Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

pucpuc

New member
miniaturki

W poście z #5236
05-05-2010 poruszony był problem miniaturek filmów w media playerze:

Ja mam taki pomysł, że być może skończyło się miejsce na miniaturki w pamięci TV. Trzeba by wyczyścić cache, niestety nie wiem jak to zrobić, może łącząc się z TV po ssh/telnet znajdziesz gdzieś te pliki i będziesz mógł je skasować, bo opcji w menu do tego nie widziałem.

Mam prośbę do kol. "morasa86" lub innych umiejących pisać skrypty czy nie spróbowali by zrobić prostej aplikacji do Content Library, która po odpaleniu wybiórczo usuwałaby pliki archiwizujące te miniatury.
Pamiętam, że kol. "moras86" podawał kiedyś, które pliki należy skasować np. przez telnet, ale powiem szczerze - myślę, że niewielu zwykłych czytelników tego forum odważy się samemu kasować wybrane pliki z pamięci telewizora. Taka aplikacja byłaby bardzo przydatna, bo obecnie przeglądając nośniki np. wg czasu mamy do przejrzenia miniatury wszystkich wcześniej oglądanych filmów.

Miker88

New member
witam mam problem tego typu że nie działa mi ten cały samsung PC share manager versja 4.2 problem pojawił się gdy zmieniłem system na windows 7 kompletnie to nie działa teraz TV w ogóle nic nie wykrywa albo raz wykryje a na drugi dzień znowu nic. Macie może coś lepszego od tego dziadostwa ? chyba że jest jakaś nowsza wersja ?

pucpuc

New member
Tutaj 02-07-2010 w poście #5532 kol. "moras86" podawał jakie pliki odpowiadają za przechowywanie miniatur:

Miniatury dla plików wideo przechowywane na fleszowym dysku telewizora w katalogach /mtd_contents/V0 , /mtd_contents/V1 , itd. U mnie są to 4 foldery (od V0 do V3), zaś miniatury mają rozmiar od 3 do 24 kb.
Dostęp do nich możesz uzyskać za pomocą telnetu lub FTP. Opis korzystania z FTP dla telewizora znajdziesz w tym poście hdtv.com.pl - Content Library startup replacement (dwie pierwsze kropki oraz podpunkty 1-9, 12, 13)

bsw

New member
Miker88 napisał:
nie działa mi ten cały samsung PC share manager versja 4.2
Mi nigdy nie chciał działać - przy instalacji pogryzł się z softem do zarządzania komórką - ale to na XP
Ale płytka świetnie robi za podstawkę pod kubek.

Miker88 napisał:
zmieniłem system na windows 7
Na Winodows 7 udostępniam Windows Media Playerem - nic więcej nie potrzeba.

Miker88 napisał:
Macie może coś lepszego od tego dziadostwa ?
Na kompie z Windows XP używam Fuppes (fuppes.ulrich-voelkel.de)
Nie wiem czy działa pod Win7

Lord Rayden

New member
Witam !

Może ktoś zetknął się z podobnym problemem. Mam połączony komputer z TV LCD LE32B650. Po HDMI (karta Nvidia GTX 260 ma wyjście HDMI) . Kiedy PC jest podłączony dw WE TV opisanego jako HDMI/DVI obraz jest dobry (stwierdzenie może subiektywne ale jednak). Po tym HDMI nie ma jednak dźwięku - obok jest za to WE DVI Audio In. Pewnie trzeba by tu podłączyć WY SPDIF komputera. Kiedy podłączam komputer pod pozostałe WE HDMI (1,2,4) to dźwięk już mam ale obrazek jest zdecydowanie gorszy - jakby wyprany, drażniący oczy. Trudno mi go opisać, wygląda jakby nie miał nasycenia, właściwego kontrastu. Nie pomagają zmiany ustawień w Menu TV ani w oprogramowaniu karty w komputerze. Podobnie rzecz ma się na komputerku ACER Revo z WY HDMI i platformą ION. Co może być tego przyczyną ? Po analogowym VGA w tym TV, obrazek jest dobry. Czy to wina TV czy może karty NVIDIA, jej driverów ?

imperat0r

New member
Witam.
Lord Rayden - ktoś zetknął się :). Na szczęście problem jest banalny. Wystarczy jednorazowo zmienić nazwę wejścia HDMI3/DVI na PC a nie DVI. Można to zrobić w MENU/Wejście/Wybierz żródło/Edytuj nazwę/HDMI3-DVI wybieramu z rozwijanej listy PC. Po wyjściu z menu masz dźwięk na HDMI3. Jedynie ono nadaje sie do kompa bo ma wyłączony overscan. Dużą wadą naszych TV jest niemożność wyłączenia overscanu na innych wejściach, np. dla laptopa, dekodera czy konsoli. O ile z dekodera overscan nie jest tak bolesny to z kompa/laptopa sam widziałeś. Pozdrawiam. Imperat0r

dragon79

Member
Jedynie ono nadaje sie do kompa bo ma wyłączony overscan. Dużą wadą naszych TV jest niemożność wyłączenia overscanu na innych wejściach, np. dla laptopa, dekodera czy konsoli. O ile z dekodera overscan nie jest tak bolesny to z kompa/laptopa sam widziałeś.

To nie jest prawda, że telewizor ma overscan na pozostałych wejściach HDMI. Sam używam HDMI1 i nie mam problemu. Trzeba zrobić dwie rzeczy. Po pierwsze na żądanym wejściu wybieramy Tools -> Picture Size i wybieramy opcję "Screen Fit". Po drugie we właściwościach karty graficznej komputera wyłączamy opcję overscan/underscan ustawiając nominał czyli 100%.

P.S. Problem pojawiał się w tym wątku już kilkakrotnie, wystarczy przeszukać ten wątek z hasłem overscan i pojawią się wyniki.

Jericho24

Member
Bez reklam
powiedzcie mi jaki najlepszy uchwyt do 37 b650? wybor jest strasznie duzy, chodzi mi o taki uchwyt mniej wiecej za 150-200 zl?
A skad maja uzytkownicy wiedziec jaki jest najlepszy? Wszystko zalezy od tego czego sie oczekuje od niego, czy ma miec mozliwosc sterowania w pionie, poziomie, pod katem, a moze sterowanie elektryczne. Na allegro znajdziesz tego troche.
Wybierz jaki ci najbardziej sie podoba (i tak nie bedziesz go z tylu widzial :) ) i kup.

pykaman

New member
tv padł

Może ktoś miał coś podobnego-dzisiaj po krótkiej chwili od włączenia zgasł obraz. Ekran nie był zupełnie czarny jak przy wyłączonym ale był ciemny, głos był. Na zmiany kanału nie reagował, na wyłączenie z pilota też nie, wyłączyłem więc z sieci. I już ponownie się nie włączył. Dioda miga z 5 razy potem gaśnie na jakieś 10 sek i znowu miga i znowu gaśnie. Coś się popsuło pewnie. Duża to sprawa?? Ktoś coś wie może na ten temat?? Jak z naprawą?? pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź

zbk2007

New member
Prawdopodobnie padła Ci płyta główna. W moim polecił zasilacz przed świętami-zgasł,troche smrodu.DZWOŃ NA INFOLINIE SAMSUNGA i zgłoś awarię.WAŻNE jeśli telewizor na gwarancj dokładne dane model,codmode data i miejsce zakupu .Mój naprawili po 10 dniach-zasilacz leciałpodobno z Angli a lotniska zamknięte.Po zgłoszeniu na ifolini sarwisant zabrałgo na warsztat na drugi dzień-transport w obie strony gratis w ramach gwarancj.

pykaman

New member
dzięki tv już w serwisie. pan powiedział też że chyba płyta ale na pewno to się okaże jak rozkręcą. na szczęście powiedział ze mają jakieś części na wymianę i może nie będzie trzeba długo czekać pozdrawiam

miki74

Member
SamygoDCA

Witam

Czy macie problem z poprawnym przełączaniem dźwięk, gdy jedno źródło jest AC3 a drugie DTS ?
W drugim źródle nie ma dźwięku tylko są delikatne trzaski, nie testowałem przy dwóch ścieżkach DTS.

TV B7000, firmware wersja 3000
SamygoDCA 0.3

btw dobry soft. by się przydała jeszcze funkcja puszczenia tego dźwięku 5.1 wyjściem optycznym.

edit:
czy katalog/partycję /mtd_wiselink można wykorzystać na własne potrzeby ??

pozdr.

Ostatnia edycja:

tomch150181

New member
  • TV is off
  • Enter Service Menu ( quickly push [INFO] [MENU] [MUTE] [POWER] on your remote control )
  • Change setting (Control -> Sub Option -> Wiselink Write -> On<-off)
  • Change setting (Control -> Sub Option -> Watchdog -> Off<-on)
  • Change setting (Control -> Sub Option -> rs232 -> debug<-UART-Logic)
  • Power off TV [POWER]
to zeby mozna bylo zapisywać w pamięci TV

U mnie nie wiem ale dalej pisze NIEDOSTĘPNY przy próbie odpalenia a opcję w menu serwisowym pozamieniałem jak wyżej koledzy pisali i nic ! Ma ktoś pomysł?

woytech

New member
Witam,
Mam problem z synchronizacją obrazu i dźwięku na swoim tv (b650 46).
Telewizor mam już od dłuższego czasu i jestem z niego zadowolony. Niedawno zakupiłem kino domowe, min. amplituner onkyo 807.

Podpięte mam wszystko hdmi.

(N) HDTV recorder --hdmi--> Onkyo 807 --hdmi--> tv (tylko obraz, dźwiek wychodzi z amplitunera na kolumny)

Ostatnio zauważyłem że na programach nadawanych na żywo (szczególenie dobrze jest to widoczne podczas teleexpresu nadawanego przez TVP 1 HD) rozjeżdża się obraz i dźwięk. Początkowo myślałem że problem lezy po stronie TVP 1 HD (pierwsze dni emisji, itp) ale od tego momentu zacząłem się przyglądać jak sprawa wygląda na innych kanałach - rozjazd pomiędzy audio i obrazem jest ale nie aż tak widoczny.

czy ktoś z Was miał podobny problem i ewentualnie sobie z nim poradził. Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie i pomoc (czy pozostaje tylko korekta opóźnieniami w ampli?)
Pozdrawiam
Wojtek

Do góry