Seria TCL EC78: wyjątkowy obraz zasługuje na niesamowity dźwięk

Jericho24

Member
Bez reklam
Hej
Mam klawiaturę podłączona pod tv. Gdy włączę przeglądarkę T-browser i pisze adres internetowy, to nie mogę dać enetr do zatwierdzenia adresu. Ktoś coś wie?
Dalej nie ma aktualizacji tv, dalej czasami tnie dźwięk po przelaczeniu kanalu i brak testu tv...

Testu brak bo ten tv jest tak dobry, ze nie trzeba go testować-haha.

adam80

Member
:wink:
Przeglądam od kilku dni różne tv bo planuje zakup. Ten 55" TCL z soundbar waży 12,2kg. Wiem że nie jest to wyznacznikiem ani jakości ani możliwości no ale inne tv 55" bez soundbar ważą przewaznie kilka kg więcej a z soundbar około 10kg. Ciekawe gdzie zgubił te kilka kg��

Pisałem już o tym przy modelu 55EP680 np. tu jest 5 kg. różnicy https://www.displayspecifications.com/en/comparison/4897d5b7c moim zdaniem jest tylko jedno wytłumaczenie - TCL to "kosmiczna" technologia ;)

Ostatnia edycja:

qvalek

Member
@kiki
Możesz napisać jaki jest powód braku obiecanego testu?
Im więcej czytam na temat TCL tym więcej opinii negatywnych znajduje. Zastanawiam się czy warto brać pod uwagę tą firmę.

M

mdsfan

Guest
...Im więcej czytam na temat TCL tym więcej opinii negatywnych znajduje...
Podaj, jeśli możesz, jakieś linki, bo miarodajnych opinii znaleźć nie mogę. Ale co do testu, to trochę nie tak, biorąc pod uwagę obietnice.
Zastanawia mnie co innego. Ciężko znaleźć w sklepie 55'', a o 65'' to już chyba można w polskich sklepach zapomnieć. Czemu?

p3dr0s

Member
Do posiadaczy 55EC780: jaką macie wersję oprogramowania? U mnie w info widać "PPR.180610. 011 release-keys". @kiki pisał, że będzie aktualizacja i zastanawiam się, czy już wyszła, wyjdzie? Automatycznie się zainstaluje?

qvalek

Member
@mdsfan
Odnoszę się do opinii zamieszczanych głównie tutaj, jak mniemam posiadaczy tych telewizorów.
Innymi, zwłaszcza ze sklepów czy porównywarek nie zawracam sobie głowy.
Ale problemy z softem, podświetleniem matrycy, brak synchronizacji dźwięku.
Dla mnie, posiadacza 10-letniego samsunga to kosmos. Choć pewnie czeka mnie mały szok po przesiadce na coś nowszego.

M

mdsfan

Guest
Doskonale Cię rozumiem, ja przesiadłem się z podobnego wiekiem 42-calowego LG. Ale z nowoczesną elektroniką jest trochę tak, jak z samochodami. Stare jeździły i zadbane jeżdżą, bez super mechaników. Nowe, nawet zadbane, potrafią odmówić posłuszeństwa i sprawiają problemy w naprawie nawet super mechanikom...

Nie ma co siać demagogii. Konkret, to jest to, co powinno być czytane na stronach takiego forum.

A tak na marginesie - o jakich problemach z podświetleniem matrycy piszesz? W tym temacie tego typu sygnałów nie znalazłem - może przeoczyłem. Dodam, że problem z softem, to w obecnych czasach no problem pod warunkiem, że producent daje aktualizacje. Bez tego, np. Windows szybko zakończyłby żywot. A kłopoty z synchronizacją, to problem softu i koło się zamyka.

Nie siejmy populizmu, trzymajmy się merytoryki!

Ostatnia edycja:

qvalek

Member
Nierówne podswietlenie, efekt "brudnego" ekranu. Wiem tyle co przeczytałem na forum. W tym temacie nie jestem ani merytorykiem ani praktykiem. Zastanawia mnia też brak testów bądź recenzji na youtube.
Jest pełno TCL ale modeli z rynku USA notabene bardzo fajnych. U nas niestety nie dostępnych.
Można cos obejrzeć na youtube z modeli dostepnych w Polsce?

M

mdsfan

Guest
Nie znalazłem informacji na temat nierównego podświetlenia w EC78. Efekt brudnego ekranu najczęściej wynika ze źródła obrazu i działania funkcji upscaling, która nie może działać idealnie z uwagi na... jej funkcję. Myślę, że istnieje w każdym tv UHD, tylko jej widoczność może być różna. Na niektórych materiałach SD z archiwalnymi nagraniami, widać to w mojej 65-tce.

A co do testów, recenzji i innych niezależnych od producenta informacji? Tutaj masz całkowitą rację - nie ma! I też mnie to zastanawia...

Kingistu

Member
Hdmi z dekodera. Jak tnie, to wystarczy przerzucić kanał i jest ok

U mnie z dekodera netii, nic nie tnie ani dźwięk ani obraz, ciekawy jestem jak w przypadku innych dostawców.

Jedynie z Playerem jest problem, który jest zgłoszony i pewnie niedługo zostanie naprawiony. YT, Ipla, CDA u mnie działa bez problemów.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Player zgłoszony i będzie poprawiony.
Większość użytkowników jest bardzo zadowolona.
Program pilotażowy działa świetnie.

radoskur

New member
1. Odnośnie wbudowanego playera: Czy przepuszcza (passthrough) do ampli DTS X / Dolby Atmos w plikach mkv? Czy odczyta również HDR / Dolby Vision z takich plików?
2. Czy można zainstalować KODI ze sklepu google i czy zadziała to co w pierwszym punkcie (zakładając, że player fabryczny nie ogarnia)?
3. Obsługa napisów do filmów SRT?
4. Czy będą wprowadzane jakieś większe modele (70-75")?
5. Czy wbudowane Wi-Fi daje radę przy stream'owaniu materiału 4K? Może jakieś porównanie na stronie speedtest.pl przy użyciu wbudowanej w TV przeglądarki. Zrobić kilka testów po Wi-Fi i po kablu LAN.
6. Czy aktualizacje firmware będą dostępne z poziomu telewizora przez internet (automatycznie) czy trzeba będzie wgrywać po USB?
7. Czy jesteście w stanie sprawdzić po aktualizacji softu TV z jakimś ampli Onkyo czy występują jakieś opóźnienia dźwięku względem obrazu zarówno w plikach multimedialnych (mkv) jak i np. z dekoderem nc+ / polsat?
8. Współpraca z modułami CI nc+/polsat - oraz czy są jakieś gotowe listy kanałów przygotowane z operatorami - czy trzeba samemu kanałów wyszukiwać i sortować?
9. Jeżeli jest wbudowany Soundbar to czy można sam subwoofer dołączyć jeżeli ktoś nie ma amplitunera?

M

mdsfan

Guest
...Włączałem i wyłączałem mikrofon w tv, ale nie ma żadnej różnicy. Nawet jak schowam pilot za plecami czy przykryję tkaniną.
Mając nieco czasu, przysiadłem się na chwilę do TCL-a. Zmiana ustawień w oparciu o wskazania jednego z Forumowiczów, za co dziękuję i ten mikrofon. Już wiem, że tylny wyłącznik włącza/wyłącza mikrofon w aplikacji YT. Aluminiowy pilot w innym pomieszczeniu i funkcja głosowa na YT działa tylko wtedy, gdy przełącznik mikrofonu w telewizorze jest na ON. Ale głośności i tak nie zmienia, chyba że po mandaryńsku trzeba gadać. Podobnie przy innych aplikacjach po włączeniu klawiszem HOME.

Odkryłem Amerykę, wiem... Tyle, że ci, którzy odkryli to wcześniej, może nie śmieli się pochwalić? :-?

Ostatnia edycja:

qvalek

Member
@kiki
A co z obiecanym testem?
Wydaje mi się, że większość osób jest zainteresowana tym tv bo za dość atrakcyjną cenę obiecuje się im lepszą jakość od innych. I jedyne co mają na potwierdzenie obietnic to Twoje słowa.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Już jest potwierdzenie o wszystkich update z fabryki.
Wszystko gotowe.
Pojutrze będzie już wisiał.
Świetny model w klasie, świetny.
Dobrze pomyślany, piękny design,bardzo dobry dźwięki i najlepsze multimedia obecnie. Ważne że już dopracowane.
Cztery duże problemy już usunięte, dwa mniejsze jeszcze w poprawie.Mają być usunięte do końca miesiąca.

Do góry