Samsung UE40EH6030

marx2

New member
Widzę że w MM wciąż ten TV jest i wciąż się nad nim zastanawiam. Czy ktoś mógłby go jeszcze porównać do Toshiby RL933?
Albo doradzić coś 40" z prawdziwym 100Hz w zbliżonej cenie czyli poniżej 2 tys zł. Na Smart ani na 3D mi nie zależy, natomiast zależy mi na dobrym skalowaniu czyli na obrazie SD, oraz na płynności.

testerownik

New member
Zakupiłem parę dni temu ten TV ale nie mam porównania do RL933 bo jej nie widziałem. Jedyne co mogę napisać to to, że jestem bardzo zadowolony z tego zakupu. Kanały SD wyglądają bardzo dobrze, myślałem, że będzie o wiele gorzej więc w tym temacie jestem pozytywnie zaskoczony. HD jak to HD (filmy z dysku, bo niestety nie mam w ofercie żadnego kanału TV HD) wygląda świetnie. Kolory, czernie, kontrast, ustawiłem pod własne preferencje i też nie mam zastrzeżeń.
Co więcej, podpiąłem go sobie do komputera skrzyżowanym kablem przez LAN bo nie posiadam switcha i DLNA działa bez zarzutu, szybko, płynnie, bez przycinek.
3D testowałem na razie na dwóch filmach, Resident Evil: Retribution i Grand Canyon Adventure: River at Risk. O ile w RE efekty były chałowe jak i sam film, tak w tym drugim przyrodniczym, niektóre efekty na prawdę są świetne więc też byłem zaskoczony. Widocznie zależy dużo od samego filmu. Czasami przeszkadza głębia bo nie wiem czy to normalne ale jak na pierwszym planie widać wszystko ostro z dobrą perspektywą, tak na tym samym kadrze w tle gdzieś daleko widać delikatne podwójne zarysy kontur. W każdym bądź razie jest to problem marginalny, nie mam porównania z innym TV 3D i jak to gdzie indziej wygląda ale ogólnie 3D zaliczam na plus, nie spodziewałem się takich efektów w TV za taką cenę.
Motion Plus mi przeszkadza w normalnym oglądaniu TV więc mam wyłączone natomiast przy 3D mi się ten efekt bardzo podoba, no ale to juz kwestia co kto lubi.
Z rzeczy które irytują to jedynie chyba to, że przy podpięciu Dysku 1TB przez USB, gdzie jest cały zapchany filmami, mam dość spory input lag gdy używam eksploratora Connect Share ale filmy ida płynnie bez przycinek, na pamięciach Flash 16GB tego efektu nie mam, ale to też być może jest wina zapchanego dysku, w każdym bądź razie ten efekt nie występuje, gdy podpinam dysk pod kompa i używam DLNA przez LAN.
Nie wiem co mogę jeszcze napisać. Pytaj.

Ostatnia edycja:

snik3rs

New member
Po pierwsze chcialem sie przywitac, bo to moj pierwszy post. Zdecydowalem sie na zakup tego tv, glownie ze wzgledu ograniczen finansowych no i to ze byl za fajne pieniadze w Saturnie. Cena:1999zl. Ale najbardziej przekonal mnie obraz tv ktory stal na polce no i 100Hz. A normalnie ciezko ponizej 2000zl znalezc pelne 100hz a juz nie wspomne o 3d!

Jutro tj.sobota ide go odebrac.

A moje pytanie (jak na razie) jest nastepujace: posiadam wiekowego laptopa ktory posiada tylko wyjscie vga, a ten tv niestety nie ma wejsca na pc. Mily pan w sklepie poinformowal mnie ze wystarczy ze kupie specjalny kabel vga-hdmi i bedzie hulac. Oczywiscie wiadomo w jakiej jakosci;) ale czy napewno? Doczytalem sie ze tv musi miec wbudowany jakis tuner ktory odczytuje sygnal analogowy, bo jak nie to nalezy dokupic taki za ok.1000zl. Wystarczy mi tylko ten kabel? Jaki obraz bedzie na tv? W malym kwadracie czy chociaz troszke sie rozciagnie zeby byl optycznie wiekszy czy dopasowany do tv? Prosze o odpowiedz;) zgory dzieki;)

testerownik

New member
Po pierwsze ten TV raczej nie ma prawdziwych 100hz a już na pewno nie będzie miał przy pracy przez kabel VGA, według manuala jego optymalna rozdzielczość pracy to 1920x1080@60hz i jest tabela częstotliwości do rozdzielczości, poniżej optymalnej rozdzielczości, częstotliwość spada.

Co to laptopa to co ty chcesz robić. Czy korzystać z laptopa i używać tv jako monitora czy oglądać tylko filmy? Bo jak tylko filmy i multimedia to zepnij go przez LAN skrzyżowanym kablem i po krzyku bez kombinacji.

Sent from i9001 using Tapatalk 2

tdx

New member
Bez reklam
Po pierwsze ten TV raczej nie ma prawdziwych 100hz a już na pewno nie będzie miał przy pracy przez kabel VGA, według manuala jego optymalna rozdzielczość pracy to 1920x1080@60hz i jest tabela częstotliwości do rozdzielczości, poniżej optymalnej rozdzielczości, częstotliwość spada.
Sent from i9001 using Tapatalk 2

Co ty piszesz? :)
Każdy model serii 6xxx samsunga ma Motion Plus czyli układ tworzący dodatkowe klatki pośrednie (czyli "prawdziwe" 100Hz. CMR w tym TV to 200Hz

Nie ma znaczenia jaki sygnał będziesz podpinał 1920x1080@60hz to oznaczenie sygnału wejściowego a czy motion plus będzie włączony i w jakim stopniu zależy już od nas...

Co do samego kabla VGA>HDMI to może być problem ze znalezieniem takiego który działa

snik3rs

New member
a moglibyście jakiś polecić??

ewentualnie na czym polega podlączenie via enthernet? Trzeba jakieś oprogramowanie? Czy to działa jak kabel hdmi czyli przenosi obraz na tv???

bede wdzieczny za odpowiedzi.

Ostatnia edycja:

testerownik

New member
Co ty piszesz? :)
Każdy model serii 6xxx samsunga ma Motion Plus czyli układ tworzący dodatkowe klatki pośrednie (czyli "prawdziwe" 100Hz. CMR w tym TV to 200Hz

Nie ma znaczenia jaki sygnał będziesz podpinał 1920x1080@60hz to oznaczenie sygnału wejściowego a czy motion plus będzie włączony i w jakim stopniu zależy już od nas...

Aha, to przepraszam, że wprowadziłem w błąd. Ale czy to znaczy, że przy wyłączonym w menu Motion Plus, też mam to 100Hz? Czy dopiero jak włączę? Przyznam szczerze, że np filmy z włączonym Motion Plus ogląda się bardzo niewygodnie, wygląda to tak, jakbym oglądał teatr na żywo, przy filmach czuć jakąś sztuczność. Sport owszem, oglądałem kilka meczy i ten tryb spisuje się świetnie.

tdx

New member
Bez reklam
jak wejdziesz w tryb serwisowy matryca w tym TV będzie oznaczona jako 100Hz, Motion Plus to sposób sterowania...
Ogólnie jak całkowicie wyłączysz M+ to obraz nie będzie się różnił od TV z 50Hz
Co teatru masz możliwości ustawienia M+ ręcznie, ja np lubie oglądać filmy z M+ a już granie na PS3 bez M+ to dla mnie tragedia

snik3rs

New member
To poleci ktos sposob podlaczenia tego konkretnie tv z laptopem z vga? Powiem konkretnie o co chodzi. Nie mam hdmi w laptopie, natomiast jako telewizje uzywam weeb.tv i tu jest problem, chcialby moc to ogladac na moim tv, a jak sadze funcja "share" via enthernet mi na to nie pozwoli:/ jakies propozycje? A moze ma ktos sprawdzony pod tym modelem kabel?

Ps.jest jakis temat na forum dotyczacy tego modelu opisujacy najlepsze ustawienia, wejscie do menu serwisowego itd?

tdx

New member
Bez reklam
To poleci ktos sposob podlaczenia tego konkretnie tv z laptopem z vga? Powiem konkretnie o co chodzi. Nie mam hdmi w laptopie, natomiast jako telewizje uzywam weeb.tv i tu jest problem, chcialby moc to ogladac na moim tv, a jak sadze funcja "share" via enthernet mi na to nie pozwoli:/ jakies propozycje? A moze ma ktos sprawdzony pod tym modelem kabel?

Ps.jest jakis temat na forum dotyczacy tego modelu opisujacy najlepsze ustawienia, wejscie do menu serwisowego itd?

Wejście do menu serwisowego w każdym modelu jest takie samo. Wystarczy przeszukać forum. Ale oczywiście ułatwię:
TV na czuwaniu wciskasz INFO MENU MUTE POWER po kolei. Choć nie radzę samodzielnie grzebać.

Ustawienia obrazu zależą od źródła sygnału. I dla każdego ustawia się indywidualnie więc zacznij od tego.
Jaki masz sygnał? :)

marx2

New member
Mógłbym prosić o dokładniejsze naświetlenie czym jest cmr i jak się ma do 100Hz?
Z tego co doczytałem każdy tv z aktywnym (tylko?) 3d musi mieć rzeczywiste 100Hz czyli rzeczywista możliwość wyświetlania dwóch obrazów na raz 50Hz dla każdego oka z osobna. To jest dla mnie jednoznaczne i zrozumiałe.
Z tego co zrozumiałem cmr dorabia pośrednie klatki czyli w teorii też wychodzi 100Hz - 50 klatek rzeczywistych i 50 wyliczonych.
Ponieważ wszystkie tv serii 6xxx mają cmr, to wszystkie mają 100Hz, a te z 3d nawet 200.
Czy dobrze kombinuje?
I teraz najważniejsze. Oglądając mecz w sklepie widzę iż nie jest on płynny. Czy cmr wystarczy aby uzyskać tą płynność? Czy jest w ogóle szansa że zobaczę różnice pomiędzy 100 a 200Hz?

tdx

New member
Bez reklam
Mógłbym prosić o dokładniejsze naświetlenie czym jest cmr i jak się ma do 100Hz?
Z tego co doczytałem każdy tv z aktywnym (tylko?) 3d musi mieć rzeczywiste 100Hz czyli rzeczywista możliwość wyświetlania dwóch obrazów na raz 50Hz dla każdego oka z osobna. To jest dla mnie jednoznaczne i zrozumiałe.
Z tego co zrozumiałem cmr dorabia pośrednie klatki czyli w teorii też wychodzi 100Hz - 50 klatek rzeczywistych i 50 wyliczonych.
Ponieważ wszystkie tv serii 6xxx mają cmr, to wszystkie mają 100Hz, a te z 3d nawet 200.
Czy dobrze kombinuje?
I teraz najważniejsze. Oglądając mecz w sklepie widzę iż nie jest on płynny. Czy cmr wystarczy aby uzyskać tą płynność? Czy jest w ogóle szansa że zobaczę różnice pomiędzy 100 a 200Hz?

Nie do końca
CMR to suma wszystkiego co policzalne w TV czyli matryca + elektroniczne polepszacze obrazu
modele 5xx to 50Hz >> CMR 50 Hz
modele 5xxx to 50Hz >> CMR 100Hz >> w odróżnieniu od CMR 50Hz jest mniejsze smużenie
modele 6xxx (3D) to 100Hz >> CMR 200Hz i 400Hz >> Tutaj dochodzi Motion plus system który upłynnia ruch generujący klatki pośrednie + redukcja smużenia
modele 7xxx i wyżej to matryce 200Hz >> CMR 800Hz

Widać różnicę pomiędzy prawdziwymi 100Hz a 200Hz, szczególnie na pełnoekranowych scrollach

Ogólne jeśli szukasz płynności to minimum to ES6100

Andrewi

New member
Mam ten telewizor już prawie tydzień (od zeszłej soboty). Niestety ma jedną zasadniczą wadę - jak oglądam jakikolwiek film wykorzystując pendrive'a czy też dysk zewnętrzny to występują takie delikatne utraty płynności obrazu. Macie może jakiś pomysł od czego może to być i jak to zniwelować? Czy to może jest normalne i już tak będzie? Niestety nie mam możliwości sprawdzenia jak to jest przy zwykłym sygnale telewizyjnym bo telewizor kupiłem typowo do spięcia z dyskiem twardym i oglądania kopii filmów z bluray. Niestety chwilowo musze spłacić telewizor i nie stać mnie na odtwarzacz a byłem ostro napalony na 3D :D

Mam jeszcze jedno pytanie - co to jest ten Motion Plus i jeśli mam taką funkcję w telewizorze to jak ją włączyć/wyłączyć? Niestety nie znalazłem nic takiego w instrukcji.

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi na moje pytania :)

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
Może właśnie Motion Plus to być przyczyną owych przycięć. Zobacz czy jak całkowicie ją wyłączysz czy problem nadal będzie występował.

W dużym skrócie M+ to funkcja służąca do upłynnienia obrazu - tworzenia klatek pośrednich. W zależności co chcesz uzyskać możesz wybrać pośród kilku trybów (płynny, standardowy,wyraźny) oraz ustawić ręcznie (użytkownika).

Do góry