 20 Mpbs.
Piszez też jaką rolę pełni odtwarzacz HD bez szuflady.
Jest po prostu tańszym rozwiązaniem
Zostało udowodnione, że odtwarzanie zwykłych filmów DVD czyli 720x576 na odtwarzaczach DVD przynosi gorsze rezultaty niż na dobrych odtwarzach DVD np. Panasonic S-97.
Poza tym filmy HD zajmują np. 3-4 płyty i żąglowanie nimi ma mały sens dlatego lepiej filmy składować na dysku twardym. Szczególnie, że odtwarzacze HD mają możliwość odtwarzania również radia internetowe, zdjęć, muzyki więc i tak do komputera bywają podłączone.
Można również zastosować dysk w kieszeni USB i na nim składować.
Mam nadzieję, że trochę wyjaśniłem.
Poza tym polecam ściągnięcie z tej strony kilku filmików HD bądź też ze stron:
www.wmvhd.com
I na koniec sygnał HD to nic innego jak filmy w wyższej niż standardowa rozdzielczości.
Pozdrawiam
Artur