Witam wszytkich obecnych jak i przyszłych uzytkowników lcd philipsa serii8.
Tak sobie przeczytałem ponad setke stron i nadal nie wiele wiem,mam ogromny dylemat czy zakupic ten tv,mam na mysli 55 pfl8007.
Na forum Hdtv jestem gównie obserwatorem od ładnych paru lat ale nigdy jeszcze nie spotkałem sie z tak duzym zainteresowaniem przy konkretnym modelu tv
wobec tak małej liczby opinii posiadaczy tego philipsa.Moze to własnie wynik słabej dostepnosci w sklepach i wysokiej ceny?
Co do tego modelu naszły mnie pewne przemyslenia.Wszyscy łacznie z Panem Kikim chwalą ten model,konkretnego testu nie było,za to był test modelu pfl 7007.I co
wypadł rewelacyjnie ,w sklepach eurortv jest tańszy o prawie 1300zł a róznice prawie żadne i wiekszośc forumowiczów zamierza nabyc lub juz kupiła model 8007.Oba modele mają Perfect Motion Rate (PMR) 800 hz,róznica w perfect pixel hd engine wobec pixek precise hd bedzie dopiero zauważalna w 3 d którego ja osobiscie nie uzywam,pilot który ma sterowanie kursorem w serii 8 tez mnie nie interesuje z uwagi ze nie korzystam z internetu na tv.Skype to uzwam na kompie lub na galaxy i to mi w zupełnosci wystarczy.
Oczywiscie ze rozumiem ze sa uzytkownicy którzy z tych funkcji korzystają i wtedy tem model 8007(a nie 7007) bedzie dla nich idealny.Teraz cos o ambilight i o "teatrzyku"czyli jak sie kiedys w starszych modelach nazywało Perfect Natural Motion,.
A wiec o ambilght przegldałem wszystkie mozliwe posty w 2009 r jak ta nowosc powoli wchodziła na nasz rynek,wystarczy zajrzec na forum z przed lat zeby dowiedzec sie ze jest to bardza fajna sprawa ale nie kazdemu odpowiada,co wiecej jest sporo osob do którch i ja naleze którym to przeszkadza.Miałem prze długi czas tv lcd 32 pfl9664 jeden z wyzszych modeli(kupiony za prawie 6 tys w 2009r) i powiem wam ze obecny ambilight nic nowego nie wnosi,bo co mozna ulepszac w swiecących diodach.Ja to nawet czasam właczałem,jako jednostajne podswietlenie tv(jak w pokoju jest ciemno i nie zapalamy dodatkowego oswietlenia),a zmienające sie natazenie swiatła i kolorów w zaleznosci od wyswietlanej sceny to juz nie dla mnie i wielu moim znajomym jak pokaztwałem to przeszkadzała(rozpraszało) w ogladaniu tzw."dyskoteka".
Rozpisałem sie dlatego bo zuwazyłem ze wiele osób wywyzsza model 8007 w porównaniu do 7007 ze wzgledu na ambilight 3 kanałowy a ja uwazam ze 2 kanałowy w 7007 w zupełnosci wystarczy bo i tak daje aż za duzo mozliwosci.
A teraz krótko o teatrzyku,miałem tą funkcje Perfect Natural Motion w swoim starym modelu,na poczatku zrobiła na mnie ogromne wrazenie,jak przyszli znajomi i chiałem pokazac rewelacyjna jakosc obrazu to własnie właczałam tą funkcje,oczywiscie ze przeszkadza przy ogladaniu filmów poniewaz jestesmy przyzwyczajeniu do obrazu"kinowego" a nie takiego jakby ktos na zywo krecił z kamery ful hd.Jak wiemy przy tej funkcji filmy wygladaja tak jakbysmy ogladali je w teatrze(chodzi o ostrą perpektywę dalszego planu i efekt pewnej sztucznosci) dlatego funkcje ta nalezy wyłaczyc.Ja mam to samą funkcje w lcd samungach 46 c8000 i 40d8000 nazywa sie to motion plus i czasami nawet korzystam,ale ustawiłem to tak ze jak mam włczaone to nie tylko ta funkce tylko całowicie skalibrowane z innymi parametrami i "wrzucone" pod gotowe ustawienie obrazu uzytkownika.Czyli efekt jest taki jesli wyłaczam tą funkcje to tylko poprzez przełaczenie na inny dobrze skalibrowany obraz(z innym ustawieniami).Wtedy oczywisce nie ma tak duzej róznicy w jakosci obrazu,bo jesli ktos napisał ze w philipsie 8007 po wyłaczeniu tej funkcji obraz był gorszy i sie rwał to tylko jest to subiektywne wrazenie ludziego oka i to tylko przez kilka minut po zmianie obrazu.jesli np. tv wyłaczymy(odpoczniemy) prze kilka minut i łwczymy ponownie bez efektu teatralnego to uznamy ponownie ze obraz jest rewelacyjny.I jeszce jedno,na tej funkcji "teatrzyku"ogladam duzo sportu,ustawiam nawet w swoim samsungu poziom na maksa i efekt jest rewalacyjny,odgladałem piłke nozną,ME,fajnie to wyglada,ogladajac np. boks masz wrazenie ze siedzisz tuz za ringiem itp.W samsungach funkcje motion plus mozna ustawic takze recznie (skalibrowac),ja takie reczne ustawienia wziełem z opisu na forum hdtv i bardzo sobie chwale.Pytanie do uzytkowników serii 8,czy w tym modelu takze jest mzoliwosc recznego ustawienia parametrów"teatrzyku"?.
I jescze mam przemyslenia co do wyswietlania czerni w telewizorach lcd,bo widze ze w kazdym tescie sie to porównuje do plazmy(głównie Kuro) i jest to jakby wazny czynnik w ogólnej ocenie.Wg mnie poziom czerni ma głownie znaczenie w plazmach,nie wiem dlaczego ale w lcd nie przeszkadza mi brak czerni,zaznaczam ze przez kilka lat byłem posiadaczem plazmy panasonica(wysoki model).W samsungach lcd mam w ustawieniach poziom czerni HDMI i ustawiłem na niską.Przy poziomie wysokim czern jest rewelacyjna ale nie oglada sie tego dobrze,obraz jest jakby za duzo kontrastowy,za ciemny(rozjasnienie nic nie daje),np. jak widzimy goscia w czarnej marynarce siedzącego na czarnej kanapie to sie jakby wszytko zlewa.Na tv lcd w sklepach które oglądałem jest podobnie.Pisze o tym poniewaz poziom czerni nie jest to głowną zaleta która przekonałaby mnie do zakupu philipsa 8007.A przekonałby mnie taki parametr jak jakosc i ostrosc obrazu z kablówki(cyfrowy) poniewaz nadal mało ogladamy full hd,oraz drugim parametr jakim są kąty ogladana w czym nie do pobicia jest moja stara plazma.O tych dwóch kryteriach naprawde mało wiemy jesli chodzi o Philipsa 8007(brak testu) i dlatego ma dylemat,bo gdybym nie przeczytał testu Kikiego dot Philipsa 7007 to byłby dzisiaj juz posiadaczem lcd panasonica TX-L55WT50E ,na którego juz prawie złozyłem zamówienie w eurortv.
Dylemat mam taki poniewaz wydajac ponad 8 tys zł chce sie miec pewnosc ze obraz bedzie duzo lepszy niz w lcd za 4 tyszł,to chyba zrozumałe.Jestem teraz bardzej zdecydowny na philpsa 7007 ewentualnie 8007(jesli faktyczne wyswietla lepszy obraz),tylko zastanawiam sie np. jak wytłumaczyc zupełnemu laikowi jakim zaletami tego lcd philipsa kierowałem sie przy jego zakupie?!
bo jak bym kupił panasonic wt 50e to bym przynajmniej pochwalił sie ze płace za najnowszy i najlepszy panel IPS oraz najlepsze kąty ogladania znane tylko z plazm.Mam racje czy tez nie? zachecam do dyskusji,zarazem zycze wszystkim szczesliwego NOWEGO ROKU,zycze aby kazdy w tym 2013 ROKU spełnił swoje marzenie kupna lcd PHilipsa 8007(albo innego) a Panu Kikiemu zycze udanych i owocnych testów w całym 2013Roku.