Skóra, fura i komóra :) Czyli luzne rozmowy o motoryzacji.

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Jak już dojdziesz do zależności zużycia silnika i oleju przebieg/czas zmienne/stałe warunki eksploatacyjne, cykle rozgrzewania, wypalania i uruchomienia itd to możemy podyskutować obecnie nie ma o czym.
Nie. To Ty piszesz o głupotach, że jak ktoś robi 30k km w miesiąc to nie musi wymienić oleju. Olej wymienia się co określoną liczbę motogodzin lub przebiegu. W zależności co wystąpi pierwsze. Z mojej strony EOT. Niech każdy robi jak uważa ;)

Kejup

Member
Bez reklam
Werfie a jakie autko polecasz dla "zonki"?
Koniecznie automat, suv, 4 naped. Sprzedaje swoja Honde CRV i bede musial cos kupic do okolo 140 000zl. Auto nowe lub Demo z salonu.

Na 80% bedzie to Kia sportage ale moze nad czyms jeszcze oko zawiesic? Skoda kodaq odpada. Chce miec spokoj na najblizsze 10 lat.

Witaj.
W tej kwocie też wybrałbym zdecydowanie KIA Sportage. Zresztą sam zastanawiam się nad zakupem tego autka ale muszę najpierw sobie nim jakiś weekend pojeździć żeby sprawdzić czy wogóle chcę suva.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
KIA sportage maja 2 osoby w rodzinie jest super, ale szukam czy nie ma czegos nowszego moze rownie dobrego. Honde tez jeszcze obczaje.

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Ja w ogóle nie lubię SUV :D Jednak Kodiaqa na pewno stawiam wyżej niż każdego koreańca. Kwestia gustu jak widać.

fred23

Member
Oglądałem i jeździłem : Tucson, CX-5, Sportage, Qashqai , wybrałem Tucsona , a Kodiaq to raczej segment wyżej , Tucson i Sprtage to Suv-y kompaktowe , odpowiednik to Karoq

sentyzibi

Well-known member
A może Jeep compas. Mieści się w budżecie, silnik 2.0, 170 KM, 9 biegowy automat oczywiście 4WD.

Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka

fred23

Member
Czyli...?

2018-Jeep-Compass-VLP-Gallery-Interior-03.jpg.image.1440.jpg

A to chyba max wersja

fred23

Member
Zresztą na zdjęciach to można "panienki" pooglądać , auto trzeba jechac i na zywo w salonie i podczas jazdy testowej sprawdzić , Mazda CX-5 , WOW , ale powyżej 100 km/h jest strasznie głośno , po drugie grubośc lakieru , dramat

Kejup

Member
Bez reklam
Według mnie tucson jest gorzej wykonany niż sportage. A Kodiaq to chyba bardziej klasa sorento. Ze sportage powinno się porównywać karoqa.
Fajny jest też nowy Tiguan ale chyba droższy?
Dla żonki ciekawą opcją może być Ateca FR.

Ostatnia edycja:

sentyzibi

Well-known member
Zresztą na zdjęciach to można "panienki" pooglądać , auto trzeba jechac i na zywo w salonie i podczas jazdy testowej sprawdzić , Mazda CX-5 , WOW , ale powyżej 100 km/h jest strasznie głośno , po drugie grubośc lakieru , dramat
Dokładnie tak jak piszesz. I to nie 10 minut jazdy wkoło komina salonu. Sam od pięciu lat jeżdżę Cherokee KL'em i 9'cio stopniowy automat jak dla mnie spoko. Do ergonomii i materiałów wnętrza nie mam zastrzeżeń a design to i tak kwestia gustu, a że Compass niewiele mniejszy i trochę tańszy, to wydał mi się jakąś alternatywą dla koreańskiego super Sportage'a.

Kejup

Member
Bez reklam
Dokładnie tak jak piszesz. I to nie 10 minut jazdy wkoło komina salonu. Sam od pięciu lat jeżdżę Cherokee KL'em i 9'cio stopniowy automat jak dla mnie spoko. Do ergonomii i materiałów wnętrza nie mam zastrzeżeń a design to i tak kwestia gustu, a że Compass niewiele mniejszy i trochę tańszy, to wydał mi się jakąś alternatywą dla koreańskiego super Sportage'a.

Mój były dyrektor ma służbowego compasa. Jak dla mnie ładniejszy od grand cheerokie :)
Nie wiem czy trafił na jakiś felerny model ale dość często się psuł na początku.

sentyzibi

Well-known member
I tu też się z Tobą zgodzę, bo Grand ma właśnie raczej taki klasyczny wygląd, a Compass to według mnie taka pochodna designu właśnie KL'a.
Natomiast co do awaryjności... nie ma mocnych, każdej marce może zdarzyć się taki egzemplarz. Ja, po za odbarwieniem chromu na felgach ( które wymienili mi z tego powodu w ramach gwarancji ) na awaryjność fiatowskiego Jeep'a nie narzekam.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Według mnie tucson jest gorzej wykonany niż sportage. A Kodiaq to chyba bardziej klasa sorento. Ze sportage powinno się porównywać karoqa.
Fajny jest też nowy Tiguan ale chyba droższy?
Dla żonki ciekawą opcją może być Ateca FR.

Ja mam inne odczucie co do Koreańczyków:) zgadzam się, że Tiguan jest ok, ale droższy od skody, więc dobrym rozwiązaniem jest seat ateca....mi też by pasował taki samochód dla żony.

Do góry