OK, nie ma sprawy. Wprawdzie Toshiba już sprzedana, ale jestem zajęty więc mogę poczekać.
sprawdziłem ;] do testu miałem 2 długie filmy, jeden 50s i dwie 30tki. Na 30tkach nie pamiętał miejsca zastopowania, najwyraźniej na tak krótkich materiałach uznaje, że nie warto. Na 50tce i długich pamiętał, gdzie się zastopowało. Oczywiście stopowałem filmy w różnych miejscach, przechodziłem do oglądania programów i powrót. Również zrobiłem test z wyłączeniem telewizora, też sobie poradził

Sprawdzałem na 2,5" HDD WD Scorpio Black WD5000BEKT Dysk śmigał aż miło... prędkość wchodzenia do galerii, odtwarzania, przewijania... po prostu przepiękna
Zrobiłem też testy nagrywania.
TimeShift wzbudzany jest naciśnięciem PLAY. Przewijanie, pauzowanie etc działało bardzo płynnie.
Jeśli w trakcie timeshiftingu naciśnie się nagrywanie, pojawia się pytanie na ekranie, czy chce się nagrywać 'od teraz', czy cały materiał od momentu naciśnięcia PLAY
Nagrywanie 'z palca' oczywiście pestka ;]
Planowanie nagrywania z GUIDE'a sprawdzałem w dwóch trybach - przy włączonym tv i wyłączonym. Przy włączonym, na 5 minut przed nagraniem pojawia się przy górnej krawędzi ekranu pasek informacyjny, że nadchodzi nagranie. Równo o czasie dysk zaczyna mrugać. Kwestia oglądania i nagrywania w tym samym czasie:
- z dvbt co innego można oglądać, co innego nagrywać
- dla komfortu nagrywania z dvbs oferty kodowanej (np nc+) potrzebny jest dwustrumieniowy moduł, w innym razie, zniknie to, co akurat oglądamy, a dysk zacznie nagrywać. Czyli identycznie jak w PIP - inny moduł potrzebny, aby mieć na małym i dużym ekranie kodowaną ofertę. No, chyba, że się chce oglądać i nagrywać to samo, ale nie o to w tym przecież chodzi.
Standardowo po wyłączeniu TV wygaszany jest też dysk. Przy zaplanowaniu nagrywania i wyłączeniu TV, dysk miał napięcie, wygaszany był obraz+dźwięk, ale nie paliła się kontrolna standby. Teraz sobie uświadomiłem, że zaplanowałem nagranie, które miało startować w czasie krótszym niż 5 minut. Zrobię przy okazji jeszcze jeden test i zaplanuję nagranie czegoś za 10 minut i wyłączę tv, zobaczę, czy wszystko się wyłącza, czy może dysk cały czas będzie zasilany.
Teraz do pełni szczęścia muszę kupić lepszy moduł, żeby w pełni wykorzystać możliwości tv

podejrzewam, że przez SmartView będę mógł wtedy oglądać na mobile Eurosport, a na TV będzie Eurosport2.
Mam nadzieję, że pomogłem