Ja jestem u siebie po wymianie płyty i matrycy (uszkodzone gniazdo sluchawkowe i 3 zablokowane piksele). Tak jak sie spodziewalem panel zamienny pochodzi od AUO. Teraz najciekawsze spostrzeżenia;
+ KOLORY! matko Boska ile bym dał, żeby od samego poczatku miec tak naturalne kolory! chocbym nie wiem jak kalibrowal poprzednia matryce w zyciu nie uzyskalem takich ladnie stonowanych kolorow i w koncu mnie nie bola oczy...!!!
+ biel jest taka jaka byc powinna, wczesniej wydawalo mi sie ze jest git ale teraz kiedy mam porownanie to jest niebo a ziemia, zadnego przebarwienia pod zielony,niebieski,rozowy czy inny czort
+ mniej dse (mniej zaciemnione krawedzie, mniej intensywnie)
+ nieżarzące się narożniki (w samsungowskiej mialem dwa zrodelka u dolu ekranu po rogach)
+ motion plus działa lepiej na tej matrycy, brak irytujących czkawek, które zazwyczaj rozpoczynaly szybki ruch
+ kąty widzenia, ta matryca gubi zdecydowanie mniej kontrastu i nie przebarwia sie pod katem
- czarny jest mniej czarny niz w samsungowej matrycy
- skalowanie SD wydaje sie gorsze (bardziej poszarpane tekstury) ale bez przepasci
- sam wydawal sie bardziej ostry
- mniej wali po oczach
- jest troche ciemniejszy (podswietlenie)
- jeden martwy piksel ;P
Reasumując, tym kolorom wybacze wszystko! Bardzo duzo rzeczy na plus. Zaryzykuje stwierdzeniem, ze panel od AUO jest w moim odczuciu lepszy niz ten od Samsunga. Jeden martwy piksel na tle 3 zablokowanych w samie jakos przezyje

i tym oto sposobem obalam mit Wyzszosci Matrycy A1! dziekuje za uwage