Powiem tak:
B850:
24p - nie bylo i nie ma zadnych zmian czerni na zadnym filmie
TV naziemna - tu przy niektorych filmach jakie lecialy w TV czasem cos migotalo, ale to jest jak juz ktos wspomnial nie do udowodnienia, bylo to czasem widac i pewnie zalezalo jak stacja nadaje
i teraz....
Mam odtwarzacz BlueR, ktory skaluje plyty DVD do najwyzszej rozdzielczosci w 50 Hz i tu dla przykladu plyta Pitch Black, gdzie jest nawet z poczatku sporo scen w ciemnosci, jak tez pozniej rowniez (jak sam tytul wskazuje

) i na 50 Hz jest ... szaro.
Nawet przelaczenie z menu odtwarzacza (tu z kolei jest w 60Hz) i widac drastyczna roznice, ale tez podlaczylem przez HDMI lapka i dalem 60 Hz i ten sam film, ta sama scena i przelaczanie pomiedzy zrodlami daje drastyczna zmiane poziomu czerni, bo z lapka jest super.
Ktos powie... odtwarzaj DVD z lapka, tylko teraz np gdy szykuje sie do eNki i bede dawal sygnal 50 Hz to bede mial obraz z d... a nawet gorzej bo tam ciemniej, zatem zamiast bawiec sie w pozwy itd. moze skoro wiadomo ktora to opcja w menu odpowiada za takie badziewienie obrazu, to zwyczajnie zadzwonic i wymusic od serwisu aby serwisant ruszyl tylek, przyszedl i ja zmienil aby nie stracic gwarancji.
Moje pytanie brzmi, czy wylaczajac ta opcje w menu nie strace czegos jeszcze przez jej wylaczenie?