Sharp LC-37GE1E wszystko o danym modelu

mystic

New member
olpp napisał:
GE1 = 37', kontrast 1200:1 ... Jak widać różnice są poważne.
Tu kolaga się lekko pomylił, lub jest nieświadomy potencjału posiadanego TV. GE1 ma kontrast 1500:1 ;):cool: Więc różnica poważna ;).

ups ... @jarwisz, pisaliśmy w tym samym czasie i wyszedł mały dubel.

Do moderatora - kolega powyżej napisał wszystko, więc mój post można usunąć.

Ostatnia edycja:

jar.cin

New member
jarwisz i tomekfff !!!

Czy możecie zdradzić gdzie i za ile nabyliście te swoje Sharpiki GE1?

Noszę się z zamiaraem zakupu tego LCD-ka i chciałbym wybrać jak najbardziej optymalną ofertę sprzedaży. Jeśli nie możecie zdradzić cen na forum, to może chociaż na pw?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za info,

Marcin.

jar.cin

New member
Ok, mam jeszcze pewną kwestię do rozstrzygnięcia. Mianowicie, co daje w chwili obecnej telewizor z full HD, skoro nie ma jeszcze telewizji takiej rozdzielczość (n-ka nadaje, bądź upscaluje sygnał PAL jedynie do 1080i)?

Czy są źródła, które nadają w 1080p? Czy są już filmy na DVD w tej rozdzielczości? Czy zauważę różnicę pomiędzy GE1 a np. GA9, które, z tego co się orientuję, mają takie same czasy reakcji matrycy, kontrast itd.? Mało tego, czy różnica pomiędzy GE1 a np. GA8 będzie aż tak wielka?
Cały czas mam na myśli rozmiar 37".

Pozdrawiam, Marcin.

szymonunion

New member
jar.cin,

DVD nie ma takiej rozdzielczosci. Zrodel moze byc sporo w 1080i/p: HDDVD, Blue-Ray, pliki x.264, ts, sygnal z PC, gry (ktore beda, bo na razie to 720p chyba max) itd itp etc... :)

Pozdrawiam,

jar.cin

New member
Witam,

Jarwisz, mam do Ciebie pytanko, czy zdarzyło Ci się na Twoim GE1 odbierać lub ogladać jakiś sygnał full HD 1080p? Jeśli tak, to co to było?
Czy zauważyłbyś różnicę pomiędzy GE1 a np. GA9, czy GD9?

Pozdrawiam, Marcin.

jarwisz

New member
Bez reklam
eFlash napisał:
No właśnie... czy jest w nim taka opcja samoczynnego dopasowywania obrazu jak "smart" w lcd Sony?
jest - wybierasz w ustawieniach "autoformat"

jar.cin napisał:
czy zdarzyło Ci się na Twoim GE1 odbierać lub ogladać jakiś sygnał full HD 1080p? Jeśli tak, to co to było?
tak - filmiki ściągnięte z HDBit - np terminator 2 - obraz i dzwięk powala na kolana - a jest tam tych filmikow trochę
najlepiej po 1080p ogladać trailery,reklamówki oczywiście filmy tez ale to z reguły 1080i

na super sygnale - na pewno zauważysz róznicę między GE a GA czy GD ale nie oszukujmy sie jak na razie to 1080p jest prawie nie wykorzystane.
Jest tylko jedno ale - ja nie kupiłem LCD na rok ale przynajmniej na 3-5 lat więc spokojna głowa ,będzie gdzie wykorzystać jego parametry.Jakbym myślał inaczej to bym kupił jakiegoś taniego Samsunga i byłoby po sprawie

pozd

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
Większość telewizorów full hd gra słabo w palu.
Sharp ze swoim 37 Ge1 - przełamał jako pierwszy tą barierę.
Ten model rewelacyjnie gra w HD i bardzo dobrze w Palu.
Dobrą cenę dostaniesz na priv.
pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Deimos

Banned
kiki napisał:
witam
cena dla członków forum lub dla abonentów cyfry + jest 9999 zł
ale kończą się rezerwacje . Zostały tylko tryz wolne miejsca na liscie z tej dostawy. Chyba że ktoś zrezygnuje z odbioru. Telewizory są dostepne tylko w sklepach wymienioneych w ulotce na terenie kraju.
Nie będą w wolnej sprzedaży do września 2006.
quote]

A tu jest super specjalna cena nie dla abonentów :D :D :D
http://www.allegro.pl/item140900039_gliwice_sklep_sharp_lc37ge1e_full_hd_raty.html
w cenie 7900, spieszcie się, bo ilość nieograniczona;)
Jak widzicie pośpiech w kupowaniu nowości to zły doradca... wystarczyło tylko odczekać 3-4 miesiące i mamy ponad 2000 w kieszeni...

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
nie bardzo załapałem Twoją aluzję .
Za trzy miesiące też będą tańsze i co z tego wynika?
Nie każdy chce czekać . Wbrew pozorom wiele osób w Polsce kupuje dlatego że chce i nikt ich do tego nie zmusza.
No i co z tego że na allegro ktoś zdziera ceną po 7999 - jak w sklepach są tańsze i to znacznie. Czy to znaczy że tańsze nie będą ???.
Oczywiście że będą . Ale możesz zaczekać aż wejdą następne generacje - też będą za jakiś czas tańsze . Ale uważaj abyś zdązył kupić zanim się zestarzejesz - bo przecież mogą być znów tańsze. :D :D :D

jarwisz

New member
Bez reklam
kiki napisał:
Nie każdy chce czekać . Wbrew pozorom wiele osób w Polsce kupuje dlatego że chce i nikt ich do tego nie zmusza.
święte słowa - :D:D:D
a potaniały tylko o 1kpln a nie 2kpln ale kto by na to zwracał uwage - obraz się liczy a zadowolenie nie ma swojej ceny :D:D:D

pozd

olpp

New member
Do: kolega jarwisz oraz kolaga mystic

Temat: kontrast w 37GE1E = 1200:1

No cóż, oberwało mi się od szanownego jarwisza oraz od kolagi mystica za "lekkie pomylenie" oraz "nieświadomość potencjału" posiadanego Sharpa. Tylko czy słusznie? Obaj wymienieni forumowicze twierdzą (żeby nie powiedzieć - upierają się), że matryca w wymienionym modelu Sharpa ma kontrast 1500:1. Ja też bym chciał, żeby miała ale nie ma. Wszystkie autoryzowane materiały firmowe Sharpa (np. katalogi, strony www z różnych rynków, materiały korporacyjne) podawały i podają dla modelu 37GE1E kontrast 1200:1, zresztą taki sam jak dla matrycy 37 i 42XD1. Dopiero modele 46 i 52XD1 mają wyższy kontrast ale też nie 1500 a 2000:1. Jak moi polemiści mają inne dane, to niech podadzą poważne i wiarygodniejsze od Sharpa źródło. Czyżby Sharp sam nie wiedział, co produkuje i jaki ma potencjał? Tak więc sądzę, że to ze mną jest wszystko w porządku, a jarwiszowi podpowiem bez przechwalania się, że po mnie poprawiać nie potrzeba.
Łączę pozdrowienia.
P.S. Dodam, że mój GE1E z matrycą jedynie 1200:1 odtwarza faktycznie dobrze i z czystym sumieniem mogę go rekomendować nie tylko dla tej klasy cenowej. Zauważyłem, że z postów jarwisza wynika to samo.

jarwisz

New member
Bez reklam
alvent napisał:
juz chyba ktoś podawał taką informację odnośnie kontrastu z katalogu Sharpa z IFA
http://img20.imageshack.us/my.php?image=scannen0003bu4.jpg
dzięki @alvent tego mi brakowało - jak widzisz @olpp każdy jest omylny i trzeba go czasami poprawiać - jaki masz tam kontrast 1500:1

Jak już gdzies pisałem targi IFA to nie sklep czy butique tu wszystko musi być udokumentowane i prawdziwe i jeżeli Koncern SHARP wydaje oficjalny katalog to ja wierzę w ten katalog - wierzyłbym też jakby było tam napisane że ma kontrast 1200:1. Przecież obok jest XD1 i jest tam 1200:1 - zakładając że byłby błąd to raczej przy XD1 byłoby 1500:1 gdyż jest nowszy a tu nie ma niższe parametry.
ja nigdy nie twierdziłem że jestem nieomylny - wszystkowiedzący etc...
a co do opisów GE1E to wg.mnie jest tak iż są one tworzone na podstawie danych o XD1 gdyż prawie dla wszystkich to jedno i to samo+lepszy dzwięk.

Proponuję Ci zrobić tak /nie teraz bo nie ma jak/
postaw XD1 i GE1 obok siebie i zobaczysz czy to to samo.

ps
jak się bardzo upierasz to niech tak zostanie GE1 ma 1200:1 dla mnie to przeciez wszystko jedno.Tylko co na to biedny Sharpik - zaniżasz mu wzrost.:D :D :D

jeszcze sorry - ale chyba żle sformułowałem tamten post - nigdy a to przenigdy nie było moim zamiarem Ciebie ganić,ośmieszać czy pouczać - ot po prostu chciałem napisać coś szybko i mi się wymsknęło co napisałem

pozdrawiam

Ostatnia edycja:

-=PFR=-

New member
jarwisz napisał:
ja nigdy nie twierdziłem że jestem nieomylny - wszystkowiedzący etc...
a co do opisów GE1E to wg.mnie jest tak iż są one tworzone na podstawie danych o XD1 gdyż prawie dla wszystkich to jedno i to samo+lepszy dzwięk.

Proponuję Ci zrobić tak /nie teraz bo nie ma jak/
postaw XD1 i GE1 obok siebie i zobaczysz czy to to samo.

pozdrawiam

Czy ktokolwiek widzial jednoczesnie 37 calowe XD1 i GE1 i je porownal ? Skad sa tak rozbiezne informacje odnosnie tego, ze GE1 ma kontrast 1500:1 i RGB+, a 37" XD1 nie.
Chyba ze porownujemy inne modele - np 42" XD1. Szukajac w Internecie opisy od producenta - wszedzie podane jest ze obydwa maja 1200. Ostatnio znalazlem takie porownanie :
http://www.trajektorija.lt/lt/katalogai/Sharp katalogai/lt/katalogai/Sharp_LCD_200608.pdf/download

Wynika z niego ze 37" XD1 ma to samo co GE1, TrueD i RGB+ i taki sam kontrast....No i XD1 bedzie mial nowsza matryce LCD.
Prosze mnie poprawic jezeli sie myle.

Ostatnia edycja:

mystic

New member
olpp napisał:
No cóż, oberwało mi się od szanownego jarwisza oraz od kolagi mystica za "lekkie pomylenie" oraz "nieświadomość potencjału" posiadanego Sharpa. Tylko czy słusznie? Obaj wymienieni forumowicze twierdzą (żeby nie powiedzieć - upierają się), że matryca w wymienionym modelu Sharpa ma kontrast 1500:1. Ja też bym chciał, żeby miała ale nie ma. Wszystkie autoryzowane materiały firmowe Sharpa (np. katalogi, strony www z różnych rynków, materiały korporacyjne) podawały i podają dla modelu 37GE1E kontrast 1200:1, zresztą taki sam jak dla matrycy 37 i 42XD1.
@olpp

Chyba zbyt poważnie potraktowałeś mój post i niepoprawnie odebrałeś ton mojej wypowiedzi. Przecież "póściłem oko" podczas pisania.
Nie było moim celem Cię "ośmieszyć" czy coś w tym stylu, nie stosuje tego typu zagrywek, które uważam za niefajne. Przepraszam jeśli poczułeś się obrażony. Jeszcze raz sorry.

Mam nadzieję, że kolega zachowa się honorowo w tej sytuacji ;).

pozdrawiam serdecznie

Ostatnia edycja:

Deimos

Banned
kiki napisał:
witam
nie bardzo załapałem Twoją aluzję .
No i co z tego że na allegro ktoś zdziera ceną po 7999 - jak w sklepach są tańsze i to znacznie. Czy to znaczy że tańsze nie będą ???.
Oczywiście że będą . Ale możesz zaczekać aż wejdą następne generacje - też będą za jakiś czas tańsze . Ale uważaj abyś zdązył kupić zanim się zestarzejesz - bo przecież mogą być znów tańsze. :D :D :D
Oczywiście, że się zestarzeje zanim kupie np. LCD z podświetleniem oled,
zestarzałem się również czekając kilka miesięcy na obniżenie prawie o 50% ceny na Denona 3910 (początkowa cena 7000pln, ja kupiłem za 3600) i dalej cena już nie spadła. Zestarzałem się również czekając na obniżenie ceny na projektor i co z tego? Należy wyczuć ten właściwy moment i kupować nie przepłacając za niby nowość, która po zaledwie kilku miesiącach już nią nie jest. Oczywiście jak ktoś jest w gorącej wodzie kąpany to jego sprawa, że chce przepłacać. A może przepłaca, bo boi się zestarzeć?
To tak samo z telewizją n, mój kolega się na tą nowość napalił i wziął w ciemno, ale jak zobaczył jaka jest nędzna oferta filmowa (starocie MGM) to teraz mocno żałuje...

Ostatnia edycja:

alvent

New member
witam....
ja dzisiaj z pytaniem do użytkowników GE1E doryczącym rozjaśnienia obrazu po zmianie kąta oglądania....u mnie lekkie rozjaśnienie występuje przy kącie około 25-30 st. ( kątomierzem nie mierzyłem)....bardziej widoczne przy jaśniejszych scenach i kiepskim obrazie....mniej życające się w oczy przy włączonej czerni...jak jest u Was?....

Do góry