Samsung seria M87 LE40M87BDX LCD TV 1080P

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
Niestety nie wiem - próbowałem się dowiedzieć - ale Cisza.
najważniejsze że Ci się podoba.
Pamietaj żebyś używał odpowiednich płynów do wycierania kurzu.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam ale mówisz o sygnałach sd.
- artefakty nie zauważyłem
- Obraz przy szybkich ruchach nie nadąża / masz zaczepione zdjęcia/
- zacinanie i opis powyżej - dla mnie to jedno i to samo.

Masa

New member
Tak, potwierdzam, przy sygnale SD obraz trochę nie wyrabia np. ruchome światło na czarnym tle (pozostają trochę denerwujące smugi), lecz przy sygnale z DVD nie zauważyłem takiego problemu. :p

kojak_ct

Member
A nie jest to spowodowane Movie+? Może to ta funkcja tak robi? Rozumiem, że z materiałem HD problemu nie ma? Np. konsola+wyścigi+1080p+60fps?

PS. Jeszcze jedno. Da się sprawdzić wersję softu nie mając pilota? Powiem szczerze, że sporo oglądałem 40M86 w EuroRTV na sygnale SD i nie dane mi było zobaczyć niewyrabiania się obrazu. Ktoś już wspomniał, że jest nowsza wersja softu. Może tą mają u nas i stąd problemu nie widzę?

Teraz zabiliście mi klina i nie wiem czego szukać. Poczekam jeszcze chyba na Sharpa 42XL1E. Może będzie na dniach. Najważniejsze, żeby był FullHD i matryca nie świeciła w nocy jak Toshiby. :/

Ostatnia edycja:

kojak_ct

Member
Chciałem ponownie edytować post ale się nie da. ;)

Wracając do tematu. Byłem dzisiaj w EuroAGD, włączyłem sygnał SD z teledyskami z satelitki, włączyłem movie+ i stałem z 10min wgapiony w 40tkę serii M i nic. Obraz płynny jak należy, brak artefaktów, brak utraty synchronizacji, obraz taki jak powinien. Obok stał jakiś Philips z ambilightem, Bravia U i kilka innych samsungów więc miałem porównanie. Powiem tak. Naturalność ruchów na philipsach jest wypasiona! :) Samsung troszkę gorzej ale Bravia (wiem, że to tylko U) wypadała marnie. Obraz strasznie skakał. Wyłączyłem movie+ i zacząłem dalej oglądać. Dalej obraz był jak trzeba tylko skał już tak samo jak na Bravii ale nic nie działo się jak niektórzy to opisują. Więc w czym jest problem? W sofcie? Może pierwsze modele miały jakąś wadę? Sam nie wiem co o tym myśleć. :(

sparx

New member
Zgadza się, problem tkwi w sofcie.
Do tej pory wyszło już kilka, jeśli nie kilkanaście wersji software i firmware to tego tv. W ostatnich wrsjach podobno (opieram się na tym, co znalazłem w necie) zlikwidowano drżenie obrazu i jakieś bugi, natomiast najnowszy firmware pozwala na wyświetlanie 1080p w 24Hz.

jtd

New member
Bez reklam
sparx napisał:
Zgadza się, problem tkwi w sofcie.
Do tej pory wyszło już kilka, jeśli nie kilkanaście wersji software i firmware to tego tv. W ostatnich wrsjach podobno (opieram się na tym, co znalazłem w necie) zlikwidowano drżenie obrazu i jakieś bugi, natomiast najnowszy firmware pozwala na wyświetlanie 1080p w 24Hz.
A skad masz te informacje? Mozesz podac linka do tej strony?

kojak_ct

Member
Chyba trzeba do sewisowca dzwonić i oni przyjadą i wgrają albo TV trzeba wysłać. Nie wiem jak to samsung robi ale z tego co wiem to softu nie udostępnia.

sparx

New member
Ja nie biorę skądś firmware, tylko piszę, że Samsung wypuścił ten tv z fabrycznie wgranymi, poprawionymi, różnymi wersjami software i firmware. Na dzień dzisiejszy nie można samemu zrobić update'u, nie wiem nawet czy robią to w serwisach. Wyszły wersje SQ01 i SQ02 tego telewizora + różne wersje sw i fw. Nie wiem, czy jest możliwe wgranie do SQ01 fw, które wyszło w wersji SQ02. Najnowsze fw ma końcówkę 1013 w oznaczeniu.
Większość informacji wziąłem z brytyjskiego forum:
http://www.avforums.com/forums/showthread.php?t=511377&page=257

Jak ktoś wyczyta tam jakieś ciekawe info, to niech poda. Dla mnie np. ten wątek jest zbyt długi, żeby go całego przeczytać.

kojak_ct

Member
Q. How do I tell my software/firmware version?
A. Put it on a digital TV channel, press D.MENU, scroll down to SETUP (looks like a gear), go right and scroll to the bottom of the list called System, Choose Product Information.

stmarcin

New member
dopasowanie obrazu

Czy w 46M87 jest taka funkcja, która pozwala na proporcjonalne dopasowanie (powiększenie) obrazu do wielkości ekranu z sygnału nadawanego przez HDMI, np. oglądanie TVP1 z cyfowego tunera satelitarnego przez HDMI bez czarnych pionowych pasków bo bokach .

Wiem, że większość telewizorów ma taką możliwość ale tylko przez łącze analogowe np. SCART.

Jak jest w M87 przez HDMI?

Do góry