Seria PV60

marago

New member
Zawi, może spróbuj ustawić tak jak ja to zrobiłem po kliku dniach prób:
n-box:
telewizor - standardowy
format – bez zmian
rozdzielczość 1080i

telewizor:
auto format obrazu

pozdrawiam – może ktoś ma inne doświadczenia na temat współpracy n-boxa z pansem pv60

Ostatnia edycja:

ThYX

New member
valdik napisał:
Witam
Dzisiaj podczas wizyty w sklepie zachwaloano mi ten TV, a wy co powicie na jego temat?

Człowieku ! Twój post ma numer grubo ponad 1000 w tym wątku. Może być przeczytał pozostałe wypowiedzi oraz faq !!!

tomekow

New member
lessig napisał:
.....
W poniedziałek idę na zakupy do Makro Cash ponieważ biorąc pod uwagę promocję ratalną pomimo wyższej ceny i tak wychodzi taniej biorąc pod uwagę kredyty oferowane przez inne sklepy. Wiem z forum, że kilka osób zakupiło ten model również w Makro, w związku tym mam pytanie czy zauważyliście w swoich plazmach wady opisywane na forum (zwisy itp).

Tak przy okazji firma Panasonic na prawdę powinna odwdzieńczyć się "Padrone" tego forum za promocje niewątpliwie udanego produktu.

ja kupilem jakis czas temu w Makro na raty i TV gra bezproblemowo!
obraz rewelacja a i juz te 42' wydają się standardowym minimum :razz:

---(edit)

Ledwo post wyżej chwaliłem Panasa a już mi lekko krew zmroziło...
mianowicie przed chwilą miałem spauzowany film (tani odtwarzacz manty po zwykłym euro :oops:) - czas pauzy około 3-4 minuty. Niechcący wyłączyłem odtwarzacz i co widze? widoczne paski góra/dól i kontury twarzy bohaterow.... tv był dalej włączony w trybie AV. Szybko wiec zacząłem biegac po różnych kanałach i wygląda że efekt zniknął...
czy nawiedziły mnie mini duszki?
dotychczas-okolo 120h oglądam w trybie normal, ok.40% jasnosc i kontrast, czesto zoomuje obraz aby unikac wrednych znaczkow (np. wiekowych)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

dnc

Moderator
VIP
Czytać!

Duszek a poświata to dwie różne rzeczy. Proponuję zapoznać się z zasadami pracy matrycy. Jesli dowiesz sie jak pracuje plazma nie będziesz bałsię, że jakiś kawałek TV masz jaśniejszy a jakiś ciemniejszy.

kamcyk26

New member
tomekow napisał:
ja kupilem jakis czas temu w Makro na raty i TV gra bezproblemowo!
obraz rewelacja a i juz te 42' wydają się standardowym minimum :razz:

---(edit)

Ledwo post wyżej chwaliłem Panasa a już mi lekko krew zmroziło...
mianowicie przed chwilą miałem spauzowany film (tani odtwarzacz manty po zwykłym euro :oops:) - czas pauzy około 3-4 minuty. Niechcący wyłączyłem odtwarzacz i co widze? widoczne paski góra/dól i kontury twarzy bohaterow.... tv był dalej włączony w trybie AV. Szybko wiec zacząłem biegac po różnych kanałach i wygląda że efekt zniknął...
czy nawiedziły mnie mini duszki?
dotychczas-okolo 120h oglądam w trybie normal, ok.40% jasnosc i kontrast, czesto zoomuje obraz aby unikac wrednych znaczkow (np. wiekowych)

Nie przejmuj sie. Ostatnio ogladany obraz "zostaje" na ekranie po wylaczeniu (widoczny tylko przy "czarnym" ekranie i ciemnosci w pokoju) ale kiedy znowu wlaczysz i troche poogladzasz to te duszki znikna ... i zastapia je nowe :). Tak czy inaczej widac to tylko po wylaczeniu telewziora (tzn zrodla sygnalu) wiec jak ogladasz Tv to ich nie ma.

kamil

New member
Witajcie! Po kilku miesiącach pisania,czytania zastanawiania się nad LCD/Plazma - wczoraj kupiłem 42PV60.

Przewiozłem ja leżącą bo okazało się, że w standardowej pozycji to nie da rady. Nic sie nie stało :)
POdłączyłem, poskręcałem. PolsatCyfrowy podłączyłem scartem pod AV3. DVD także Scartem pod AV1. Odpaliłem.
Od razu przeżuciło mnie na AV satelity i jedziemy :) Obraz: duży , jasny, czarny jest jjak węgiel. Ściągnąłem wszystkie parametry na ok 50%. Tryb pracy na normal i ok ! Ogladam na autoformacie. tylko na discovery po jakiejś minucie logo nagle wskakuje wyżej i jest w połowie nie widoczne. Jak ustawie na 16:9 jest już ok.
W AutoFormacie TV nieposzerza za bardzo co cieszy moja żone :) W ogóle jest zajarana kolorami :)
Wszystkie loga sa ok - wyraźne. Mało wyraźne jest tylko logo discovery chanel - sam napis chanel jest mało wyraźny.
z DVD jest także dobrze. Włączam power w dvd i obraz automatycznie przeskakuje na DVD. Przy opcji z napisami trochę mnie zmroziła pixeloza napisów, ale może to kwestia przygotowania formatu napisów.

Ogólne wrażenia bardzo pozytywne. Obraz nie jest taki jak w CRT, ale jak na Płaski tv to rewelka. Napewno jest znacznie lepszy obraz niz w LCD - jakimkolwiek :) Trochę w końcu tego się naoglądałem.
Jak odbierałem go to gostek podpiął go HDMI z DVD w celu sprawdzenia. Obraz rewelka.

Przycisk Power w pilocie dosć ciężko pracuje. Muszę mocniej wcisnąć - po sek. się wyłoncza. Brak żadnych poświat czy innych duszków !

Dzięki DNC i Wam wszystkim za redagowanie tego tematu. Dzięki temu Panasonic zarobił a nie LG czy Samsung :)

Warko

New member
kamil napisał:
Przycisk Power w pilocie dosć ciężko pracuje. Muszę mocniej wcisnąć - po sek. się wyłoncza. Brak żadnych poświat czy innych duszków !
:)

No to witam w gronie szczesliwych posiadaczy tego Panasonica :) co do przycisku to w instrukcji pisze ze nalezy go przytrzymac przez ok. 1 sekunde by TV sie wylaczyl. To moj pierwszy TV w ktorym w taki sposob sie wylacza odbiornik, widocznie byla jakas tego przyczyna. Nie musisz go mocniej wciskac :) poprostu przytrzymaj.

pzdr.

kredek

New member
Warko napisał:
No to witam w gronie szczesliwych posiadaczy tego Panasonica :) co do przycisku to w instrukcji pisze ze nalezy go przytrzymac przez ok. 1 sekunde by TV sie wylaczyl. To moj pierwszy TV w ktorym w taki sposob sie wylacza odbiornik, widocznie byla jakas tego przyczyna. Nie musisz go mocniej wciskac :) poprostu przytrzymaj.
pzdr.

Zgadza się.
IMHO to jedna z dwóch rzeczy bez sensu w tym pilocie (poza faktem, że jednym przyciskiem przywracamy ustawienia fabryczne): że trzeba przy w(y)łączaniu przytrzymać dłużej.
Mam takiego pilota, co można makro tworzyć: wtedy przyciskając jeden przycisk, wykonuje do 19 operacji naraz - automatycznie. I nawet kod do Panasonica znalazłem i działa, tyle że... no właśnie: nie ma takiej komendy, która automatycznie PRZYTRZYMYWAŁABY DŁUŻEJ jakiś klawisz.:roll:

dnc

Moderator
VIP
To ciekawe.
Ja włączam i wyłączam pilotem zarówno Panasa jak i amplitunera Yamaha. Pilot ten ma przycisk włączania i wyłaczania TV. Po prostu przytrzymuje się go i TV się włacza lub wyłącza (zależnie od stanu poprzedniego). Może to dla wielu być jakim dziwactwem, ale jest to pewnego rodzaju zabezpieczenie przed przypadkowym wyłączeniem. Widocznie ten TV "nie lubi" się go włącza i wyłącza nazbyt często.:)

kredek

New member
dnc napisał:
To ciekawe.
Ja włączam i wyłączam pilotem zarówno Panasa jak i amplitunera Yamaha. Pilot ten ma przycisk włączania i wyłaczania TV. Po prostu przytrzymuje się go i TV się włacza lub wyłącza (zależnie od stanu poprzedniego). Może to dla wielu być jakim dziwactwem, ale jest to pewnego rodzaju zabezpieczenie przed przypadkowym wyłączeniem. Widocznie ten TV "nie lubi" się go włącza i wyłącza nazbyt często.:)

No to ten mój też tak działa i jeden i drugi!
Tylko że nie mogę włączania lub wyłączania wpisać do automatycznego makro - żeby mi np. jednym przyciskiem na pilocie włączyło się kilka urządzeń. Dlatego, że do włączania Panasa trzeba ten klawisz PRZYTRZYMAĆ DŁUŻEJ - jak widać musi otrzymać serię, bezpośrednio po sobie następujących, tych samych kodów.
A tak się z automatu nie da.:niewiem:

grzes

New member
Warko napisał:
co do przycisku to w instrukcji pisze ze nalezy go przytrzymac przez ok. 1 sekunde by TV sie wylaczyl. To moj pierwszy TV w ktorym w taki sposob sie wylacza odbiornik, widocznie byla jakas tego przyczyna.
pzdr.

To normalne w Panasach.
Przy włączaniu trzeba przytrzymać około dwóch sekund.
Jest to standard Panasonica.

Pozdrawiam.

Smartek

New member
kredek napisał:
No to ten mój też tak działa i jeden i drugi!
Tylko że nie mogę włączania lub wyłączania wpisać do automatycznego makro - żeby mi np. jednym przyciskiem na pilocie włączyło się kilka urządzeń. Dlatego, że do włączania Panasa trzeba ten klawisz PRZYTRZYMAĆ DŁUŻEJ - jak widać musi otrzymać serię, bezpośrednio po sobie następujących, tych samych kodów.
A tak się z automatu nie da.:niewiem:

Seria Logitechow Harmony nie ma z tym problemow :), wiec jak szukasz pilota uniwersalnego to ten powinien byc odpowiedni.

adambe

Member
jaroslavus napisał:
Chodzi mi o wędrujące jasne cienie. Chodzą mi w poziomie postaci o wysokości ok 0,5 m. Ale nie mam pretensji do odbiornika . Jak będę miał czas, kupię kabelek i zobaczę co dalej. Nic mi się nie wypaliło, ale mam tv kilka dni i oglądam po kilka godzin dziennie. Ponawiam prośbę o podpowiedź, jak sprawdzić "przebieg odbiornika tv". Nie jestem zbyt biegły w korzystaniu z forum.
Pozdrowienia dla wszystkich.
post nr.47 , FAQ str.1

dany

New member
Smartek napisał:
Seria Logitechow Harmony nie ma z tym problemow :), wiec jak szukasz pilota uniwersalnego to ten powinien byc odpowiedni.

Ba, nawe można ustawić jak długo ma "przytrzymywać", chyba specjalnie pod Panasa to napisali :)

kredek

New member
dany napisał:
Ba, nawe można ustawić jak długo ma "przytrzymywać", chyba specjalnie pod Panasa to napisali :)

Chylę czoło... przed ceną Harmony też:lol: :D

edit: chyba ten Harmony potaniały ostatnio, może też sobie sprawię - mówicie, że warto?:D Który model, żeby być zadowolonym a nie przepłacić? Bo rozrzut cenowy jest ogromny, od ok. 200 do ponad 1000 zł. Tak swoją drogą - w tym najtańszym też są takie funkcje "przytrzymujące" przycisk?

Ostatnia edycja:

kamil

New member
Hm, co ciekawe dolna część pilota obsługuje urządzenie VCR i posiada przycisk power. Nie wiem jak ale udaje mi się wyłaczyć dekoder polsatu tym przyciskiem....

Wczoraj się pobawiłem ustawieniami. Jest tam funkcja do ustawiania jasności panelu. Ustawione mam na Max, ale jak dałem na mniejszy to się nic nie zmieniło.

W dekoderze także ustawiłem funcje TV 16:9, ale nadal na autoformacie podciąga mi logo discovery - tylko na tym kanele muszę ręcznie przestawić z auto na 16:9

Moja żona zachwycona - Nareszcie może ogłądac "Magde M" w Dolby Digital i na duzym ekranie :)

kredek

New member
kamil napisał:
Hm, co ciekawe dolna część pilota obsługuje urządzenie VCR i posiada przycisk power. Nie wiem jak ale udaje mi się wyłaczyć dekoder polsatu tym przyciskiem....

Wczoraj się pobawiłem ustawieniami. Jest tam funkcja do ustawiania jasności panelu. Ustawione mam na Max, ale jak dałem na mniejszy to się nic nie zmieniło.

Ja też nie widzę różnicy - dałem na MAX, bo instrukcja tak zaleca, z uzasadnieniem, że "zapobiega to wypalaniu się ekranu" czy jakoś tak. W sumie trochę dziwne albo uzasadnienie albo nazwa funkcji - może ktoś wytłumaczy o co dokładnie chodzi?

Do góry