Samsung seria KS na 2016r. WSZYSTKO NA TEN TEMAT

ernet

Active member
Bez reklam
Gdyby kogoś to interesowało, to matryce do KS 8000 65" są cały czas dostępne. Wiadomość z jednego z Serwisów TV Samsung.

EDIT: czy mogą istnieć różne rodzaje matryc do 65" KS 8000. Pytam,bo Pan w serwisie bardzo mnie o to dopytywał, gdy pytałem o dostępność matryc ( chciał pełen numer seryjny ). Jaka to wada waszym zdaniem,kiedy widać tz."latarki" na dole czyli takie punktowe podświetlenia ekranu w różnych od siebie odstępach ? Czy to wada matrycy (do wymiany ) ?

ernet

Active member
Bez reklam
Trochę zgłębiłem temat i podzwoniłem po autoryzowanych serwisach Samsunga. Sprawa wymiany matrycy jest ciekawa..Otóż: np. w modelach KS 8000 65" były montowane różne matryce (?!). Do jej wymiany potrzebny jest numer seryjny, określający,która z matryc była oryginalnie zamontowana. Jeśli zachodzi potrzeba jej wymiany, a taka matryca nie jest już dostępna,to stosuje się jej zamiennik ( i wtedy zmienia się/dostosowuje do niej parametry elektroniki telewizora ), co jest dopuszczone procedurami Samsunga. Tyle się dowiedziałem. Może taka wiedza się komuś przyda...;-)

A ten firmware który podałeś jest nie oficjalny że podajesz link do strony? Nie będzie go online? Czy instalując ten firmware nie stracę gwarancji?

Ostatnia edycja:
Wgrałem ten firmware 1239 i patrzę na Canal+ 4k i nie widzę żadnej różnicy. Jak dam ok na pilocie to nie pojawia mi się ani HDR ani nic o HLG. Swoją drogą nigdy nie miałem nawet HDR na Canal+ 4K. Myślałem że dlatego że nadają w HLG ale nadal nic niema u mnie. Na netflix mi się wyświetla HDR.

gerus6

Active member
Bez reklam
Wgrałem ten firmware 1239 i patrzę na Canal+ 4k i nie widzę żadnej różnicy. Jak dam ok na pilocie to nie pojawia mi się ani HDR ani nic o HLG. Swoją drogą nigdy nie miałem nawet HDR na Canal+ 4K. Myślałem że dlatego że nadają w HLG ale nadal nic niema u mnie. Na netflix mi się wyświetla HDR.

U mnie działa HLG, może masz coś źle ustawione.

pietas

New member
Yo , siemanko , witajcie

Moja sprawa też załatwiona , 55ks7000 wymieniony za dopłatą na 65q6fna

Może komuś się przyda :
3 naprawy z użyciem części oczywiście nie udane - przysługuje wymiana na nowy wolny od wad , wymiana na tv o nie gorszych parametrach , albo dopłata , albo kasa - zależne od sprzedawcy ja brałem w EURO RTV AGD , nieważne czy są dostępne matryce czy nie
Normalna gwarancja , nie rękojmia

Nie spotkał się ktoś z najlepszymi ustawieniami na SDR i HDR z q6fna ??? na Tlelewizje ?

bo games to jest ...

No i muszę przyznać że z każda naprawą samsung nie robił żadnych problemów , pyk ,telewizorek znikał , wracał w miarę sprawny hehe ;) straszny + , miałem brać sony 9005 no ale jak sony nie uznaje much w środku matrycy które tam wlazły jako gwarancję no to trochę ten hm , nie tego ...

Pozdro !!!

Ostatnia edycja:
U mnie działa HLG, może masz coś źle ustawione.
A możesz podać swoje ustawienia? UHD color mam oczywiście ustawione na hdmi od dekodera.

PS. Pytałem w dziale technicznym o ten firmware to powiedzieli mi że niema a przynajmniej niema w Polsce dostępnego. Mam jednak nadzieję że będzie dostępny oficjalnie bo wgrałem go a nie chcę stracić gwarancji.

gerus6

Active member
Bez reklam
A możesz podać swoje ustawienia? UHD color mam oczywiście ustawione na hdmi od dekodera.

PS. Pytałem w dziale technicznym o ten firmware to powiedzieli mi że niema a przynajmniej niema w Polsce dostępnego. Mam jednak nadzieję że będzie dostępny oficjalnie bo wgrałem go a nie chcę stracić gwarancji.

Sprawdź czy w dekoderze masz ustawioną rozdzielczość 4K oraz czy masz kabel HDMI 2.0 i to chyba wszystko.

Mam na 100% rodzielczość 4K i i kabel HDMI 2.0. Wszystko co prawda idzie przez amplituner ale on też ma HDMI 2.0 z HDR i HLG a nawet DOLBY VISION obsługuje.

Jeszcze pytanie czy wszystkie audycje mają HDR i HLG na Canal+ 4K? Może akurat źle trafiłem i dlatego nie było? Rozumiem że po wciśnięciu OK na pilocie powinno mi pisać tam czy jest HDR albo HLG?

gerus6

Active member
Bez reklam
Mam na 100% rodzielczość 4K i i kabel HDMI 2.0. Wszystko co prawda idzie przez amplituner ale on też ma HDMI 2.0 z HDR i HLG a nawet DOLBY VISION obsługuje.

Jeszcze pytanie czy wszystkie audycje mają HDR i HLG na Canal+ 4K? Może akurat źle trafiłem i dlatego nie było? Rozumiem że po wciśnięciu OK na pilocie powinno mi pisać tam czy jest HDR albo HLG?

Spróbuj podłączyć dekoder bezpośrednio do tv.
Z tego co na razie widziałem to wszystko było w HDR (nawet ta plansza co jest przez pół dnia;) jest w HDR), na ekranie wyświetla się HDR UHD

Ostatnia edycja:
Zobaczę jak to będzie wyglądać jak bezpośrednio podłączę ale do tego samego amplitunera mam podłączony nvidia shield tv android box i na nim filmy z netflix idą w hdr.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Udało się i już mi działa HDR na Canal+ 4K i na innych programach FTA. Okazało się że kabel był problematyczny. Niby działała na nim rozdzielczość 3840x2160x50Hz a HDR nie puszczał. Po podmianie zaczął działać :)

Do góry