Seria PV60

hawranek

New member
Witam!Od prawie roku śledze to forum i nadchodzi czas zakupu. Miał być najpierw lcd 32”( panasonic, samsung) potem 37” ( loewe, sharp), ale by poczuć namiastkę prawdziwego kina musi być co najmniej 42”. Ostatnio po głowie chodzi mi ten nowy Sharp 42xd1, ale dochodze do wniosku,po co wydawać taką kwotę! Po przeczytaniu tego wątku chyba wyleczyłem się z lcd;) na rzecz 42pv60. Myślę, że nie bedę zawiedziony obrazem. Najpierw zamierzam połączyć plazmę z dvd i kompem(głównie filmy) i niestety anteną siatkową(na crt obraz idealny polsat, tvn, tvp 1,2,3).Za około pół roku cyfra+ lub ta nowa platforma ITI.Dzięki za ten wątek i pozdrawiam!

TolBoy

Member
Panowie, czym czyścić plazme (jak w temacie) woda i szmatka czy sa jakieś specialne środki ? albo mi się zdaje ale w tej plazmie z przodu oczywiście jest szyba ?

Piotr0691

New member
Ja dostałem w komplecie z Pionkiem specjalną szmatkę.
Jest bardzo delikatna. Podobne szmatki można kupić u optyka
do okularów. Nie są drogie a nie rysują filtrów ochronnych
na szkłach.

p00h

Member
Smartek napisał:
Dokladnie.
Sam z ciekawosci co jakis czas przygladam sie panelowi z bliska i na czarnym ekranie _nigdy_ nic nie widzialem..

Czasem się zdarza :)
Po ~72 odcinkach '24 godziny' (nie pod rząd, ale też raczej bez dłuższego oglądania czegoś innego pomiędzy) w okolicach w których wyświetlały się napisy panel jakby pojaśniał. Efekt zniknął po jakimś czasie oglądania normalnej telewizji, ale zawsze. Jak jest możliwość należy sobie ustawić przezroczystość napisów na ~50%.

Może to być kwestia wyświelania z PC przez VGA - ustawienia są dość magiczne, możliwe że świeci bardziej niż przy zwykłej TV, trudno orzec.

Smartek

New member
Ogladam bardzo duzo DivXow z Xboksa z bialymi duzymi literami i jeszcze nie zdarzylo sie zeby cokolwiek mi na ekranie wyskoczylo.
Niektore seriale, ktore ogladam maja w rogu znaczek "FOX" lub podobny i tez nigdy nic nie zostalo..
Podsumowujac - nie ma co sie przejmowac powidokami, problem nie istnieje (przynajmniej u mnie) ;-D.

PS. Jakie seriale polecasz? Zapewne siedzisz w temacie skoro ogladasz 24h :) (moje ulubione: 24, Lost, Prison Break, The 4400, Numb3rs, Futurama).

kaammyyk

New member
mam pytanie - czy mozna jednoczesnie podlaczyc audio z laptopa i z dvd? bo wydaje mi sie ze jest tam tylko 1 wejscie audio? Zaznaczam ze chce podlaczyc laptopa przez d-sub a dvd po componencie

p00h

Member
Smartek napisał:
Ogladam bardzo duzo DivXow z Xboksa z bialymi duzymi literami i jeszcze nie zdarzylo sie zeby cokolwiek mi na ekranie wyskoczylo.
Niektore seriale, ktore ogladam maja w rogu znaczek "FOX" lub podobny i tez nigdy nic nie zostalo..
Podsumowujac - nie ma co sie przejmowac powidokami, problem nie istnieje (przynajmniej u mnie) ;-D.

W trakcie oglądania nic nie było widać... ale przypadkiem miałem włączony ekran z jednolitym kolorem i zauważyłem białe pasy w okolicach miejsca w którym pojawiają się napisy. Tak jak pisałem, to pewnie jest kwestia oglądania przez D-Sub, przy filmach ze stacjonarnego odtwarzacza przez component też nigdy czegoś takiego nie miałem.

Smartek napisał:
PS. Jakie seriale polecasz? Zapewne siedzisz w temacie skoro ogladasz 24h :) (moje ulubione: 24, Lost, Prison Break, The 4400, Numb3rs, Futurama).

To chyba co kto lubi ;) Poza wymienionymi polecam Firefly, Six Feet Under, Family Guy, Serial Experiments: Lain, Battlestar: Galactica (nowy). Większość z tychże [niestety] się już zakończyła.

A, no i Top Gear!

dnc

Moderator
VIP
kaammyyk napisał:
mam pytanie - czy mozna jednoczesnie podlaczyc audio z laptopa i z dvd? bo wydaje mi sie ze jest tam tylko 1 wejscie audio? Zaznaczam ze chce podlaczyc laptopa przez d-sub a dvd po componencie

Prócz wejść na cinche możesz też podpiąć audio przez euro. Wystarczy kabel Euro<->Cinch stereo Audio, komponent.

stereoman

New member
nie będę zakładał nowego topiku

jestem najarany na tą plazmę-raczej 42 niż 37 PV 60
ale...
siedzi mi w głowie Amoi advent LCD 37''/full HD
i nadchodzący LCD Sharp XD1 37''

co wybrać???
odległość 2-3m
C+/w opcji HD wkrótce ,mam nadzieję/
kompa nie będę podłączał
zwykły dvd+divx
ewentualnie jakoś player HD
ps
ar2,czemu nie mogę wysyłać privów?

pzdr

Ostatnia edycja:

p00h

Member
stereoman napisał:
co wybrać???
odległość 2-3m
C+/w opcji HD wkrótce ,mam nadzieję/
kompa nie będę podłączał
zwykły dvd+divx
ewentualnie jakoś player HD

Jeśli oglądasz zwykłe TV/DVD to PV60 na pewno poradzi sobie z tym lepiej niż LCD, przynajmniej te obecnie dostępne, o XD1 trudno dyskutować.
Ale przy 2-3m brałbym raczej 37" niż 42". Jeśli by to było głównie PC/HD-TV/HD-DVD to ew. LCD, ale to już kwestia gustu ;)

stereoman

New member
p00h napisał:
Jeśli oglądasz zwykłe TV/DVD to PV60 na pewno poradzi sobie z tym lepiej niż LCD, przynajmniej te obecnie dostępne, o XD1 trudno dyskutować.
Ale przy 2-3m brałbym raczej 37" niż 42". Jeśli by to było głównie PC/HD-TV/HD-DVD to ew. LCD, ale to już kwestia gustu ;)

TV/HD-DVD/HD +SD takie mam preferencje
a co do odległości od ekranu,to się mylisz
znajdź w tym linku tekst Janunio/podobno guru nr 1 w Polsce od HDTV
http://**********.com/index.php?showtopic=237

dziwne ,nie?:-D
dalej mam zamiesanie we łbie,ludzie mówią -czekać,w październiku będzie dużo zmian i nowości cenowych-ech,ciężka sprawa
pzdr

p00h

Member
stereoman napisał:
TV/HD-DVD/HD +SD takie mam preferencje
a co do odległości od ekranu,to się mylisz
znajdź w tym linku tekst Janunio/podobno guru nr 1 w Polsce od HDTV
http://**********.com/index.php?showtopic=237
dziwne ,nie?:-D

Ciekawe wyliczenia, ale trochę abstrakcyjne bo nie wiadomo co sz.p. redaktor miał na myśli. Nie ma czegoś takiego jak uniwersalnie wyliczalna 'poprawna' odległość. Niestety nikt nie policzy tak naprawdę minimalnej odległości z jakiej da się oglądać sensownie TV. Można za to policzyć maksymalną odległość z jakiej widać wszystkie pixele. Dla 42" plazmy 768p to ok. 2.5 m, dla 37" to ok 2m przy sygnale HD, a 5m i 4m dla SD.

Zobacz wyliczenia tu:
http://www.dtvforum.info/index.php?showtopic=16325

i kalkulator tu:
http://www.myhometheater.homestead.com/viewingdistancemetric.html

IMO im dalej od TV tym lepszy 'experience' jeśli oglądamy SD. Stąd sensowna odległość oglądania 42" - 2.5-5 m, 37" - 2-4m itd.

Wniosek taki, że jeśli nie będziesz oglądać SD, to bierz największy panel na jaki cię stać. Jeśli będziesz, to SD z za bliskiej odległości będzie wyglądać koszmarnie i lepiej wziąć trochę mniejszy ekran.

kojot

New member
WITAM
bierz plazme dwa tygodnie temu kolega kupil lcd samsunga m61 i nistety smuzenie jest bardzo widoczne a niby to bardzo dobry model kolega tego nie widzi ale ja mam plazme od 3 miesiecy i jak zobaczylem jego lcd odrazu zobaczylem te smuzenie wczesniej jak ogladalem lcd tez tego nie widzialem ale teraz po kilku miesiacach ogladanie tv widze roznice juz wiem ze plazma jest duzo lepsza jak lcd co do wielkosci to 42 cale mozesz brac smialo nie ma takiej tragedi jak to pisza ze SD z bliska jest kiepskiej jakosci a C+ nadaje zdecydowanie wyrazniejszy obraz jak upc juz nie wspomne o mozliwosci ogladania hd w niedalekiej przyszlosci ,i oczywiscie jak brac to panasa pv 60 bo nic sie nie wypala i takie tam a obraz jest wiecej jak super
pozdro

Seba

New member
A tak na poważnie, to nie ma nic. W tej chwili nawet nie patrzę na to co jest na nim. Po prostu oglądam![/quote]

Ja też mam poważne pytanie.

Czy oglądasz tv bez żadnych ograniczeń, tzn bez obcinania fragmentów wyświetlanego obrazu (dot. tzw trójkącików, logo stacji telewizyjnych), jak często oglądaz tego typu "Znaczki", czy telewizor gra może głownie wyswietlając telewizję, i ...
czy rzeczywiście po kilku miesięcznym użutkowaniu wszystko z tym modelem jest w porządku
Proszę o odpowiedź
Zastanawiam sie poważnie nad zakupem tego modelu (druga opcja to Sony Bravia v2000 - LCD) - nie mogę sie zdecydować

dnc

Moderator
VIP
Filmy z DVD, Divx czy HDTV pasują w większości do szerokości ekranu. Niestety zwykła telewizja ma format 4/3 toteż obcinam po troszce górę i dół, jednoczesnie ukrywając znaczki. To z jednej zły sposób bo pogarsza jakość wyświetlanego obrazu, ale z drugiej strony jest dobry, bo obraz jest na całym ekranie (takie pseudo 16/9) no i nie ma znaczków na ekranie.
Program do DVB samoczynnie przełącza mi się z trybu 4/3 (obcięta góra i dół) na 16/9 jeśli wykryje taki tryb. Jednak zdarza sie to rzadko (Canal+, ZDF, ORF i kilka innych stacji DVB).
Zdarza się jednak, ze kilka stacji np. TVN, nadaje programy w 16/9 (Pan&scan) i wtedy znaczki pojawiają mi sie na ekranie. W sobotę tak było z "Porankiem kojota". Po 2 godzinach na panelu widac było poświatę trójkącika wiekowego (widać w totalnej ciemnosci z 20 cm), ale jak rano włączyłem TV to nic nie było, więc się nie przejmuję.

Do góry