jtd napisał:
No to jak mniemam porownywales obraz na XL1, XD1 i XL2, moze cos o tym porownaniu napiszesz, co widziales i jak wypadly telewizory ?
Nie porównywałem wszystkich modeli w jednym czasie.
Obserwująć XD1 w róznych sklepach stwierdzałem, że czerń wtym TV jest bardzo ciemno fioletowa. Myślałem,ze to przypadłość sklepu sygnału czy oswietlenia ale widziałem to w kilku róznych lokalizacjach.
Natomiast w XL1 nie stwierdziłem filotetu na czerni natomiast 100Hz nie było widoczne.Telewizor był za to sztrasznie gruby.
Gdy zobaczyłem XL2, jego grubość, image od razu wpadł mi w oko. TV LCD zbliża się do moich wyobrażeń i oczekiwań od takiego odbiornika.
Obserwowałem tylko kanały SD z satelity. obraz był 4/5 (dopuszczalny ale jednak to nie było to). Niestety nie mogłem popatrzeć na HDTV bo N nie chciała współpracowac przez HDMi z tym TV.
Natomiast było widać osławione 100Hz. Patrząc na TV na wprost niby tego nie widać ale patrząc na niego "katem oka" widać,że duże jasne powierzchnie rzeczywiście nie migoczą.
A jak to zauważyłem : stały obok siebie pod kątem 90 stopni dwa TV. Puszczone na tym samym sygnale. Jeden XL2 46 cali (ze 100Hz), drugi 52 cale (bez 100hz) X20. Patrzyłem pomiedzy dwa TV zerkając kątem oka raz na jeden raz na drugi i X20 wyraźnie mrugał a XL2 nie. I to nie była sugestia. Moja małzonka bez naleciałosci technicznych bez sugerowania tez to potwierdziła.
Co do czerni chyba była OK ale nie doprosiłem się o podłączenie czegoś z DVD aby były na górze i dole "czarne pasy". Wtedy dokładnie widać co warta jest ta czerń.
Pytajcie ...odpowiem...jesli bedę coś więcej wiedział.
Pozdrawiam
piotr
P.S.
aaaaaaa........pytałem o pilota ...widziałem ...piekny i podobno nie od HD1