Sharp LC XL2E - wszystko o serii (42XL2, 46XL2, 52XL2)

ml.

New member
ukaszer napisał:
witam. piszę po raz pierwszy - czytam od jakiegoś czasu i nie wiem na który się zecydować 46XL 1 czy XL2 , a może po prostu X20 E....
zgłupiałem - pomocy :???:
XL1 to już raczej przeszłość... XL2 - dla purystów i maniaków lepszy bezwarunkowo, a dla zwykłych zjadaczy chleba... też, ale pozostaje kwestia kasy.

ukaszer

New member
no właśnie piszesz lepszy , a mnie zaniepokoiły tutaj te złe opinie o nim , natomiast o jedynce same pochlebne . co do kasy to można je kupić praktycznie w jednej cenie...:confused:

Patrycjusz

New member
Ramzes765 napisał:
chlopaki czy ktos z Was ma ten TV w domu? Czy swoje opinie wyrazacie po probach w MediaMarkcie?
cześć :)
jeśli idzie o mnie to moja opinia jest faktycznie oparta na próbach w MM. TV nadal poszukuję.
Jeśli idzie o ten fiolet to nie piszę tego w sensie zdyskryminowania XL1, ale faktycznie go widzę i pewnie jest tak jak piszesz (po ustawieniach, fiolet znika), bo masz go w domu i wiesz co jest grane (wyświetlane)
do ml.
na jakiej podstawie uważasz, że XL2 jest bezwarunkowo lepszy od XL1 ?
Ja na dzisiaj z tego co czytam na forum i z moich spostrzeżeń, ale niestety znowu z MM :( obstawiał bym jednak XL1 jako model lepszy od XL2, (czy bezwarunkowo, hmmm nie wiem).
pozdro

Ostatnia edycja:

ukaszer

New member
to może jeszcze z innej beczki - czy XL2 , XL1 są dużo lepsze ( pomijając 100 Hz ) od X20 ?? albo w ogóle co powiedzie o philipsie 47PFL9532 , czy jest to jakaś alternatywa ??

czago

Banned
Zatem czy ktoś obiektywny, kto ma taką możliwość, może przeprowadzić test porównawczy Sharpa XL2E (ew. XL1E) i Sony X3500 (ew. W3000)?
Specjalnie piszę "ktoś obiektywny" bo testy niektórych sprzedawców prezentujących swoje teksty na tym forum trudno uznać za obiektywne.
Ja na razie zdecydowany jestem na Sony X3500, ale może jakiś nie zauważony przeze mnie szczegół jest w stanie mnie przekonać.
Na razie Sony przeważa nad Sharpem nie tylko pod względem jakości obrazu, ale także wyglądu (w tym matowa, a nie błyszcząca obudowa ekranu), obsługi (w tym ok. 3-krotnie szybsze przełączanie kanałów analogowych) ale także tak prozaicznej sprawy jak sklep firmowy. Również traktowanie przez Sharpa polskich klientów jest żenujące - to także mały plusik na korzyść Sony.

rosi

New member
Patrycjusz napisał:
nie jesteś sam, ja też widzę fiolet na XD, XL1 i 2 (moje spostrzeżenia dotyczą oglądania z boku)

pozdro
Ok, może nie wszyscy to przeczytali, więc powtórzę. Seria XL2E posiada matrycę IPS, co oznacza bardzo dobre żywe kolory, bardzo dobre kąty widzenia, ale cechą takich matryc jest niestety to, że patrząc pod większym kątem na matryce IPS czarny kolor zmienia kolor na lekko fioletowy. Jednak patrząc na wprost czarny jest idealny. Tak po prostu mają te matryce i nic na to nie poradzimy. Generalnie jednak matryce IPS są uważane za jedne z najlepszych dostępnych obecnie na rynku. Jeśli jednak chcesz otrzymac najbardziej naturalne kolory, brak jakichkolwiek zmian odcieni kolorow patrzac na ekran pod katem to LCD nie jest dobrym wyborem. Lepsze sa tu plazmy - np. najnwsza seria Pioneer Kuro.

TOMEK0306

New member
witam tez czekam na jaki kolwiek test x3500 sam jestem zdecydowany na 40'' model i jak juz wczesniej pisalem jestem pod wrazeniem tego lcd-ka a co do porownania z xl2 42'' to niewiem ale widzialem w roznych sklepach i na kazdym zauwazylem snieg nawet na materialach hd na jednym lecial film gdzie indziej lecial material demo HDTV i na kazdym byly dropy podlaczony kablem HDMI pozatym slawne przelaczanie kanalow tragedia w x3500 idzie to znacznie lepiej lepsza stop klatka z podgladem na to co dzieje sie dalej intuicyjny pilot wogole samo menu lepiej poukladane sygnal sd z N-ki gral poprawnie ale to jak swiecil przy podlaczeniu z ps3 to juz bajka niewidzialem za to roznicy miedzy w3000 i x3500 jedyn roznica to cena ale obraz dla mnie taki sam pozdarwiam

czago

Banned
Witam.
Brak testów Soniaka X3500 na tym forum bardzo dziwi, ale widać inne firmy (np. Sharp) mają lepsze "przebicie" wśród sprzedających przeprowadzajacych tzw. testy.
Moje obserwacje co do nowych modeli Sony w większości pokrywają się z Twoimi.

Ostatnia edycja:

brystol

New member
ukaszer napisał:
no właśnie piszesz lepszy , a mnie zaniepokoiły tutaj te złe opinie o nim , natomiast o jedynce same pochlebne

Ktos tam napisał wczesniej o czerni przechodzącej w fiolet - na podstawie własnych obserwacji nie potwierdzam tego. Siedząc jak normalny człowiek prosto przed telewizorem, żadnego fioletu nie widzę. Patrząc z boku, to owszem przy kącie oglądania 170 stopni ta czerń nie jest idealna ale twierdzenie, że jest to fiolet jest bardzo daleko idącym uproszczeniem. Kto normalny ogląda telewizję pod takim kątem :confused: . Do wszystkiego można się przyczepić - fakt.
Oglądanie i ocenianie telewizora w sklepie typu MM czy Saturn mija się z celem bo takiego oświetlenia i warunków raczej w żadnym domu nie ma. Sam to zrozumiałem odwiedzając Saturna kilka dni z rzędu i jednego dnia np. Soniak miał ekstra obraz innego dnia pełna kaszanka.
Nie jestem do końca bezkrytyczny wobec Sharpa XL2 ale ludzie to tylko telewizor !!. Można kupić mieszkanie za siedem stów i miec wk....cych sąsiadów - to dopiero jest problem (znam taki przypadek).
Co do Sharpa mogę z czystym sumieniem polecić model 42XL2E bo jestem w jego posiadaniu a suma jego pozytywów znacznie przeważa nad negatywami (przynajmniej jak dla mnie). Wcześniej śledziłem to forum miesiącami nie mogąc zdecydować się który model. W październiku zdecydowałem, jestem zadowolony i polecam. Chętnie odpowiem na pytania a w miarę mozliwości (czasowych) mogę podzielić się dokumentacją zdjęciową.
P.S.
Właśnie testuję Xboxa 360 (pożyczony) ale mam tylko Test Drive Unlimited i Gears of WAR.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

skizzie

New member
witam,

czy ktoś może jednoznacznie napisać jak wygląda współpraca tego telewizora z nboxem po HDMI? Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Krzysiek

ml.

New member
Patrycjusz napisał:
do <font color="Lime">ml.<font color="Black">
na jakiej podstawie uważasz, że XL2 jest bezwarunkowo lepszy od XL1 ?
/font>
no więc... fakt, trochę mnie przyłapałeś. Właściwa odpowiedź powinna brzmieć: DLA MNIE bezwarunkowo. Uzasadnienie:
1. XL2 jest konstrukcją nowszą. Choć czasem lepsze jest wrogiem dobrego...
2. XL1 wg plotek już jest nie produkowany, lub przestanie być lada chwila. XL2 go po prostu zastępuje. Domniemywam więc, że mogła to być niezbyt udana (awaryjna?) konstrukcja.
3. więcej wejść i osobne component i VGA.
4. Nie jestem pewien, czy XL1 potrafi wyświetlić 1080 bez skalowania (pixel w pixel)

brystol

New member
ml. napisał:
Domniemywam więc, że mogła to być niezbyt udana (awaryjna?) konstrukcja.
To juz czysta spekulacja. Wydaje mi się, że tak jak wcześniej napisałeś po prostu XL2 zastępuje XL1 i tyle.
Ford focus II zastapił jedynkę, chociaż ta była bardzo udaną konstrukcją :) . Pewnie podobnie jest w przypadku TV.

janbar

New member
46xl2e

Witam,

Od dwóch tygodni jestem posidaczem tego telewizora (po wielu miesiącach wybierania i oczekiwania).
Pierwsze uwagi:
1.Brak jakiegokolwiek smużenia czy fioletu (czerń jest czarna, biel jest biała),
2.Bardzo dobre wyświetlanie wszystkich sygnałów (kablówka, N, C+). Programy z kablówki które były na CRT wyświetlane z wyrażnym śniegiem, teraz wygladaja normalnie. Programy HD - rewelacja (a niemieckie hD to bajka!!),
3. Żadnych problemów z podłączeniem N'ki po HDMI (jesli ktoś ma problemy to może wina kabla).
4. Przełączanie pomiędzy kanałami zupełnie znośne (po wpisach na forum sodziewałem sie że będzi znacznie gorzej). Porównywalne z szybkością przełączania kanałów w N i C+ (z resztą tych przełączeń używam najczęściej)
5. Stosunek ceny do jakości rewelacyjny i chyba nieosiągalny dla konkurencji.

Reasumując: jestem bardzo zadowolony i polecam.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

ml.

New member
brystol napisał:
To juz czysta spekulacja. Wydaje mi się, że tak jak wcześniej napisałeś po prostu XL2 zastępuje XL1 i tyle.
Ford focus II zastapił jedynkę, chociaż ta była bardzo udaną konstrukcją :) . Pewnie podobnie jest w przypadku TV.
Czy Focus I też był w oficjalnej sieci sprzedaży tylko przez parę miesięcy? :)

oki44

New member
Mam Sharpa LC46xl2E od wczoraj, po prezentacji kikiego: Sharpa 46xl2 - JVC 47v80 - Toshiby 47z3030. Modele te są porównywalne (JVC trochę droższy). Każdy z nich ma swe drobne zalety i mankamenty w stosunku do konkurentów.

Ja celowałem w Sharpa, a gdy wziąłem do ręki pilota, to modliłem się w duchu aby te dwa inne modele go nie przebiły swymi zaletami. W życiu nie miałem w ręku tak miłego pilota. Ale jeśli ktoś z Was wybierze którykolwiek z tych modeli to będzie zadowolony. Nie będę się tu rozpisywał o drobnych niuansach ze skalowaniem, kątami czy podświetlaniem matrycy, od tego są testy na forum.. Acha. Sharp i Toshiba posiadają gniazdo do modułu CI. Jeszcze nie wiem jak je wykorzystują. Ja nie lubię dużych kontrastów, więc wyskalowałem TV mięciutko i to mi pasuje. Nie zdążyłem, niestety sprawdzić go z PC.

No więc TV sobie chodzi, jestem zadowolony, powiem tak:
Kilkugodzinna prezentacja we własnym domu warta jest tych niewielkich pieniędzy. Tylko w spokoju, we własnym otoczeniu, z własnego źródła, na własnych kablach, przy swoim oświetleniu, przy domowych kątach oglądania, można przekonująco ocenić wartość sprzętu i podjąć decyzję. Wszelkie demo-filmiki które pokazywał mi w swym sklepie kiki nie odzwierciedlają tego, co będziemy na codzień oglądać. I wcale nie chcę tu reklamować prezentacyjnej polityki kikiego.
Po prostu, jest to najlepszy sposób na kupno TV.

brystol

New member
ml. napisał:
Czy Focus I też był w oficjalnej sieci sprzedaży tylko przez parę miesięcy? :)
Nie, nie, kompletnie się nie zrozumieliśmy. Chciałem pokazać mechanizm, że nowe wypiera stare, choć stare też dobre (a może i lepsze kto wie ;)).
W przypadku telewizorów niedługo dojdzie do tego, że będziemy mieli premiery nowości raz na kwartał a w przypadku samochodów raczej jest to niemozliwe bo jednak troszeczkę wiecej kaski trzeba wydac :D. A tak na marginesie w przypadku Focusa I ford do końca sprzedaży rozwazał jego produkcję w Hiszpanii jako classic. To, że go tam jednak nie produkują jest wynikiem doskonałości konstrukcji na koniec produkcji i faktem, iż mógłby być realnym zagrożeniem dla Focusa II. Myslę, że z TV jest trochę podobnie. Ludzie kupujący pierwsze serie są królikami doświadczalnymi a chyba najlepiej jest kupić przynajmniej po roku od momentu rozpoczęcia produkcji.

oki44

New member
brystol, teoretycznie masz rację, ale... bywałem wielokrotnie w Stanach i zawsze miałem taki dylemat: kupić sprawdzony i tani model (czegoś) z przed pół roku, czy najnowszą nowinkę, ale drogo? Kwadratura koła.

Ja do swojego TV przymierzałem się od lata. Więc najpierw był Sharp xd1, za chwilę lx1, a teraz pojawił się xl2. Szybko to idzie. A przecież za chwilę pojawią się inne modele innych firm, które w walce o rynek, będą posiadały jakieś inne nowinki i wodotryski.
Nie wiem, czy stać mnie psychicznie, na kupno rocznego modelu. Postęp jest zbyt szybki. No, ale jak już kupiłem, to muszę z nim żyć :D

Do góry