Seria TCL EC78: wyjątkowy obraz zasługuje na niesamowity dźwięk

adas81

Member
Właśnie, też mam zoom w tym miejscu, może pilot ze zdjecia z innego modelu tv?
Jak pobrać update?
Czy ktoś ma, używa modułu cam od cyfrowego Polsatu do tego tv?

Ostatnia edycja:

maciekmm

Member
To telewizor nie pobiera update przez internet ? Firmware mozna znalezc na stronie tcl europe. Adas, za tydzien bede bawil sie tv i modulem z cp. Modul mam ci (pierwszy jakie wypuscil cp) Wiem ze teraz sa ci+

M

mdsfan

Guest
Witam. Zarejestrowałem się na forum z uwagi na zakup TCL'a 65EC780. Obecnie nie mam z nim problemów, jakie zgłaszane są w temacie. Wiele informacji, np. ile zajmuje 1,5 godzinny film można znaleźć na stronie TCL - ale tutaj czasem trzeba nieco lawirować między wersją polskojęzyczną, a anglojęzyczną. To ostatnie jest na polskojęzycznej.

Zauważyłem jednak dwa problemy - pierwszy to występujący czasami brak synchronizacji mowy z obrazem na YT i Ipla, drugi z innej beczki.
"... Telewizory TCL Android TV oferują możliwość korzystania z zestawu głośnomówiącego (bez użycia rąk). Bez pilota możesz używać głosu do uzyskiwania dostępu, uruchamiania i kontrolowania treści, włączania telewizora, przełączania wejść, regulacji głośności, wyszukiwania treści i innych czynności na odległość. To takie proste, rozmawiaj z telewizorem tak, jak z przyjaciółmi!"
(ze strony - tcl.com/pl/pl/nowosci-w-dziale-tv/seria-ec78/65--4k-uhd-hdr-tv-with-smart-tv-3-0.html)
Tego nie znalazłem...

p3dr0s

Member
I ja czekam na aktualizację, bo faktycznie głos zostaje mocno w tyle na player.tv
A czy do sterowania głosem nie jest mikrofon (na plecach tv jest do niego włącznik), czy jedynie przez głośnik Googla dipiero to działa?

Ostatnia edycja:
M

mdsfan

Guest
Więc możliwe, że problem istnieje na wszystkich aplikacjach do odtwarzania treści filmowych. Włączałem i wyłączałem mikrofon w tv, ale nie ma żadnej różnicy. Nawet jak schowam pilot za plecami czy przykryję tkaniną.

p3dr0s

Member
Głosowa szukajka działa jedynie z metalowym pilotem, w ktirym zaszyty jest mikrofon. Ale do czego w takim razie włącznik mikrofonu jest na obudowie tv?

M

mdsfan

Guest
No choćby do ustalenia, do czego służy włącznik mikrofonu z tyłu obudowy, bo w instrukcji wskazano jedynie, że jest. A czemu służy i w jakich aplikacjach pracuje, już nie. Opis menu trochę po angielsku, trochę po polsku. Biorę pod uwagę błędy w tłumaczeniu (znalazłem np. literówkę w treści wyświetlanej przez TV) i takie treści:
"Włączanie języka napisów cyfrowych kanałów TV 1. Na pilocie naciśnij (symbol Wyświetlanie menu ustawień) , wybierz Channel > Subtitle > Digital subtitle language 1st (Kanał > Napisy > Cyfrowy język napisów 1.) i naciśnij OK/►, aby zatwierdzić. "
U mnie po naciśnięciu tego klawisza na pilocie, nie ma opcji "kanał", tylko Obraz - Dźwięk - System. Ułomny nie jestem i potrafię znaleźć pewne opcje, niektóre z marszu, inne na chybił - trafił, ale nie każdy daje sobie z tym radę. Dalej kwestia tego głośnika Google do obsługi funkcji głosowych, np. głośności. Gdzie o tym napisano? Przykłady można mnożyć. Nerwy mnie biorą na samą myśl nauki obsługi tego TV, a co dopiero jego kalibracji... :evil:

Ostatnia edycja:

Kingistu

Member
No choćby do ustalenia, do czego służy włącznik mikrofonu z tyłu obudowy, bo w instrukcji wskazano jedynie, że jest. A czemu służy i w jakich aplikacjach pracuje, już nie. Opis menu trochę po angielsku, trochę po polsku. Biorę pod uwagę błędy w tłumaczeniu (znalazłem np. literówkę w treści wyświetlanej przez TV) i takie treści:
"Włączanie języka napisów cyfrowych kanałów TV 1. Na pilocie naciśnij (symbol Wyświetlanie menu ustawień) , wybierz Channel > Subtitle > Digital subtitle language 1st (Kanał > Napisy > Cyfrowy język napisów 1.) i naciśnij OK/►, aby zatwierdzić. "
U mnie po naciśnięciu tego klawisza na pilocie, nie ma opcji "kanał", tylko Obraz - Dźwięk - System. Ułomny nie jestem i potrafię znaleźć pewne opcje, niektóre z marszu, inne na chybił - trafił, ale nie każdy daje sobie z tym radę. Dalej kwestia tego głośnika Google do obsługi funkcji głosowych, np. głośności. Gdzie o tym napisano? Przykłady można mnożyć. Nerwy mnie biorą na samą myśl nauki obsługi tego TV, a co dopiero jego kalibracji... :evil:

Opcja "kanał" i związane z nim ustawienia pojawia się jeśli masz wybrane źródło TV, jeśli masz telewizję po HDMI to nie ma takiej opcji.
A ja uważam że obsługa tego TV jest bardzo prosta. Co do kalibracji to jeśli masz od Kikiego to masz profesjonalną kalibrację na ustawieniach obrazu Film, a jeśli nie to musisz poszukać w necie jak to zrobić dla TV 4K z planszami np. na YT, a jak masz już stresa to mogę podzielić się moimi ustawieniami dla obrazu "Standard" które wykonałem sam

M

mdsfan

Guest
Bardzo dziękuję. Podpowiedz jeszcze, co z tym włącznikiem mikrofonu no i czy da się sterować głosowo głośnością?
Telewizor nabyłem w popularnej sieci sklepów RTV i właśnie ten zakup spowodował, że zarejestrowałem się na Tym forum.

Moja kalibracja, to na chwilę obecną tryb "Standard" z jasnością obniżoną do 70 i nasyceniem koloru do 50, dalej kontrast 75, czerń 50, włączony kontrast dynamiczny i micro dimming. Wyłączone MPEG NR i redukcja szumów. Wieczorem włączam jedynie tryb podświetlenia dynamicznego na "eco" Na marginesie - da się zrobić jakiś skrót do tej ostatniej funkcji?

Co do Twojej kalibracji - chętnie sprawdzę, jak to będzie wyglądać na Twoich ustawieniach. :)

Ostatnia edycja:

Piotrex44

Member
Przeglądam od kilku dni różne tv bo planuje zakup. Ten 55" TCL z soundbar waży 12,2kg. Wiem że nie jest to wyznacznikiem ani jakości ani możliwości no ale inne tv 55" bez soundbar ważą przewaznie kilka kg więcej a z soundbar około 10kg. Ciekawe gdzie zgubił te kilka kg��

Ostatnia edycja:

adas81

Member
Hej
Mam klawiaturę podłączona pod tv. Gdy włączę przeglądarkę T-browser i pisze adres internetowy, to nie mogę dać enetr do zatwierdzenia adresu. Ktoś coś wie?
Dalej nie ma aktualizacji tv, dalej czasami tnie dźwięk po przelaczeniu kanalu i brak testu tv...

Do góry