Skóra, fura i komóra :) Czyli luzne rozmowy o motoryzacji.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Powoli ladowarki sie w polsce buduja.
GreenWay
Niebieski szlak Lotosa
4 ladowarki Tesli.

Ale wedrowka tesla z okolic slupska do serwisu berlina to:
Wyjazd do znajomego w swidwinie - podladowanie godzinka
Dojazd do ladowarki szybkiego ladowania zaraz za szczecinem po niemieckiej sttonie (predkosc ladowania 1km/10s)
Dojazd do serwisu w Berlinie.

Droga powrotna taka sama.

Aleeee.....
Panowie. tesla i te cale elektryki to dopieto prototypy. Nie trzeba chyba nikomu tlumaczyc dlaczego te auta/technologia sa jeszcze zacofane (kartele naftowe).

Juz dzis Tesla opracowala ladowarke 3 generacji, Porsche ma ladowarki 250kwh, jest mozliwosc ladowania w trakcie ruchu (norwedzy maja ladowarki zatopione w autostradzie) jedziesz specjalnym pasem i auto sie laduje. To tylko kwestia wdrozenia. Nie wieki a kilka lat a moze nawet miesiecy.

Ta technologia nie jest zla, tylko jest jeszcze zacofana. Ot co.
Samochody elektryczne i ich produkcja / obsluga / ladowanie jest takie proste ze siasc i sie smiac. To jest banal. Kwestia tylkk wdrozenia tego wszystkiego wbrew woli fanatyka i mafii paliwowej.

Armanig, piszesz ze auta powinny byc tanie jak barszcz. Tesla obnizyla ceny topowych modeli o 200 000zlotych w tym roku. Model 3 kosztuje 40 000 dolarow. A ja suva spalinowego za ta kwote kupic prawie nie moge. Tylko kwestia czasu i uruchomienia nowych fabryk. Te auta beda kosztowac "grosze".

Ostatnia edycja:

Kejup

Member
Bez reklam
Siemka.
Już pisałem odnośnie zmiany auta i być może jestem męczący ale ja tak mam ze wszystkim hihi
Zanim kupię to rok będe o tym czytał a i tak 100 razy zmienię decyzję.
Ostatnio miałem Kia Sportage na testach i wszystko świetnie ale komfort na trasie nie był na tyle wysoki aby pokonać mojego obecnego złomka :)
I zacząłem się zastanawiać czy jednak chcę Suva czy może coś innego i na polu bitwy pojawiło się Volvo xc60 lub Audi a6. Oczywiście auta używane tak 3-5lat. Miał może ktoś z Was przyjemność posiadać takie wozy? Jakie wrażenie z użytkowania?
Pozdrawiam.

Kejup

Member
Bez reklam
Optima fajna tylko słaby silnik diesla jak dla mnie :-(
Żeby dali tam 2.0 184ps ze Sportage to już było by super.
A może q5? Byłby i Suv i Audi bo widzę że Volvo jakoś nikt mi nie poleca.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Napisałeś kto miał, wiec widać. że nikt tutaj nie miał co wcale nie oznacza, że jest słabe..:) mi np się podobają auta od volvo i głęboko nad xc 60 się zastanawiałem.. wybór padł na inne auto, ale kilku znajomych ma i są zadowoleni, co nie oznacza, że są bezawaryjne..

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Jak Tesla zaczyna sobie swietnie radzic z unikaniem kolizji. Masakra.

[youtube]QVdTAwU07Jc[/youtube]

No i kolejna niespodzianka
Tesla uruchamia ladowarke 3 generacji, o mocy 200kw. Starsze ladowarki mialy 120kw.
Dla zobrazowania - pojemnosc baterii tesli to 100kwh.

Ostatnia edycja:

Kejup

Member
Bez reklam
Kozak. Ciekawe czy brała podczas tego manewru pod uwagę ewentualne auta poruszające się na tym pasie na który uciekła?

Henry

Active member
Bez reklam
widzę że Volvo jakoś nikt mi nie poleca.
Jak w pobliżu masz fachowców (nie ASO) specjalizujących się w Volvo, to będziesz zadowolony.
ASO Volvo ma nienormalnie wysokie ceny.
Kumpel kupił żonie XC60 poprzedniej generacji po lifcie i jego żona jest bardzo zadowolona, on zresztą też nie narzeka, więcej problemów przysporzyło mu jego XC90, gdzie podczas deszczu auto odmówiło posłuszeństwa i już na gwarancji wymieniali mu skórę na przednich fotelach, ale generalnie i tak jest zadowolony, bo auto duże, wygodne i wszystkie systemy, którymi jest upchany nieźle działają.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
No to rewelacja. Gdyby mnie było stać to żonce bym takiego sprezentował :)

Jeszcze troche i stanieja.
Koszt modelu 3 to 40 000 dolarow ---- smieja sie ze tanszy niz honda accord.

W polsce niestety dolary zamieniaja sie na euro.

Teraz bede takie codo zakladal znajomemu.
https://youtu.be/LcUkKVNNxWs

Do swojego audika takie sterowanie brama tez zamowilem, dziala ale slaby sygnal jest. Czekam az przyjda anteny zewnetrzne.

Kejup

Member
Bez reklam
Jak w pobliżu masz fachowców (nie ASO) specjalizujących się w Volvo, to będziesz zadowolony.
Kumpel kupił żonie XC60 poprzedniej generacji po lifcie i jego żona jest bardzo zadowolona, on zresztą też nie narzeka, więcej problemów przysporzyło mu jego XC90, gdzie podczas deszczu auto odmówiło posłuszeństwa i już na gwarancji wymieniali mu skórę na przednich fotelach, ale generalnie i tak jest zadowolony, bo auto duże, wygodne i wszystkie systemy, którymi jest upchany nieźle działają.

Witaj.
No właśnie ja myślę dokładnie o tym modelu. Co do fachowców to się jeszcze nie orientowałem ale mam kuzyna który pracuje w Volvo i myślę że w razie potrzeby by coś polecił.
Muszę się kiedyś przejechać jeszcze tymi autami aby mieć jakieś porównanie :)

donsalieri

Active member
Bez reklam
dobre te Lambo, kiedyś jak jeżdziły Trabanty mówiło się na nie Ford Karton, miały karoserie z kompozytów :D

lolek126

Well-known member
Bez reklam

U takich Producentów w każdym ASO jest drogo, kupując takie auto trzeba mieć to na uwadze, a myslę, sobie, ze ASO BMW jest i tak droższe niż Volvo... Najlepsze rozwiązanie jak dla mnie to jak się kupuje nowe auto wykupić gwarancję 5 letnią, która to różnie kosztuje w zależności od Producenta i przez 5 lat ma się spokój, potem jeździć dalej jak zacznie sie auto sypać to sprzedać i kupić kolejne...

lolo2

Well-known member
Bez reklam
U takich Producentów w każdym ASO jest drogo, kupując takie auto trzeba mieć to na uwadze, a myslę, sobie, ze ASO BMW jest i tak droższe niż Volvo... Najlepsze rozwiązanie jak dla mnie to jak się kupuje nowe auto wykupić gwarancję 5 letnią, która to różnie kosztuje w zależności od Producenta i przez 5 lat ma się spokój, potem jeździć dalej jak zacznie sie auto sypać to sprzedać i kupić kolejne...

BMW szczegolnie wersja 7 ostatnio zbiera same pochwaly. Roczniki 2013 - 2016 sie pala.... :)
Oddajac auto do serwisu je rekwiruja i oczekuja na nowe czesci.
Znajomego auto juz stoi 2 miesiace w serwisie bo jeszcze nie nadazaja z produkcja czesci.

Ahhh ta niemiecka jakosc.

werf

Active member
Bez reklam
Wielka mi afera : ) Akcja znana od co najmniej dwóch lata a jakiś pismak podstęp wykrył to dziwne, żeby jakiś magazyn był na to przygotowany . Powiedz koledze, że już w sierpniu z dostępem chłodnic nie będzie problemu.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
BMW szczegolnie wersja 7 ostatnio zbiera same pochwaly. Roczniki 2013 - 2016 sie pala.... :)
Oddajac auto do serwisu je rekwiruja i oczekuja na nowe czesci.
Znajomego auto juz stoi 2 miesiace w serwisie bo jeszcze nie nadazaja z produkcja czesci.

Ahhh ta niemiecka jakosc.

To nie tylko 7ki mają problem z tą częścią, 5i również.. na szczęście w nowych już tego problema nie ma .. :) Trzeba płacić za swoje błędy, drugi raz już nie zaoszczędzą.. przynajmniej mądry Producent tak robi..

Do góry