Ma ktos pomysł na sprzet audio do tego TV ? Nie chce żadnego kina domowego, ale jakis dostepny cenowo amplituner + glosniki 5+1 do niezbyt duzego pokoju. Nie jestem audiofilem wiec wystarczy cos w przedziale 1-2 tys zł calość.
Zdaję sobie sprawę jak łatwo się narazić, wypowiadając się w temacie drażliwym dla "audiofilów".
Uważam, że kupowanie kina domowego jest bez sensu. Zwłaszcza w budżecie do 2 tyś zł trudno zbudować coś w systemie 5.1 co dostarczy dźwięk i efekty wysokiej jakości. Chciałbym zwrócić uwagę, że w tej cenie dostaniemy urządzenie, które będzie w pewnym stopniu dublem funkcji, w które wyposażony jest nasz tv: SMART TV, odtwarzanie wielu formatów, radio (dostępne na satelicie). Dostaniemy głośniki, ale raczej takie lekkie, w plastikowej obudowie więc słabe.
Pominę trudności estetycznego, ale przede wszystkim
efektywnego wkomponowania głośników w przeciętnej wielkości pokoju, który nie jest studiem dedykowanym tylko temu celowi. Te nowsze modele są częściowo bezprzewodowe, ale i tak ilość kabli (zasilanie) raczej nie jest niczym wygodnym (odkurzanie w sobotę - użas!).
TV Samsunga mają słabe głośniki więc coś w tym względzie wypada poprawić. Ja użytkuje tani głośnik (sound bar) zawieszony pod TV. Jest wyposażony w subwoofer. Za całość na allegro zapłaciłem poniżej 700 zl. Muzykę uruchamiam na TV i wyłączam ekran, filmy przez USB, ale najczęściej przez USB podłączone do routera w trybie DLNA. Radia słucham żadziej niż w przeszłości, ale jeśli mam ochotę uruchamiam z TV przy wyłączonej muzyce.
Moje rozwiązanie nie jest skierowane do tych, którzy posiadają bogatą kolekcję BluRay (ilu jest takich?), nieliczne płyty DVD mam zripowane do plików i umieszczone na nośniku USB. Generalnie w ekstremalnych sytuacjach wspieram się laptopem.
W przeszłości miałem kino 2.1, później 5.1. Pozbyłem się z ulgą! Obecne rozwiązanie jest dla mnie najlepsze, "nie cofnąłbym" się do czasów kina domowego.
Nie muszę dodawać, bo to udowodniłem tekstem, że nie jestem a przede wszystkim nie
KREUJĘ się na AUDIOFILA...
Mint