Ja z kolei tak jak kiedyś obiecałem piszę kilka słów o moim
42DH77.
Długo się zastanawiałem nad wyborem, wchodziły w grę 40 sony (V5500) i 42 JVC, w końcu wybór padł na Sharpa.
Wypunktuje może moje uwagi i wrażenia z użytkowania:
-
KLATKOWANIE - albo jak inni pisali efekt "ciepła" czy cienie za szybko poruszającymi się obiektami. Wystarczy
WYŁĄCZYĆ TRYB FILMU i klatkowanie znika! Nie wiem z czym niektórzy mieli taki wielki problem. W instrukcji jest napisane że tryb filmu 'wykrywa' film i zwiększa jakość wyświetlanych obrazó
w. Telewizor faktycznie wykrywa film, bo klatkowania nie widać np. w Windows przy szybkim poruszaniu okna, ale efekt jaki jest wszyscy wiemy. Po całkowitym wyłączeniu trybu filmu wszystko jest w porządku.
- POZIOM CZERNI - czerń jest naprawdę czarna (jak na LCD), ale na domyślnych ustawienia faktycznie za czarna. Na ciemnych scenach nie wiele widać. Ja rozwiązałem ten problem przez wybór trybu dynamicznego i lekkie zmniejszenie kontrastu, jasności i podświetlenia. Mnie zadowala taki obraz.
- 1080p z BLUE RAY (PS3) - obraz jest bajeczny, byłem naprawdę pod wrażeniem nasycenia kolorów, ogólnej dynamiki obrazu, ma się wrażenie jakby uczestniczyło się w Filmie a nie tylko oglądało TV
-
1080i z UPC HD - skalowany z 720p ale to nie przeszkadza. TVN HD wygląda również genialnie - szczerze mówiąc to byłem w szoku. Programy realizowane porządnie (np. taniec z gwiazdami, szymon majewski show) wyglądają obłędnie. Dopiero teraz widać pracę scenografów i oświetleniowców - prawdziwa przyjemność z oglądania.
-
1080p z PC (HDMI) - żadnych problemów z połączeniem, obraz pokazuje się nawet w biosie. Co do samego obrazu mam jednak troche zastrzeżeń, ale może wynika to z błędów w konfiguracji. Obraz nie jest idealnie ostry, tzn. nie jest dokładnie pixel to pixel tak jak na monitorze komputerowym. Nie przeszkadza to absolutnie w oglądaniu filmów, tak naprawdę jest to widoczne tylko na czcionce.
-
WYJŚCIE OPTYCZNE Z TV - mam ampli bez hdmi, więc kupując TV myślałem że uda mi się podłączyć wszystkie urządzenia (w tym komputer) po HDMI i tv będzie mi puszczał dźwięk DD5.1 po kablu optycznym do ampli. Niestety tak nie jest - TV poprawnie puszcza dźwięk z każdego HDMI, ale tylko 2.0 stereo. Komputer mam w innej części pokoju połączony 15m kablem hdmi i specjalnie dobrałem kartę graficzną (radeon 4350) żeby była w stanie puszczać dźwięk 5.1 (ewentualnie 7.1) po hdmi. Niestety TV do ampli podaje już tylko 2.0. To samo jest z PS3 i z dekodera UPC.
- GŁOŚNIKI W TV - wiadomo że są beznadziejne, ale do oglądania programów wystarczają w zupełności, a reszta i tak idzie przez zestaw KD, więc uważam że głośniki w TV to kwestia marginalna.
-
analog/mpeg4 - nie korzystam, więc ciężko mi się wypowiedzieć.
Generalnie jestem bardzo zadowolny z zakupu (chociaż przez to forum miałem ogromne wątpliwości

)
Rada dla wszystkich którzy rozważają ten model, ale się wahają:
BIERZCIE, BĘDZIECIE ZADOWOLENI!!!