Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

records

New member
Jeszcze raz o downgrade FW na 2005

Witam
Jest to mój pierwszy post tutaj więc witam wszystkich.
Zupełnie przypadkowo trafiłem na ten wątek na tym forum o naszych TV. Po przeczytaniu przez kilka dni prawie wszystkiego stwierdziłem, że warto by "pobawić się" w te wszystkie udogodnienia jakie daje SammyGo - czyli trzeba wgrać soft np.2005. I tu moje pytania. Ponieważ miałem TV z softem 3000.2 a po ukazaniu się nowego FW uaktualniłem do 3001.1 czy mogę zastosować metodę opisaną np. w poście nr #5182(chodzi o metodę z versja0 versja1), lub czy mogę zastosować automat (skrypt revert.sh ze strony sammy'go). Pytam bo niechce nic uwalić, a wszelkie porady były, kiedy jeszcze nie było softu 3001.1.

pozdrawiam
Marcin

hdmaniac

New member
Witam,
przeszukałem wątek (hasło TVP, MPEG4) ale nie znalazłem odpowiedzi więc, mam pytanie czy to co rusza (TVP dzisiaj czy jutro, nie moge wkleic linka mam za malo wpisów!!)

mozna spokojnie ogladac na LE46B650 poniewaz ma MPEG4 oraz dolby digital plus, i wystarczy dokupic zwykla antene?
taką np za 25 zyla?

czy jak tvp a potem tvn nadaja na innych multipleskach to ja cos musze zmienia c w tv? czy samo sie zlapie poprzeksanowaniu pasma na wejsciu antenowym (source jakis tam)?

tutaj nie moge dac linka, takie na allegro za 25 zyla do dvb-t

Dziekuje za odpowiedz jak dla prostego czlowieka;)

acha, mieszma w wawie na bemowie w bloku, okna na poludnie.

Jak mieszkasz na Bemowie to wystarczy Ci przysłowiowy kaloryfer żeby odbierać DVB-T.
Sprawdzone :D

interaktiv

New member
Do odbioru DVB-T w Warszawie czasem wystarczy tylko kawałek druta ;)
Masz do dyspozycji następujące Multipleksy:

k.48 - MUX2 - Polsat, TVN, TV4, PULS (od listopada jeszcze TVN7 i jakiś kanał od Polsatu) a od przyszłego roku TV6 i PULS2 jak zostaną uruchomione

k.53 - TVN Warszawa

k.55 - MUX3 - TVP1, TVP2, TVP INFO, TVP Kultura, TVP Historia

k.58 - MUX1 - TVP1, TVP2, TVP INFO

Wszystko już nadaje od dawna ;)
Na pilocie wybierasz: MENU > KANAŁ (3 pozycja w Menu) > Wyszukiwanie ręczne > Kanał Cyfrowy
takie działanie spowoduje, że kanały się dodają i nie kasują inne.
O DVB-T możesz też poczytać na forum Emitela albo na stronie http://www.przelaczenie.eu

Ostatnia edycja:

m13czu

New member
Do odbioru DVB-T w Warszawie czasem wystarczy tylko kawałek druta ;)
Masz do dyspozycji następujące Multipleksy:

k.48 - MUX2 - Polsat, TVN, TV4, PULS (od listopada jeszcze TVN7 i jakiś kanał od Polsatu) a od przyszłego roku TV6 i PULS2 jak zostaną uruchomione

k.53 - TVN Warszawa

k.55 - MUX3 - TVP1, TVP2, TVP INFO, TVP Kultura, TVP Historia

k.58 - MUX1 - TVP1, TVP2, TVP INFO

Wszystko już nadaje od dawna ;)
Na pilocie wybierasz: MENU > KANAŁ (3 pozycja w Menu) > Wyszukiwanie ręczne > Kanał Cyfrowy
takie działanie spowoduje, że kanały się dodają i nie kasują inne.
O DVB-T możesz też poczytać na forum Emitela albo na stronie http://www.przelaczenie.eu
serdecznie dziękuję dobry człowieku!

m13czu

New member
wiaruchna czy ten tv widzi juz dts? czy trzeba nadal konwertować do ac3? upierdliwe to troche ale pytam bo może nowy soft już to poprawił tak jak w c650? odp.

Ja mam soft fabryczny (jakis 2000?) nie znam innych. Z tego jednak co wiem jeszcze tego nie ma.
Ale to i tak pikus bo sa inne problemy. Np plikow wiekszych jak 4GB nie widac na USB sformatowanych w trybie NTFS.

Ale te problemy da sie jakosc obejsc. Np masz laptopa z hdmi (ja mam dell vostro 3700). Podlaczasz kablem hdmi (taki jak np do PS3) i puszczam film na kompie na źródlo (tam gdzie sie wpiales hdmi) np 2. Dajesz pelen ekran i szafa gra, nie trzeba konwertowac. Jedyny problem to fakt iz musisz laptopa blisko tv polozyc, oczywiscie wynika to z dlugosci kabla HDMI :)

m13czu

New member
Zmiana DTS na AC3 jest konieczna, ale może okazać się niewystarczająca.

Problem jest znany i nawet chyba gdzieś w tym wątku był poruszany ale mogę przypomnieć:
Mianowicie samsungowy MediaPlayer nie radzi sobie z plikami zakodowanymi przy ustawieniach kodeka x264 powyżej:
Format profile: High@L4.1
Format settings, ReFrames:4
Możesz to sobie sprawdzić np. programikiem MediaInfo, sekcja Video, przy ustawieniu widoku na Tree (screen poniżej).
Ściślej rzecz biorąc, niektóre pliki (o wyższych wartościach, niż te wytłuszczone) podobno dadzą się odtworzyć, ale są to raczej nieliczne wyjątki.
Jeżeli się okaże, że Twój film przekracza powyższe parametry, to konieczny będzie re-encoding, przy użyciu profilu x264 spełniającego warunki j/w; przemuksowanie, niestety, sprawy nie załatwi.

ja mam film na dysku z Format settings, ReFrames5 i działa (animal kingdom 720p)

records

New member
Jeszcze raz zapytam, bo walcze z downgrade'm softu do 2005. Mam niestety dwa spaprane softy 3000.2 i 3001.1 Udało mi się odpalić telnet i skrypt revert.sh od SammyGo więc pojawiła mi się opcja powrotu do alternatywnego softu, ale w ten sposób mogę tylko wrócić z 3001.1 do 3000.2. Czy można zrobić tak, że telnetem zamienie soft na partycji backapowej na wersję 2005, odpalę skrypt revert.sh i w menu alternatywnego softu powróce z 3000.2 na 2005. Czy to może się udać ???

pedro_78

New member
Bez reklam
moze byc wiekszy niz 4GB i masz problem. ja tam mam. wtedy podpinam lapka po hdmi do tv i puszczam film na kompie (i leci tez na tv)
Człowieku przestań pisać bzdury, nie ma żadnych ograniczeń w wielkości odtwarzanego pliku mkv, było juz to opisane w tym wątku. Na penie, lub dysku zew. musisz mieć też plik .avi i media play w TV przełączony w tryb wyświetlania podstawowy. Nie trzeba kombinować z laptopem i kablami.

antor

New member
problem z dyskiem przenośnym

Witam. Zwracam się z prośbą o pomoc. Posiadam TV LE40B651, niedawno zakupiłem dysk przenośny Samsung HD103SI,1TB, USB 2.0 Niestety po podłączeniu, telewizor mi go nie wykrywa. Domyślam się, że mogłaby pomóc aktualizacja oprogramowania. TV kupiony w wrześniu 2009 z oryginalnym softem, jeszcze takiej operacji aktualizacji nie przeprowadzałem. Na stronie Samsunga są obecnie dwa pliki do mojego modelu TV: T-CHL7DEUC_3000.2_Step1.exe, oraz: T-CHL7DEUC_3001.1_Step2.exe i pytanko, czy powinienem najpierw wgrać wersję 3000.2, a później 3001.1, czy od razu tą nowszą. Będę wdzięczny za porady, a może jakieś inne rozwiązanie.

antor

New member
Dzięki maxis69, a byłbyś tak uprzejmy i bardziej łopatologicznie wytłumaczyć:) Ściągnąłem i mam na dysku (rozpakowany już) CD_DVD USB Devices i co dalej z tym robić. Z tym SamyGO, zetknąłem się dopiero wczoraj na forum. Mam też pytanie czy to ingeruje jakoś w oprogramowanie telewizora w sensie takim nieodwracalnym

pedro_78

New member
Bez reklam
Witam. Zwracam się z prośbą o pomoc. Posiadam TV LE40B651, niedawno zakupiłem dysk przenośny Samsung HD103SI,1TB, USB 2.0 Niestety po podłączeniu, telewizor mi go nie wykrywa. Domyślam się, że mogłaby pomóc aktualizacja oprogramowania. TV kupiony w wrześniu 2009 z oryginalnym softem, jeszcze takiej operacji aktualizacji nie przeprowadzałem. Na stronie Samsunga są obecnie dwa pliki do mojego modelu TV: T-CHL7DEUC_3000.2_Step1.exe, oraz: T-CHL7DEUC_3001.1_Step2.exe i pytanko, czy powinienem najpierw wgrać wersję 3000.2, a później 3001.1, czy od razu tą nowszą. Będę wdzięczny za porady, a może jakieś inne rozwiązanie.
Nie ma dysków przenośnych Samsunga o takich danych, więc domyślam się ze kupiłeś go na alledrogo z jakąś badziewną obudową. Spróbuj podłączyć ten dysk innym kablem, jeżeli masz taką możliwość to pożycz od kogoś inną obudowę i włóż do niej twój dysk, albo dokup sobie samą przejściówkę SATA/USB. Osobiście podłączałem przeróżne dyski do mojego B651 i nie zdarzyło się żeby któryś nie działał. Zmiana softu w TV na nic Ci się zda, a tylko pogorszy sprawę, jak będziesz chciał używać aplikacji od SamyGO.

PS.Ta aplikacja CD-DVD USB Devices służy do podłączania i obsługi zewnętrznych napędów optycznych, więc raczej nie pomoże.

Ostatnia edycja:

antor

New member
Nie ma dysków przenośnych Samsunga o takich danych, więc domyślam się ze kupiłeś go na alledrogo z jakąś badziewną obudową.
Zgadza się alledrogo:), obudowa badziewna, ale w środku dysk samsunga HD103SI. Jako magazyn danych wydał mi się całkiem OK. Również podłączałem inne dyski i zawsze TV wykrywał. Problem zapewne jest w tym interfejsie z serial ata na usb. Przyjdzie mi chyba inną obudowę kupić...

m13czu

New member
Człowieku przestań pisać bzdury, nie ma żadnych ograniczeń w wielkości odtwarzanego pliku mkv, było juz to opisane w tym wątku. Na penie, lub dysku zew. musisz mieć też plik .avi i media play w TV przełączony w tryb wyświetlania podstawowy. Nie trzeba kombinować z laptopem i kablami.

Ty mi tu o plikach AVI a ja o pliku MKV.
Oczywiście że uruchamiam usb, dalej media play. Dalej Movie i przeglądam katalogi. NA górze mam Widok podstawowy (zwykle foldery) ,wchodzę do katalogu z filmem mkv 720p ktory ma ponad 4GB i jest problem. widzi 300 mb czyli koncówke pliku (bo zajmuje oryginalnie 4300MB).
Poza tym wchodze na plik i klikam na pilocie INFO. pojawia mi sie informacja ze plik ma wlasnie 300MB
Ja tu nie mowie o bajkach tylko o life experience. Poza tym, kazdy soft moze byc inny, ja mam oryginalny. Moze tak ma?
Ja mam wersje 2000/01/01_000104

Tak więc wrzuć na luuuuz bo się za bardzo spinasz:mrgreen:

m13czu

New member
Ty mi tu o plikach AVI a ja o pliku MKV.
Oczywiście że uruchamiam usb, dalej media play. Dalej Movie i przeglądam katalogi. NA górze mam Widok podstawowy (zwykle foldery) ,wchodzę do katalogu z filmem mkv 720p ktory ma ponad 4GB i jest problem. widzi 300 mb czyli koncówke pliku (bo zajmuje oryginalnie 4300MB).
Poza tym wchodze na plik i klikam na pilocie INFO. pojawia mi sie informacja ze plik ma wlasnie 300MB
Ja tu nie mowie o bajkach tylko o life experience. Poza tym, kazdy soft moze byc inny, ja mam oryginalny. Moze tak ma?
Ja mam wersje 2000/01/01_000104

Tak więc wrzuć na luuuuz bo się za bardzo spinasz:mrgreen:

P.S. jak sie bedziesz rzucał to ci fotke wrzuce. zreszta zaraz to zrobie i sie skonczy niedowierzanie

Do góry