Możesz napisać, ale dokładnie, jak zrobiłeś tą samoróbkę, co kupiłeś, gdzie? Link jakiś. Ciekawa sprawa.
To nie jest do końca samoróbka
AmbiBox to produkt sprzedawany przez polską firmę. Na urządzeniu jest napisane "made in Poland", choć wydaje mi się, że chodzi tylko o skrzyneczkę, do której wpina się paski led'owe. Te prawie na pewno tworzone są z taśm led'owych sprowadzanych z Chin. Samo urządzenie ma bardzo wiele wspólnego z
Lightpack'iem, który swego czasu był współfinansowany poprzez serwis
Kickstarter.
Lightpack to projekt open hardware. Na stronie tego produktu można znaleźć instrukcję DYI i wykonać takie urządzenie samemu. Początkowo rozważałem zakup "oryginału", tj. lightpack'a, ale po przemyśleniu sprawy zdecydowałem się mimo wszystko na AmbiBox. Czy był to udany wybór? Trudno powiedzieć...
Zanim kupiłem H6400, chodził mi po głowie Philips 7509. W momencie gdy (głównie ze względu na cenę), zdecydowałem się na H6400, postanowiłem poszukać alternatywy dla Amiblight. Wszystkie tego typu rozwiązania mają swoje ograniczenia / dodatkowe wymagania:
1. Urządzenia tego typu (a jest ich cała masa) do działania wymagają podłączenia do "komputera" (PC z Windows / Linux / MAC lub urządzenie z Android'em) który będzie wyświetlał zawartość, na podstawie której generowane będą kolory (screen capture). W moim przypadku jest to PC, który przesyła obraz do telewizora po HDMI.
2. Ze względu na 1. nie da się w prosty sposób podłączyć tego do odtwarzacza DVD/Bluray, dekodera TV satelitarnej czy konsoli.
3. Oprogramowanie w trybie "screen capture" konsumuje sporo zasobów systemowych (głównie CPU).
Co do samego AmiBox'a, to miałem z tym sporo problemów:
1. Taśma dwustronna na paskach led'owych i skrzyneczkach była do kitu. Po nocy wszystko, co misternie przyklejałem poprzedniego dnia (sic!) odpadło... Sprawę (prawię...) załatwiła dobra dwustronna taśma z marketu budowlanego.
2. Czasem muszę resetować hub usb do którego mam wpięte AmbiBox'y, bo nie są one wykrywane przez oprogramowanie Prismatik.
Jeżeli chodzi o sam AmbiBox/lightpack, pojedyńczy zestaw to 1 x AmbiBox i 10 x pasków LED. Długość pasków, a tym samym ilość diod, zależy od preferencji kupującego. Ja zdecydowałem się na najkrótsze paski (3 diody na pasek) i dwa urządzenia (co daje w sumie 20 pasków LED) po to, żeby zwiększyść "rozdzielczość" wykrywanych / wyświetlanych kolorów. Jak nietrudno policzyć, przy 10 paskach, możemy dać po 2 na boczne krawędzie, 4 na górną krawędź i 2 na dolną. Przy 20 paskach mogłem dać 8 pasków na górę, po 4 na boczne krawędzie i 4 na dół. Dzięki temu liczba stref jest 2 razywiększa i wygląda to po prostu lepiej. W piątek ustawiłem jeszcze raz strefy w aplikacji i efekt jest znacznie lepszy niż na filmie który wcześniej nagrałem