Samsung UE48H6640 - no to jedziemy

dj crazy

New member
Oglądam mecz na TVP 1 HD i mam pytanie czy normalne jest, że przy widoku z kamery z oddali gry w polu przy dynamiczniejszych ruchach kamera obraz jakby smuzyl? Ogólnie lot piłki bez zarzutu płynny ale jak narazie martwi mnie to smuzenie a może coś w obrazie zmienić na trybie piłki tak miałem...

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

tdx

New member
Bez reklam
Ustaw film wylacz wszystkie wspomagacze typu kontrast dynamiczny cyfowe red szumu i mpeg

wysłane z mojego ATARI 65XE z magnetofonem XC-12

dj crazy

New member
Tdx szacun za Twoją wiedzę na ten temat ustawiłem kontrast dym wył. Tonacja czerni wył. Tonacja ciepły 2,czysty obraz wył, red zakłóceń wył, poziom czerni niski, motion plus standardowy optymalizacja czerni wył

dj crazy

New member
Wyłączyłem, a w takim razie kiedy można wgl używać tych trybów one coś tak naprawdę poprawiają?

tdx

New member
Bez reklam
Motion plus ustawiasz wg swoich preferencji (ja np lubię płynny ruch), jest to system który zwiększa liczbę klatek poprzez tworzenie klatek pośrednich, zwiększa to płynność i redukuje judder

przykład działania oglądać do końca
[youtube]r1mertCKfd8[/youtube]

kontrast dynamiczny włączony - powoduje zwiększenie kontrastu poprzez dynamiczne sterowanie podświetleniem natomiast występuje uciążliwy efekt wahania jasności dlatego OFF

czysty obraz cyfrowy/Redukcja zakłóceń MPEG - poprawia wprawdzie obraz na statycznych scenach ale wprowadza smużenie szczególnie przy niskim bitrate dlatego OFF

dj crazy

New member
Dzis bede bawił się ustawieniami, ale wczoraj po zmienię było widać różnicę w obrazie w trakcie meczu., za tą cenę według mnie bardzo dobrze ogląda się płynnie nie ma problemu z jakimiś plamami itp.

Naziemna udało mi się podłączyć, ale jeżeli ktoś zamierza oglądać z poniżej 3 metrów to odradzam jakość sygnału mam około 90%.
Mam pytanie jeżeli ustawiam w tym harmonogramie przypomnienie o programie to gdzie ono powinno się wyświetlać? Oraz jak planuje nagrywanie jakiegoś programu jak tv jest wyłączony to nagra się czy tylko przy włączonym tv?

tdx

New member
Bez reklam
Nagra się nawet przy wyłączonym

Nadawanie > Menedżer harmonogr>>Programowanie nagrywania

dj crazy

New member
O cholerka to pięknie rano bawiłem się i poustawialem coś myślałem ze nie nagra się xd

Mam jeszcze jeden problem zesparowalem pilot z dekoderem cyfrowego działa dobrze, jest opcja ze przy włączeniu tv włączy dekoder ale musze itak dekoder osobnym pilotem włączać, coś nie tak robię?

Koqs77

New member
wczoraj na ustawieniach tryb "naturalny" , motion Plus - płynny , poziom czerni - wysoki , muszę przyznać , że bardzo przyjemnie oglądało się mecz.
Zero przycięć , smużenia , banding zauważyłem raz , ale jak patrzyłem delikatnie z boku tv.
Dodatkowo testowałem banding z linka od tdx Banding TV TEST - YouTube
i bandingu nie zauważyłem.
Nie wiem czy ma szczęście , że praktycznie na std ustawieniach tv radzi sobie bardzo dobrze , brak bandingu itp. a może po prostu się nie znam ;)

@tdx pewnie jakby przetestował tv to jakieś mankamenty by znalazł ;)

Generalnie po trzech dniach z tv , jestem bardzo zadowolony a będę jeszcze bardziej jak pobawię się na trybie " film" z dokładniejszymi nastawieniami.

Wcześniej padło pytanie o producenta matryca , sprawdziłem w moim h6640 55' producentem jest smasung "H55A1F603"

Koqs77

New member
w jakim sensie "jakieś nie takie" gdzie tego szukać?
może to jest to
Option: 55A1AF0V
wczesniej opis brałem z :
TCON Version: H55A1F603

tdx

New member
Bez reklam
w serii F na 2 pilocie miałeś power STB i dało się odpalić bez problemu

[youtube]E2uHIG6eAPk[/youtube]

Na nowym chyba 2 powera nie ma z tego co kojarzę... na ekranowym też chyba nie... ale sprawdź
Ale jak zmienisz źródło w TV na dekoder to nie pojawia się grafika z możliwością odpalenia dekodera?

dj crazy

New member
Nie ma nic właśnie... Pilot działa z dekoderem ale włączyć za cholere go nie chce.

tdx

New member
Bez reklam
Zobacz jeszcze
Naciśnij przycisk SOURCE, aby wyświetlić ekran Źródło.
W górnej części ekranu wybierz opcję Konfiguracja pilota uniwersalnego
wybierz dekoder i zobacz czy jest zaznaczone Zsynchr. zas. TV

Do góry