Skóra, fura i komóra :) Czyli luzne rozmowy o motoryzacji.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Lolo ale nie nie twierdzę że jazda z 4-5 litrowym silnikiem to jest lipa :- ) ja chciałbym taki silnik ale mnie nie stać żeby kupić to w nowym aucie, a tylko takie kupuje jak wiesz :- ) (chyba że zona będzie ZTM jeździć na ful wypasie) i nie stać mnie żeby to utrzymać bo ja chciałbym w benzynie.. a odnośnie tej Panamery to wiesz nie chodzi o to ze on ją żyłował - KOlego uwierz mi na słowo od dotykał , świst i miał 110-120 na liczniku na tym drugim biegu.. to ja na 99% na S+ tez będę miał na drugim biegu 100 km ale to wiesz inna jazda i inne odczucie i inaczej silnik wybrzmiewa - wiesz co mam na myśli :- ) On dotykał pedała i to szło jak burza.. ale zgadzam się na pewno dałby radę po mieście jechać na tej trójce powiedzmy częściej ale tak jak napisałem takim autem to aż się chce jechać odpowiednio - dlatego pisze że takie auta to na trasę.. bo wtedy jest przyjemność.. Po mieście tym się neida jeździć.. a to nie jedyny przypadek bo ta 911 co miałem okazję przyjechać się jako pasażer to mojego powiedzmy znajomego znajomy ma - wiele osób zna - być może Wy też go znacie :- ) wtedy jak ja miałem okazję jeździć tym autem jako pasażer oczywiście to ten model w tym silniku konkretnym to w RP było takich 2 czy 3 szt, zarejestrowane.. tam wydaje mi się ze było jeszcze większe pierd... bo ten samochód jest znaczne lżejszy od Panamery.. I też jak facet mówił to jeździ w trasie i czasem po torze w Kielcach.. A po wawie jeździ innym autkiem ..

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dziś w Łodzi takie furki można było zobaczyć.

IMG_20170908_103807.jpg

IMG_20170908_103902.jpg

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ten biały na dole mi się podoba.. :) kolor lipa ale w ostateczności dałbym radę :- )

Ekhm ekhm ja tu czytam :)

A tak na serio to potwierdzam, NIGDY w zyciu bialego auta. Nigdy !!!!

Auto co 3 dni myje na myjni i tego umyc sie nie da. Jak gabka nie dotkniesz do brod nie zejdzie.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Kiedyś moja zona miała Peugota białego - niestety kolor lipa.. ale czarny powiem Ci ze nie dużo lepszy .. :- ) aczkolwiek wolę czarny .. z dwojga złego.. a tym bardziej bo nie muszę go myć :- )

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Z białego fajnie schodzi syf pastą Tempo (lub czymś pochodnym), ale tyczy się to starszych i zafajdanych już aut. Lata temu, jak odkryłem pastę, to doprowadziłem białego Poldka do stanu salonowego, ale tarcia było co nie miara ; )

Savron

Well-known member
Bez reklam
Ważne jest jedno żebym drugi raz urodził się w USA .. jakby dało radę.. :) i nie dlatego że mi w RP źle, bo mi jest ok (aczkolwiek zawsze może być lepiej) - tylko dla pewnych rzeczy bardziej by mi pasowało drugie życie przeżyć właśnie tam... i w tym regionie gdzie jest cały rok ciepło oczywiście.. żadnych zim.. :- )

:) A ja chciał by w następnym życiu urodzić się tam gdzie jest zielono, dużo łasów, parki, jeziora, rzeki , czyste powietrze i żadnego metalicznego złomu, który wy nazywa cię samochodami:p
Nu może jeden albo dwa na million mieszkańców. OC AC na poziomie 1 000 000 $ za posiadanie samochodu. Co każdemu posiadaczu złomu życzę. :popcorn:

bokciu

Banned
Z białego fajnie schodzi syf pastą Tempo (lub czymś pochodnym), ale tyczy się to starszych i zafajdanych już aut. Lata temu, jak odkryłem pastę, to doprowadziłem białego Poldka do stanu salonowego, ale tarcia było co nie miara ; )

Tempo nadaje się do renowacji praktycznie każdego koloru, ale trzeba uważać gdyż niekiedy można zrobić nią więcej szkody niż pożytku. Wszystko zależy od twardości powłoki. Zdarzają się lakiery, które wręcz matowieją pod wpływem tej pasty i trzeba użyć odpowiedniego mleczka, aby wyciągnąć ponownie połysk.
Co do samego tarcia i żmudnej pracy z tym związanej, najlepszym rozwiązaniem są amatorskie polerki ręczne. Można je nabyć za kwotę około 100 złotych, a z pewnością przydadzą się nie raz. :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Można i do gołej blachy jak dociśniesz elektryczną polerką, ale w czasach jak jeszcze mi się chciało, to była szmatka i pełny analog ;)
Spokojnie można usunąć drobne rysy i otarcia, a znam przypadki gdzie ubezpieczalnia wypłacała pieniądze za polerkę czy nawet malowanie, a schodziło ręczną robótką wspomnianą pastą.
Chociaż tutaj już w gre wchodzić powinien papier wodny, a następnie polerka i efekty jeszcze lepsze.

bokciu

Banned
Można i do gołej blachy jak dociśniesz elektryczną polerką, ale w czasach jak jeszcze mi się chciało, to była szmatka i pełny analog ;)
Spokojnie można usunąć drobne rysy i otarcia, a znam przypadki gdzie ubezpieczalnia wypłacała pieniądze za polerkę czy nawet malowanie, a schodziło ręczną robótką wspomnianą pastą.
Chociaż tutaj już w gre wchodzić powinien papier wodny, a następnie polerka i efekty jeszcze lepsze.

Do gołej blachy i owszem, ale mowa tu o "profesjonalnej" polerce, gdzie w grę wchodzi również papier, specjalne pasty i umiejętności.
Ja mam na myśli tę zwykłą - amatorską która wyposażona jest w zwykłe frotki, a jej moc jest na tyle niska, że nie wyrządzisz nią szkód nawet gdybyś bardzo się starał. Sam używam takowej. :)

Przykład:
https://www.leroymerlin.pl/elektron...gclsrc=aw.ds&dclid=CIL2uc3kl9YCFZKEsgod3cEHqQ

bubafat

Well-known member
Bez reklam
:) A ja chciał by w następnym życiu urodzić się tam gdzie jest zielono, dużo łasów, parki, jeziora, rzeki , czyste powietrze i żadnego metalicznego złomu, który wy nazywa cię samochodami:p
Nu może jeden albo dwa na million mieszkańców. OC AC na poziomie 1 000 000 $ za posiadanie samochodu. Co każdemu posiadaczu złomu życzę. :popcorn:

Srodziemie, czyt. South Island ;)
[youtube]xUbosqrD1SA[/youtube]

bokciu

Banned
Taaa...i będzie pasł owce, pływał drewnianą łodzią i wszędzie jeździł na rowerze (chociaż to ostatnie to też metaliczny złom). ;)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No właśnie, a my tu lubimy świst turbin, zapach paliwa i spalonej gumy, a nie jakieś krzaczki.
Na to przyjdzie czas grubo po 70-tce ; )

Skoro już jesteśmy przy spaleniźnie:

[youtube]dZXtnjLRsi4[/youtube]

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Nie zaciekawe takie fajerwerki.

Odrazu mi sie przypomnialo spawanie mojego zbiornika paliwa w bmw. Bardzo pouczajaca przygoda :) Z paliwami nie ma zartow.

bokciu

Banned
No właśnie, a my tu lubimy świst turbin, zapach paliwa i spalonej gumy, a nie jakieś krzaczki.
Na to przyjdzie czas grubo po 70-tce ; )

Skoro już jesteśmy przy spaleniźnie:

[youtube]dZXtnjLRsi4[/youtube]

Zastanawiające jest jedno...Na początku filmu widzimy normalny ruch uliczny, przejeżdżające samochody itd. W momencie wybuchu i chwilę przed nim, ulice robią się nagle puste i do samego końca nie pojawia się już żaden pojazd. O dziwo z płonące stacji, również nikt nie wybiega...

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie wybiega, bo już pewnie nie ma kto...niestety, ale też to zauważyłem.
Dodatkowo wyjątkowo ktoś miał wyczucie czasu z tym filmowaniem...

Do góry