Seria C91H i Q91H

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
TRIESTO, ale pojechales z postem. Licze, moze nie tylko ja, bardziej niezdecydowani na rzeczowy test, ze zdjeciami, mozliwosciami plazmy, jak sie zachowuje plazma przy roznych zrodlach (SD, HD), z DVD, z SAT, z anteny naziemnej. Moze ganic wypowiedzi pseudo-fachowcow, umiesc cos od siebie. Do zdjecia, widac to co na nim widac, odbicia bardzo wyrazne, sam donioslem sie do wlasnych doswiadczen posiadanej plazmy (PV45) w tym aspekcie. Do analizy manunala, poczytalem i podzieliem sie roznicami i ewentualnymi brakami w PV45, zadalem pytanie jak to jest z sygnalem przez jack, czy przyjmuje takze cyfrowy sygnal audio, liczac na Twoja odpowiedz.

Do zartow, moze ze strony moderatora oczekiwalbym czegos wiecej, ale mnie sie temu przygladac, mamy admina, ktory wbrew pozorom nie spi.

Pzdr. serdecznie, moze troche wiecej dystansu i usmiechu.
(C)G

Ostatnia edycja:

ArtS007

New member
Bez reklam
TRIESTO napisał:
ArtS007 napisał:
Samsung w skarpetkach... :)

ArtS :)
pierwsze kilka słów do Atrs007:
Twój zart potraktuje jako "niezły" dowcip Strasburgera w familiadzie.

(Cy)Gorg napisał:
Do zartow, moze ze strony moderatora oczekiwalbym czegos wiecej, ale mnie sie temu przygladac, mamy admina, ktory wbrew pozorom nie spi.

Poczułem się trochę, jak na forum wiadomego radia. Ta stopka w folii tak mi się po prostu skojarzyła i zażartowałem sobie w ciepły z założenia sposób. Urażonych przepraszam. To był z założenia żart sympatyczny. Nie zauważyliście uśmiechniętej gębki obok? Zresztą, gdybyś trochę dokładniej rozpakował swój nabytek ptzed zrobieniem zdjęć... :)

Triesto: rzeczywiście, zamiast krytykować, postaraj się opisać dokładniej swoje spostrzeżenia. Wytykanie innym pseudofachowości nie zawsze jest na miejscu. Generalnie myślę, że nowy Samsung ma szansę pokazać jakiś poziom przy (wiele na to wskazuje) spadającym poziomie Panasonika. I co teraz powiesz na temat stronniczości? Zresztą nie raz już ganiłem innych za pisanie o szaj... zamiast o Samsungach. Weź to również po rozwagę...

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
ArtS007 napisał:
Poczułem się trochę, jak na forum wiadomego radia.

Hmm, niestety odbieram Twoje bardzo krotkie odpowiedzi (zarty) w sposob nie zrozumialy dla Ciebie. Przypuszczam, ze wiesz co wywoluje Twoj usmiech na twarzy i czemu dosc dluga wypowiedz innego uczestnika okraszasz slowami "Dobre :)", dobra moze byc zupa lub deser ktory przed chwila zjadles, chyba jakis poziom wypowiedzi moglbys mimo wszystko utrzymac. Żart o skarpetkach moze i smieszny ale jakos nie szczegolnie wyszukany, chyba komu jak komu chyba Tobie nie zalezy zaistniec na forum. Tyle od siebie i w poscie wyrazam tylko swoje wlasne odczucia ktore niekoniecznie musza sie zgadzac z ogolem uczestnikow na forum. Co do sugerowania radiem, czy sam nie stawiasz sie na poziomie osob ktore pisza szaj.., niby cos innego ale czy az tak do konca.

Pzdr. (C)G

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
janku napisał:
ale o co w ogóle chodzi ?! przecież tekst o samsungu w skarpetkach był bardzo sympatyczny...

Tylko jakos nie podzielil tego posiadacz wymienionego TV, moze zamiast smiac sie z innych mozna posmiac sie z samego siebie (na pewno sie cos znajdzie i jestem ciekawy czy ktos wykaze az taka odwaga) ale to juz totalny OT.

Pzdr. (C)G

ArtS007

New member
Bez reklam
Przecież nikt się z nikogo nie śmieje. Uraziłem niechcący właściciela i przeprosiłem. Możemy już dać sobie z tym spokój? W ramach zadośćuczynienia, mogę te teksty po prostu usunąć i będzie po sprawie. Trochę za poważnie do tego podchodzicie.

A uwaga "Dobre" dotyczyła dobrze mi znanego z autopsji podejścia do kryteriujm decyzji o zakupie. Ale już o tym pisałem w wątku o Panasoniku, więc nie będę tego rozwijał.

jtd

New member
Bez reklam
Jak dla mnie refleksy sa dla mnie takie same na Samsungu i Panasie, jedynie Pioneery maja dobrze dzialajace powloki antyodblaskowe. A tak pozatym, to jesli chcecie miec git obraz i nie miec odbic to kupcie Sonego KDS 50" :-o

ArtS007

New member
Bez reklam
Niestety, bez pewnego zaciemnienia raczej się nie obędzie. Zresztą oglądanie telewizji przy mocnym świetle dziennym bywa niezbyt komfortowe. Dlatego zawsze warto mieć pod ręką zasłony, żaluzje, czy wręcz rolety.

kaszpir

New member
malin_f1 napisał:
Entuzjazm opadł? Gdzie porównanie Kikiego?

Też czekam z niecierpliwością tym bardziej że wreszcie chcialbym w tym tygodniu już plazmę zamówić i mieć w weekend już na czym obejrzeć kilka filmów na DVD :)

Wybieram pomiędzy Panasonic 42PV45 a Samsungiem C91H.
Cena niemalże identyczna (poniżej 4000zł).

Za Samsungiem przemawia narazie:

- zupełny brak wentylatorów
- powłoka dzieki której bardziej komfortowo da się oglądać filmy podczas sporego nasłonecznienia
- sporo ładniejsza obudowa niż w Panasonicu PV45
- więcej zastosowanych technologii i 18bitowe przetwarzanie obrazu
- zintegrowane różne systemy przeciw "wypalaniu" się plazmy
- brak "węży" ;-)

Za Panasonic PV45

- podobno to niemalże to samo co PV60 , więc jakość obrazu powinna być znakomita , no chyba że wycięcie V-real i sub pixel spowodowało pogorszenie obrazu

Mi osobiście zależy na jakości obrazu , ale nie ma co ukrywać że plazma to także mebel który także powinien dośc elegancko wyglądać ...
Więc obudowa też ma znaczenie ...

Osobiście kilka lat temu jak kupiłem sobie Tv 32" 16/9 100Hz Panasonica to zrezygnowałem z kablówki (fatalny obraz) i od tamtego czasu mam własną antenę satelitarną. Więc jakość obrazu z kablówki na plaźmie mnie nie interesuje , tak samo jak jakość obrazu z anteny RTV ...
Plazma będzie wykorzystywana z anteną sat (tuner Ferguson AF-6318 i połączenie przez scart i w przyszłości może N-ka i połączenie poprzez HDMI) , DVD - Pioneer DV-380 i połączenie przez component lub w przyszłosci przez HDMI oraz konsola Xbox 1 (połączenie przez component).

Czekam z niecierpliwością więc na porównanie Kikiego , bo zależy mi na czasie i ... na jak najlepszej jakości obrazu :)
Jeśli więc obraz na Panasonicu PV45 byłby sporo lepszy od obrazu uzyskiwanego na Samsungu , to trudno przebolałbym paskudną obudowę i wentylatory :)
Byle węży nie było ;)
Ale jeśli obraz jest zbliżony , to wolę Samsunga :)

No chyba że się wkurzę i kupię sobie plazmę LG 42PC3RA za 3199zł :)
Cena niesamowita :)
Jedyny minus to tylko 1 złacze HDMI :)
Ale chyba ta plazma mocno już odstaje jakościa obrazu od w/w :)

KIKI czekamy z niecierpliwością !!!

WolverineXXX

New member
a ja już nie czekam ...

Poszedłem na żywioł i zamówiłem 42Q91H.

Prawda jest taka że zawsze będą jakieś " za " i " przeciw ".

Dysponując kwotą do 5000 zł nie obędzie się bez kompromisów.

Każdy sprzęt ma wady i zalety. ( no chyba że nie ograniczają nas fundusze )

Wybór konkretnego modelu ( producenta ) pozostaje już sprawą indywidualną .

Do TV podłączę "N-kę" więc taj jak już napisał Kaszpir , jakość obrazu przy innych formach sygnału mnie nie interesuje.

Ps. Zadzwoniłem do MediaMarkt żeby porównać ich cenę z ceną jaką oferują sklepy internetowe.
Za model 42Q91H każą zapłacić 5499 zł, co przy cenie internetowej 4385 zł robi istotną różnicę.

Z uwagi na to że towar wzięłem na raty muszę jeszcze przebrnąć przez ciężką drogę akceptacji kredytu itp.

Jak tylko TV znajdzie się w moim mieszkanku napiszę kilka zdań o moich wrażeniach.
Do zestawu chcę dokupić DVD ( też Samsunga ) HD-870.
Ma ktoś ten model ? Wart jest 350 zł ?

kaszpir

New member
No i zamówilem Samsunga C91H :)

Stwierdziłem że więcej "plusów" dla mnie jest po stronie Samsunga.

Jakie to plusy ?

- brak wentylatorów
- wbudowane wszystkie możliwe funkcje przeciw wypalaniu się plazmy (nie chce mi sie "wygrzewać" plazmy , tym bardziej że dość żadko oglądam TV ...)
- o wiele ładniejsza obudowa
- o wiele ładniejsza podstawa ;)
- filtr dzięki któremu podobno lepiej się ogląda obraz na plaźmie podczas sporego nasłonecznienia
- 18 bitowe przetwarzanie obrazu (większa paleta kolorów i powinne być lepsze przejścia między kolorami)
- więcej zastosowanych technologii , udogodnień i bajerów ;)
- brak "węży" ;-)
- 100% poprawna współpraca n Nką (HDMI) w przeciwieństwie do np. PV70

Po stronie Panasonica PV45 tak naprawdę jedyny plus to to że ma panel 9 generacji (nie wiadomo jaki panel ma ten nowy Samsung , choć może poprostu konkurencja tak nie afiszuje się tym ... , ale po wypowiedziach wygląda że Samsung ma też nowy panel) no i podobno bardzo dobra jakość obrazu (tyle że nikt nie testował z gazet modelu PV45 :(
Niby jest to "pocięta" wersja PV60 , ale pytanie co tak naprawdę pocięto i na czym "zaoszczedzono" ...
Jeśli chodzi o węże to niestety niektórzy posiadacze PV45 je zaobserowali (tak samo jak w PV70) :(

No cóż nawet jeśli ten Samsung mialby mieć trochę gorszą jakość obrazu to w/w "plusy" dają i tak mu przewagę nad konkurentem :)

Ostatnia edycja:

ArtS007

New member
Bez reklam
Oznaczenia generacji paneli są chyba wewnętrzną nomenklaturą producentów, więc trudno o bezpośrednie porównania. Zresztą nie wiem, czy inne firmy w ogóle podają takie informacje. Niestety, najlepiej zdać się na własny ogląd.

kaszpir

New member
Jutro mam mieć Samsunga C91H :)

Poczekajcie to może wieczorem lub w sobotę o nim coś napiszę :)

PS. Sam jestem ciekawy jak oceni tą plazmę Kiki.
No cóż ja dalem sobie spokój już z czekaniem , bo nie było na co ...

Wypisałem sobie na kartce co mi się podoba a co mi się nie podoba w nowym Samsungu i to samo w Panasonicu PV45 ...

Więcej "plusów" mial Samsung , no i po długich przemyśleniach stwierdziłem że powinien być to dobry wybór jesli chodzi o plazmę do 4000zł :)

Proponuje wszystkim niezdecydowanym zrobienie to samo co ja :)

Osobiscie nie wierzę w jakieś kolosalne różnice w jakości obraz pomiędzy plazmami w zbliżonej cenie. Różnice jak już będą subtelne ...

Oczywiście oglądając plazmy w jakimś markecie można się do jakiejś plazmy jakiegos producenta "zrazić" , ale sądzę że "problem" tkwi w ustawieniach jak i powłączanych / powylączanych funkcjach które moga wcale nie poprawiać a jedynie pogorszyć jakośc obrazu :)

PS. Zastanawiam się jedynie czy warto kupować DVD ze skalerem obrazu do 720p/1080i ...
Mam obecnie kupione okazyjnie DVD Pioneera DV-380 które ma wyjście component ale "męczy" mnie kupno DVD z HDMi i skalerem ...
Tyle że chyba każda plazma ma wbudowany "upscaler" obrazu więc chyba skaler w DVD wogole nie jest potrzebny ???
No chyba że nie ???

TRIESTO

New member
witam Wszystkich
chwile byłem nieobecny,ale natłok spraw .
Gratuluje wyboru Kaszpirowi i Wolverinexxx - mam nadziję ze bedziecie zadowolenie podobnie jak ja.
Jakiś kolega napisał czy mam jeszcze Tv u siebie ----TAK.
Tak jak pisał Kaszpir - róznice miedzy plamami w cenie ok. 5000 pln. sa subtelne i indywidualne preferencje mogą wskazać faworyta przy zakupie.

Za Q91H w stosunku PV70 przemawia:
wieksz ilośc wejśc HDMI /może kiedyś sie przydadzą/ , stylistyka / kwestia gustu/ ale mi bardziej odpowiada, no i przede wszystkim w/g mnie lepszy obraz / nie ma ziarnistości która wystepuje w PV/ ,obrotowa podstawa, wieksza mozliwość indywidualnych ustawień obrazu,

Na allegro są już cenay ok 4400 za tą plazme więc parę złoty taniej od PV.
Ja jestem zadowolony z zakupu i moge spokojnie polacic ten model.
pozdrawiam

warsawcop

New member
Zakup

W dniu wczorajszym zakupilem w sklepie www.max24.pl Samsunga 42Q91H za 4.379zł. Teraz czekam z niecierpliwością na przesyłkę. Wahałem się pomiędzy PV70 a tym Samsungiem ale po tym jak TRIESTO udostępnil swoje komentarze oraqz zdjęcie TV stwierdzxiłem, że będzie to najlepszy zakup za te pieniedze. Napewno przetestuję go i podzielę się swoimi spostrzeżeniami.

TRIESTO

New member
stereoman napisał:
Przepraszam,ja tylko tak z ciekawości,bo ten topik wciąż na górze kolejki:) Obejrzałem fotkę z ciekawości,jak wygląda obraz na najnowszych ''wynalazkach''plazmowych /ja mam super 37PV60/...mówię o pierwszym odczuciu...i pomyślałem,że widzę przesterowany obraz lcdkowaty-parametry były chyba na full-to się po prostu rzuca w oczy. A w lusterku obok filiżanki widać jeszcze pilota :) Poszukam screenów w necie pzdr

Witaj Stereoman
Oto paramerty obrazu jakie mam ustawione w Tv
-kontarast -55
-jasność -50
-ostrośc - 60
-kolor - 35
-odcień - 50 na 50
- ton kolorów - zimny1
SKALA JEST DO 100
jak widzisz troche brakuje do fulla.
Pozdrawiam

Do góry