[Nasze Zestawy AV] Się buduje :)

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wczoraj wieczorem przyjechały: Wilson Benesch ACT i prawdziwa jeszcze nie rozpakowana bomba :)
IMG_0277.jpg
[/url] screen capture freeware[/IMG]

IMG_0278.jpg
[/url] screen shot on windows[/IMG]

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Wczoraj wieczorem przyjechały: Wilson Benesch ACT i prawdziwa jeszcze nie rozpakowana bomba :)

No to trzeba zadzwonic po saperow niech sie tym zajma :)

Fan Mcintosha pelna geba, gratulacje.

A glosniki z wygladu tak zwykle, standardowe nie powiedzialbym ze sa lepsze od celana bo wygladaja podobnie. Ostatnio co miales "izobaryczne" lepiej sie prezentowaly.

Widac ze teraz idziesz w mniejsze glosniki. Z monitorami dales juz sobie spokoj? Te sa juz na stale czy testy?

Borixon

Active member
Bez reklam
Dyzio sprzęty masz zawsze konkretne. Fakt. Ale o akustyce to chyba wiele pojęcia nie masz co? Dlaczego ustawiasz kolumnę obok jakiegoś panelu akustycznego? Jak to ma pochłonąć jakieś odbicie to pierwsze odbicie boczne występuje ok metra przed kolumną, druga sprawa ustawiasz kolumny bardzo blisko ścian, co daje jestem przekonany mniej wymierny efekt niż jakbyś zwężył scenę, kolumny dostaną więcej powietrza dookoła, polepszy się stereofonia i zmniejszą niepotrzebne odbicia. Jak masz tam szeroko??

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
pojęcia nie masz co? Dlaczego ustawiasz kolumnę obok jakiegoś panelu akustycznego? Jak to ma pochłonąć jakieś odbicie to pierwsze odbicie boczne występuje ok metra przed kolumną,

Nie zawsze metr. Jest to własnie też uzależnione od ustawienia względem bocznej ściany. Im bliżej bocznej ściany to pierwsze odbicie będzie bliżej kolumny. chyba, że coś pochrzaniłem.

Tu jest prosty kalkulator.

Locating areas of first reflections

Dyzio, a te panele powieszone wyżej z czego są zrobione? Wełna?

Ostatnia edycja:

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
Panele na bocznych ścianach są prezentem od żony więc muszą wisieć :)
Natomiast ustawienie kolumn jest sprawą ruchomą. To ze zdjęcia jest od razu po wyjęciu z kartonów i będą wędrowały po pokoju.

Borixon

Active member
Bez reklam
Nie neguje że wiszą. Bardzo dobrze. Ale skoro kolumny będą wędrować to pewnie znajdą odpowiednie miejsce.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
Już więcej czasu nie trzeba. Nie wiem co pisać? Posłużę się słownictwem mojej córki. Jest MEGA :). Cała muzyka od nowa. Nawet stare Led Zeppelin gra kapitalnie. Poza tym wspaniale wkomponowały się do garażu. Detal, bas, drive, szarpnięcia gitar, oddech, plany, przestrzeń ale też i ogromna przyjemność samego słuchania. Jestem pod ogromnym wrażeniem :).

Savron

Well-known member
Bez reklam
:wink: Piękny. Ja by go nazwał "Anakonda", zamiast Iluminati .
Ty to tam masz muzeum, nie ma co. :) Szkoda ze wczoraj nie zrobiłeś dzień otwartej nocy , jak w całej Polsce. :mrgreen:
DYZIO, naprawdę jest różnica w brzmieniu na kablu zasilającym? Poważnie pytam. Czy tu chodzi tylko o mocy zasilania?

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
:wink: Piękny. Ja by go nazwał "Anakonda", zamiast Iluminati .
Ty to tam masz muzeum, nie ma co. :) Szkoda ze wczoraj nie zrobiłeś dzień otwartej nocy , jak w całej Polsce. :mrgreen:
DYZIO, naprawdę jest różnica w brzmieniu na kablu zasilającym? Poważnie pytam. Czy tu chodzi tylko o mocy zasilania?

Różnice słychać od razu. Kable mają spory wpływ na całość

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Tylko na tym forum mało kto wierzy że kable robią różnice... choć osobiście ja na kablach zasilających najmniej słyszę różnic...i wolałbym więcej dołożyć do kabli glosnikowych czy tez do IC.

Bipo

Active member
Bez reklam
Tylko na tym forum mało kto wierzy że kable robią różnice... choć osobiście ja na kablach zasilających najmniej słyszę różnic...i wolałbym więcej dołożyć do kabli glosnikowych czy tez do IC.

Lolek ale co tu się komu dziwić, kupują ludzie kable czy to zasilające czy też ic lub głośnikowe w przedziałach powiedzmy dla Kowalskich 100-1000zł i dziwią się że słyszą praktycznie na granicy percepcji zmiany lub w cale.
Przejdźmy na poziom Dyzia, który bierze kable powiedzmy od 10tyś do 20tyś i tu zmiany są znaczne gdzie niekiedy ludzie nie związane z audio usłyszą różnice jak np. żona która stwierdzi że chyba kolumny zmieniłeś bo inaczej gra...:grin: Ale kable Dyzia są klasowo odpowiednie do sprzętu który kilkadziesiąt tyś. złoty kosztuje. I każda zmiana czy to zasilającego czy też IC wpływa znacznie.
ps. Dyzio anakonda piekna... ;-) lubie takie..

Ostatnia edycja:
Do góry