Rozbawiłes mnie tekstem z ex500. Czy ty uważasz że kazdy wybiera tv na podstawie oblukania go w sklepie na lipnym sygnale?
A gdzie mam niby testować? Może mam kupić 10 telewizorów i je sobie w domu testować?
Moze ty chodzisz do jakiś badziewnych sklepów, ja byłem w kilku w wawie i oprócz słabego sygnału SD część egzemplarzy jest prezentowana na znacznie lepszych sygnałach i źródłach, więc jest co i jak oceniać.
Mi wystarczyło zabrac konsole, puścic parę rzeczy aby stwierdzic że sharp dosłownie miażdzy tego soniaka pod kazdym wzgledem.
Przewaga full leda jest kosmiczny kontrast i skalowanie sd. Sony ex500 w sd jest fatalny.
Dochodzimy tu do kolejnego aspektu oceniania telewizorów - testów na różnych portalach i forach. Jak jest oceniany Sharp 700/705 i jakie ma wytykane wady wie każdy kto zagląda na inne testy niż tylko na hdtv.com.pl
Wg mnie, z tego co widziałem w sklepach (na różnych sygnałach), co się pokryło z recenzjami czytanymi w necie
- Oba modele prezentują podobną klasę dla sygnałów cyfrowych
- Oba dobrze sobie radzą z obróbką SD (jeśli twierdzisz, ze Szarp lepiej ok nie będę się spierał, jednak gadanie, że Sony jest tu do du... można włożyć między bajki, są to wg mnie małe różnice)
- kąty Sharpa fatalne (+granatowa czerń), Sony bardzo dobre, wręcz jedne z lepszych jeśli idzie o technologie LCD, a czarny jest czarny nawet pod sporym kątem
- W Sharp lepsza biel wynikająca z LEDu, jak również mniejsze zużycie prądu
- Patrząc na wprost, nieznacznie lepsza czerń w EX500
- Dla jednych CCFL to przewaga nad LED, dla innych na odwrót. Jeszcze inni podkreślają, że LED dopiero raczkuje, a CCFL szczytuje jeśli chodzi o zaawansowanie technologii. I ja należę do tych, co się z tą teorią zgadzają. LED ok, ale jak dla mnie może za 2-5 lat, jak będzie bardziej dopracowany, a nie takie kwiatki, że w jednym egzemplarzu 705 widze walący po oczach clouding i to na normalnym obrazie w warunkach sklepowych.
- Lepsza multimedialność Sonego
- Stosunkowo wysoki input lag w Sonym (60ms, może przeszkadzać w grach typu First Person Shooter, przy oglądaniu TV i filmów nie ma to znaczenia)
- Sharp ma głośniki rodem z komórki sprzed 5 lat, a Sony dobre jak na LCD
- Design i jakość wykonania stoi w modelu Sony na dobrym poziomie, w Sharpie jest to tandeta.
Konkludując, właściwie poza input lagiem trudno znaleźć inne poważniejsze wady w Sonym. Większość recenzentów podkreśla, że model ten jest jednym z bardziej udanych telewizorów tej firmy. Sharp nie ma już tak dobrych recenzji (patrząc na inne portale, a nie tylko hdtv.com.pl). Oczywiście możesz mi zarzucać, ze widziałem tylko w sklepach, owszem, ale podkreślam na różnych sygnałach nie tylko lipnym SD, a poza tym te same wady które sam zauważyłem, czytałem potem w testach. I wreszcie, pewnych wad jak np słabe kąty nie usprawiedliwisz "warunkami sklepowymi i brakiem kalibracji"...
Jak dla mnie wybór między tymi TV sprowadza się do odpowiedzi na następujące pytania:
- czy ogląda się TV wyłącznie z idealnego kąta (na wprost)?
- czy poza jakością obrazu liczy się też design i jakość wykonania?
- czy poza telewizją i DVD/BD, chce się mieć multimedialne funkcje typu Internet, YT, obsługa mediów przez USB?
- jak bardzo istotna jest jakość wbudowanych w telewizor głośników?
Poza wyżej wymienionymi, na innych polach te TV są podobne, więc jeśli dla kogoś aspekty w powyższych pytaniach nie mają żadnego znaczenia, wybór będzie się ograniczał do tego co się przeczyta w necie na różnych portalach i forach i/albo samodzielnym drobiazgowym testowaniu obu modeli, co akurat w moim wypadku odpada, gdyż nie mam zamiaru kupować w tym celu 2 telewizorów. Mam nadzieję, że zrozumiałeś już czemu wg mnie lepszy jest EX500, powtórzę raz jeszcze - osobiste wrażenia, rzecz jasna subiektywne + testy na necie.
pozdrawiam