SmartTV do 2500 zł, pomóżcie wybrać:)

sarmi89

New member
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 20 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3 - 5
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1 - 5
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost i bokiem również
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? nie na ekran, telewizor będzie stał tyłem do okien
7. Jaki masz obecnie telewizor? nie mam, to pierwszy TV do nowego mieszkania:)
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? WiFi, fajne funkcje smart, odtwarzanie filmów z USB. min 2 HDMI
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Telewizję prawdopodobnie z multimedii, ewentualnie UPC
10. Jakie urządzenia? konsola, PS3, w przyszłości PS4, pendrive, telefon
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? w tygodniu około 3h, weekendy 5-6 h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Najlepszą do grania w gry i oglądania filmów, nie wiem tak za bardzo czym się róznią:)
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Sport, Filmy, Przyrodnicze
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, około 1-2 h dziennie, weekendy może dłużej
16. Preferencje co do marki? Sony, Samsung, LG i inne dobre marki
17. Preferencje co do wielkości ? 48" - 50"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Powolne przełączanie kanałów, wolny interfejs, ogólnie spowolnienia we wszystkich aspektach:)
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? raczej wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? do 2500 zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? Nie chcę 3D

Znalazł parę modeli telewizorów, mają całkiem dobre opinie, jednak chciałbym poznać opinię kogoś kto się zna:) znalazłem takie:
LG 50LF5800
LG 49LF631V
PANASONIC LED TX-50CS520
Philips 48PFT5500
Philips 50PFH5300/88
UE48J5500

W ogóle to chciałem się przywitać, to pierwszy mój post na forum:) mam nadzieję, że nie ostatni:)

Pozdrawiam i czekam na jakieś podpowiedzi:)

digitalus

Banned
Witam
Wieksze telewizory lcd czyli 50 calowe sa bardziej podatne na clouding czyli nierownomierne podswietlanie matrycy.W tym przypadku duzo zalezy od szczescia , trafisz dobrze bedzie ok.
Kliknij na link nizej i przeczytaj komentarze.

http://www.hdtv.com.pl/forum/lcd/123023-tv-do-2000-z.html

Trzeba zwrocic uwage i kupic w telewizor w takim sklepie w ktorym jest mozliwosc zwrotu telewizora.Nie w kazdym sklepie jest taka mozliwosc. W telewizorach z panelem va katy boczne sa gorsze ale poziom czerni znacznie lepszy. W telewizorach z panelem ips katy boczne lepsze ale poziom czerni gorszy.

Jesli chodzi o cs520 wersja 40 i 50 cali ma dobre oceny w testach.

Panasonic TX-40CS520 review | What Hi-Fi?

Panasonic TX-50CS520 - Picture Quality

W panasonicu CS520 jest tez mozliwosc powiekszenia, zmiany polozenia i koloru napisow w czasie ogladania filmow z usb.

Ostatnia edycja:

sarmi89

New member
Dzięki za odpowiedzi:), przepatrzę linki które podaliście, a te LG które podałem nie nadają się? A coś z Sony w cenie do 2500-2600? Fajna sprawa z tą konfiguracja napisów, dużo oglądam filmów, i na telewizorze na pewno też często będę oglądał. Często będę też grał na PS3, w przyszłości na PS4, co do grania byście polecili?
Pozdrawia:)

sarmi89

New member
aha, i jeszcze ten Samsung co podałeś 48H6400, to jest z 3d, którego nie chcę i nie potrzebuję, jakiego Samsunga być polecił bez 3d, do grania i oglądania filmów?
Pozdrawiam:)

sarmi89

New member
Zainteresowalem się telewizorem Philips 48PFH5500 po tym teście, podam link w poniższej wypowiedz.
Tylko mam pytanie czym różni się model 48PFH5500 od modelu 48PFT5500, ponieważ różnica w cenie wynosi od 100 do nawet 300 zł, czy różnica jest aż tyle warta?
POzdrawiam:)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dostęp do różnych stref:
- bajek
- koncertów
- filmów
- programów streamowanych
Ale również jakości przesyłu.

IceWolf

New member
Zastanawiam się nad kupnem telewizora 40-48 cali w budżecie około 2500 złotych. Wcześniej miałem LG 42LM620s i generalnie telewizor spełniał moje wymagania (odtwarzanie filmów z domowego serwera), aplikacje internetowe (YouTube, Ipla, Player), ale zakup mniejszego Samsunga do sypialni (32 model serii 6 z 2013 roku, niestety nie mam możliwości sprawdzić dokładnie jaki to model) przekonał mnie do tego producenta. LG najbardziej załamuje mnie podejściem do klienta i brakiem wsparcia swoich "flagowych" modeli po jakimś czasie i zmianą systemów jak rękawiczek. Teraz mają WebOS 2.0 zaraz będzie WebOS 3.0 albo jeszcze coś innego i potem człowiek dostaje informacje, że dane funkcje nie będą już wspierane. Pomijam już kwestię tego, że aplikacje na telewizorze LG chodzą gorzej niż te same na Samsungu. Ale szkoda czasu na to jak zawiodłem się na LG, po prostu nie kupię już nic tego producenta. Samsung z kolei wydaje mi się być fair w stosunku do swoich klientów. Ma bardzo bogatą bazę aplikacji. Do tego są aktualizacje starszych modeli. Obawiam się jednak, że to może się zmienić, bo najpierw weszły upgrade kit'y a teraz Tizen, którego tak wszyscy chwalą jednak nie wiem czy jest sens kupowania telewizora dla systemu, zwłaszcza w jego pierwszym roku. Zacytowany wyżej model Samsunga z zeszłego roku ma Smart Huba, który wydawał mi się bardzo dobry, ale obawiam się, że producent całkowicie skupi się na Tizenie i zaniedba starsze modele wymuszając zakup upgrade kitów. Poszukałem trochę i tegoroczne modele Samsunga z dobrymi ocenami w moim budżecie to J6200 i J6300, który w Polsce występuje tylko w wersji z zakrzywionym ekranem a ten moim zdaniem zbędny bajer ma swoje odzwierciedlenie tylko w wyższej cenie (tak samo jak wcześniej 3D, które jakoś teraz nie jest "niezbędnym" dodatkiem). Tak więc proszę o radę czy kupować starszy model czy może tegoroczny, ewentualnie czy może kupić coś z Android TV (który jednak ma mieszane oceny). Dla mnie najważniejsze żeby telewizor odtwarzał jak najwięcej formatów video i miał bogatą ofertę aplikacji. Będzie też wisiał na ścianie w jasnym salonie.

Do góry