A czy sprawa "płynności poziomej" w serii LM ostatecznie została załatwiona którymś softem?
Nikt tego nie porusza, nie komentuje i LG też tego nie opisuje w żadnej aktualizacji. Mogę więc mówić tylko o swoich subiektywnych spostrzeżeniach dla lm670s - coś na rzeczy jest z tą płynnością boczną, niemniej moim zdaniem problem nie jest dokuczliwy na co dzień jak można by odnieść z testu lm640s a to w sensie możliwości, zastosowanej matrycy i wydajności dość podobne modele. Trochę to też wynika z preferencji jak kto postrzega obraz, co jest dla niego do zaakceptowania co nie. Można po prostu oglądać filmy a można też ciągle ustawiać, testować, kalibrować i zamartiać się, że ciągle jest źle...
Tak jak pisałem w komentarzach do tamtego testu od początku użytkowania przyjąłem taktykę doboru takich ustawień by w trybie trumotion "gładki" maksymalnie wyłączać inne funkcje które poprawiają obraz nie przez ustawianie pracy matrycy (np. kontrast, podświetlenie, kolorystyka) a poprzez obróbkę sygnału przez procesor (np. super rozdzielczość, odszumianie mpeg, redukcja szumu, wyostrzanie krawędzi, itp). Chodziło mi to to by odciążyć procesor, który w tym modelu nie jest zbyt wydajny - teza słuszna czy nie ale w efekcie nie odczuwam braku płynności. W trybie "gładki" efekt "teatralności" obrazu nie jest jak dla mnie zbyt wysoki, nie występują też w zasadzie artefakty. Z kolei przy wyłączonym trumotion obraz nigdy mi się nie podobał - widać niejednostajne przesuwanie obrazu przy powolnych ruchach i to nie tylko poziomo ale także pionowo.
Zadnych pomiarów nie prowadzę i w zasadzie od dłuższego czasu nie zmieniam ustawień TV, ale... odniosłem wrażenie ze aktualne oprogramowanie dało jakby większą płynność obrazu. Ciut lepiej, może trochę inne algorytmy, bo z drugiej strony kilka razy przyuważyłem - naprawdę sporadycznie - pewne błędy przy szybkich scenach których jakby wcześniej nie było. Być może trumotion pracuje nieco inaczej. Generalnie sposób pracy TV tak jak teraz mi odpowiada.
Nie wiem czy ci moje subiektywne wynurzenia pomogły ale ja to tak widzę - nie demonizujmy tej płynności bocznej. Idzie ustawić te modele tak by nie pzreszkadzały w oglądaniu telewizji...
k: