Samsung UE48H6640 vs. UE48H6700 vs. UE48H6400

ncplus

Member
OK, nie ma sprawy. Wprawdzie Toshiba już sprzedana, ale jestem zajęty więc mogę poczekać.

sprawdziłem ;] do testu miałem 2 długie filmy, jeden 50s i dwie 30tki. Na 30tkach nie pamiętał miejsca zastopowania, najwyraźniej na tak krótkich materiałach uznaje, że nie warto. Na 50tce i długich pamiętał, gdzie się zastopowało. Oczywiście stopowałem filmy w różnych miejscach, przechodziłem do oglądania programów i powrót. Również zrobiłem test z wyłączeniem telewizora, też sobie poradził :cool: Sprawdzałem na 2,5" HDD WD Scorpio Black WD5000BEKT Dysk śmigał aż miło... prędkość wchodzenia do galerii, odtwarzania, przewijania... po prostu przepiękna :)

Zrobiłem też testy nagrywania.
TimeShift wzbudzany jest naciśnięciem PLAY. Przewijanie, pauzowanie etc działało bardzo płynnie.
Jeśli w trakcie timeshiftingu naciśnie się nagrywanie, pojawia się pytanie na ekranie, czy chce się nagrywać 'od teraz', czy cały materiał od momentu naciśnięcia PLAY :)
Nagrywanie 'z palca' oczywiście pestka ;]

Planowanie nagrywania z GUIDE'a sprawdzałem w dwóch trybach - przy włączonym tv i wyłączonym. Przy włączonym, na 5 minut przed nagraniem pojawia się przy górnej krawędzi ekranu pasek informacyjny, że nadchodzi nagranie. Równo o czasie dysk zaczyna mrugać. Kwestia oglądania i nagrywania w tym samym czasie:
- z dvbt co innego można oglądać, co innego nagrywać
- dla komfortu nagrywania z dvbs oferty kodowanej (np nc+) potrzebny jest dwustrumieniowy moduł, w innym razie, zniknie to, co akurat oglądamy, a dysk zacznie nagrywać. Czyli identycznie jak w PIP - inny moduł potrzebny, aby mieć na małym i dużym ekranie kodowaną ofertę. No, chyba, że się chce oglądać i nagrywać to samo, ale nie o to w tym przecież chodzi.

Standardowo po wyłączeniu TV wygaszany jest też dysk. Przy zaplanowaniu nagrywania i wyłączeniu TV, dysk miał napięcie, wygaszany był obraz+dźwięk, ale nie paliła się kontrolna standby. Teraz sobie uświadomiłem, że zaplanowałem nagranie, które miało startować w czasie krótszym niż 5 minut. Zrobię przy okazji jeszcze jeden test i zaplanuję nagranie czegoś za 10 minut i wyłączę tv, zobaczę, czy wszystko się wyłącza, czy może dysk cały czas będzie zasilany.

Teraz do pełni szczęścia muszę kupić lepszy moduł, żeby w pełni wykorzystać możliwości tv :) podejrzewam, że przez SmartView będę mógł wtedy oglądać na mobile Eurosport, a na TV będzie Eurosport2.

Mam nadzieję, że pomogłem :grin:

felis

New member
sprawdziłem ;] do testu miałem 2 długie filmy, jeden 50s i dwie 30tki. Na 30tkach nie pamiętał miejsca zastopowania, najwyraźniej na tak krótkich materiałach uznaje, że nie warto. Na 50tce i długich pamiętał, gdzie się zastopowało.
Dziękuję za sprawdzenie, chyba zdecyduje się na UE48H6640, chociaż poczytałem o UE46H7000 i bardzo mnie kusi, tyle że trzeba mieć aż 4200zł z dostawą więc musiałbym trochę dozbierać.

ncplus

Member
Dziękuję za sprawdzenie, chyba zdecyduje się na UE48H6640, chociaż poczytałem o UE46H7000 i bardzo mnie kusi, tyle że trzeba mieć aż 4200zł z dostawą więc musiałbym trochę dozbierać.

jeśli jeszcze możesz zaczekać i dozbierać, to ja bym się decydował na 7000. oglądałem tę serię w sklepach i gdyby nie ograniczenia budżetowe, to serię 7 brałbym w ciemno. Równomierność podświetlenia matrycy zdecydowanie lepsza. Z drugiej strony teraz wydasz dużo kasy i jeśli będziesz chciał go sprzedać za rok, dwa to dużo na nim stracisz... a UHD będzie deptało po piętach :D

felis

New member
jeśli jeszcze możesz zaczekać i dozbierać, to ja bym się decydował na 7000. oglądałem tę serię w sklepach i gdyby nie ograniczenia budżetowe, to serię 7 brałbym w ciemno. Równomierność podświetlenia matrycy zdecydowanie lepsza. Z drugiej strony teraz wydasz dużo kasy i jeśli będziesz chciał go sprzedać za rok, dwa to dużo na nim stracisz... a UHD będzie deptało po piętach :grin:
Mogę poczekać bo w domu jest 32" F6400. Muszę też iść do sklepu i obejrzeć go na żywo, oraz sprawdzić czy zobaczy zawartość 3TB HDD w stacji dokującej. Chociaż pewnie tak bo f6400 widzi.
Co do UHD to myślę, że w Polsce potrzeba (w optymistycznej wersji) co najmniej 5 lat by się rozpowszechniło. Nawet teraz nie wszystkie programy lecą w FullHD i obok BluRay sprzedaje się dalej DVD. Materiały UHD to chyba zupełna egzotyka. Sam nigdzie nie widziałem.
Więc póki co UHD nie wydaje mi się potrzebne.
A co do straty przy sprzedaży. Po dwu latach każdy TV straci co najmniej połowę ceny, bez względu na to co kupię, szczególnie gdy wygaśnie gwarancja.

Do góry