Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

awkonin

New member
Miał powstać widget czytający dowolne kanały RSS. Okazało się, że taki kanał musi mieć bardzo ściśle określony format i samsung podpisuje umowy o dostarczanie takich treści. Np. Agora
http://rss.gazeta.pl/ctv/info_najwazniejsze.xml
Projekt został więc porzucony bo bez współpracy z dostawcami treści nie da się tego zrobić.

Znalazło się jednak kilka kanałów RSS które są zgodne z formatem czytanym przez TV.
Między innymi TVN24 i RMF24, dlatego też przerobiłem widget USA Today aby czytał te kanały.

Dla zainteresowanych:

Widget RMF24: Hotfile.com: Łatwy hosting plików jednym kliknięciem: RMF24_myca.rar

Widget TVN24: Hotfile.com: Łatwy hosting plików jednym kliknięciem: TVN24_myca.rar

Ja przez chwilę tez się bawiłem w przeróbkę widgetu Agory i też z kanałami rmf24 i tvn24.
Ogólnie wszystko pięknie wychodziło. Widget działał po zainstalowaniu, ale po wyłączeniu TV i włączeniu ponownym, po wejściu w InternetTV wyskakiwało,że mój widget nie jest dalej dostępny i zostanie usunięty no i du... . Ciekawy jestem jak będzie z twoimi. Może to kwestia jakiś parametrów w pliku config.xml ?
Na stronie https://www.samsungdforum.com/Auth/...d/AppsGuideTemplateList?rnd=10102217015337278 po zalogowaniu jest dużo ciekawych przykładów. Mnie zainteresował tutorial o odtwarzaniu radia internetowego, ale nie za bardzo chce to zadziałać mi na TV. Pomyślałem, że jak Samsung nas (seria B) olał, to sami coś zrobimy z widgetami, ale temat nie jest łatwy.
Pozdrawiam
Andrzej

moras86

New member
Mi udało się przystosować i uruchomić właśnie widżet Internet Radio. Ładnie się instaluje, uruchamia, tylko audycji nie można uruchomić ;)
Gdyby miał ktoś chęć może spróbować to zrobić (mogę ewentualnie pomóc z grafiką).

Attachments

• InternetRadio_B650.zip
    1,2 MB · Wyś: 188

awkonin

New member
Mi udało się przystosować i uruchomić właśnie widżet Internet Radio. Ładnie się instaluje, uruchamia, tylko audycji nie można uruchomić ;)
Gdyby miał ktoś chęć może spróbować to zrobić (mogę ewentualnie pomóc z grafiką).

Też uruchomiłem ten widget, ale z takim samym skutkiem :), czyli instaluje się, uruchamia, ale nie gra.
Ciekawe czy to nie wina oprogramowania TV. Te przykłady ze strony Samsunga pewnie działają na C.
Tak przy okazji z innej beczki zapytam. Fajnie by było przy pomocy TV przeglądać pliki pdf. Ciekawe czy jest to do zrobienia. Próbowałem konwertować pdf->jpg, ale wychodziła marna jakość.
I jeszcze z innej beczki.Przeglądam czasami zdjęcia na Picasa z uroczystości szkolnych mojej córki. Ten kto tam je umieszcza wrzuca fotki w rozdzielczości 1024*768. Do przeglądania na kompie jest OK, ale przy pomocy widegetu Picasa fotki sa małe. I tak sobie myślę, czy nie dało by się przerobić tego widgetu, aby skalował zdjęcia do rozdzielczości pionowej 1080px ?
Pzdr
Andrzej

Ostatnia edycja:

myca

New member
Ja przez chwilę tez się bawiłem w przeróbkę widgetu Agory i też z kanałami rmf24 i tvn24.
Ogólnie wszystko pięknie wychodziło. Widget działał po zainstalowaniu, ale po wyłączeniu TV i włączeniu ponownym, po wejściu w InternetTV wyskakiwało,że mój widget nie jest dalej dostępny i zostanie usunięty no i du... . Ciekawy jestem jak będzie z twoimi. Może to kwestia jakiś parametrów w pliku config.xml ?

W pliku config.xml muszą być linie.
<autoUpdate>n</autoUpdate>
<type>user</type>

Moje na 100% działają.
Przy modyfikacji widgetów typ news poprawiajcie też linie
COMMON_FILE : "news/newsPOL.cfg",
z pliku preview*.js
Każdy widget musi mieć swój plik bo inaczej nie będzie prawidłowo działał preview w małych okienkach. Plik preview*js też dla każdego widgetu musi mieć inną nazwę. Nazwę tą trzeba też poprawić wewnątrz tego pliku.

myca

New member

Ja też pracuję nad tym widgetem, niestety ten widget jest skopany. Brakuje w nim pliku UI/IRPlayArea.js który jest zdefiniowany w index.html i który pewnie odpowiada za klawiszologię odtwarzania. W każdym bądź razie pracuje nad nim dalej i jak uda się coś uruchomić to dam znać.

muchac35

New member
pobrałem

Widget RMF24: Hotfile.com: Łatwy hosting plików jednym kliknięciem: RMF24_myca.rar

Widget TVN24: Hotfile.com: Łatwy hosting plików jednym kliknięciem: TVN24_myca.rar

ALE JAK TO WGRAĆ I ZAINSTALOWAĆ W tv???????????

awkonin

New member
W pliku config.xml muszą być linie.
<autoUpdate>n</autoUpdate>
<type>user</type>

Moje na 100% działają.
Przy modyfikacji widgetów typ news poprawiajcie też linie
COMMON_FILE : "news/newsPOL.cfg",
z pliku preview*.js
Każdy widget musi mieć swój plik bo inaczej nie będzie prawidłowo działał preview w małych okienkach. Plik preview*js też dla każdego widgetu musi mieć inną nazwę. Nazwę tą trzeba też poprawić wewnątrz tego pliku.

Twoje widgety działają. Dzięki. Dodam jeszcze, że niektóry kanały z Wirtualnej Polski też się nadają do naszych TV

sirtrotyl

New member
pobrałem

ALE JAK TO WGRAĆ I ZAINSTALOWAĆ W tv???????????

Przyłączam się do pytania - jak to zainstalować i uruchomić w TV ??
Trzeba mieć własny serwer aby to działało ? To nie lepiej od razu w przerobionym widgecie podać nazwę serwera i niech się automatycznie tam loguje i pobiera ???? Będzie o wiele prościej.

Sprawdał ktoś czy trick z widgetami posany na stronie TvWidget.pl zadziała na serii B ??

I na koniec na pocieszenie odpowiedź Samsunga na moje pytanie związane z nowymi widgetami - głównie Ipla, na której mi bardzo zależy:

Szanowny Kliencie

W imieniu firmy Samsung Electronics Polska Sp. z o.o. serdecznie
dziękujemy za kontakt. W odpowiedzi na zgłoszenie pragniemy
poinformować:
Nowe widgety przeznaczone są tylko i wyłącznie do telewizorów z tego
roku(seria C) w Pana modelu TV nie będą odne dostępne i jest to cecha
użytkowa Pana telewizora.
Lista kompatybilnych urządzeń z nowymiwidgetami zamieszczona jest na
naszej stronie internetowej New URL
podaje link:
SAMSUNG Internet@TV

Z chęcią udzielimy odpowiedzi na ewentualne następne pytania.

Z poważaniem
------------------------------------------------------------
Konsultant: Michalak Dariusz
Centrum Obsługi Klienta
Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.
Tel.: 0 801 1SAMSUNG
0 801 172 678 (pon.-pt. 8-19, sob. 8-16)
Fax: 0 22 87 44 250
Witryna: New URL

half269

New member
pobralem pewna pozycje ktora ma dziek DTS i AC3 5.1 , jak wymusic na TV B650 zeby dziwek odtwarzal w AC3 5.1 ?

niestety ale bedzie trzeba zastosowac przerobke
najlepiej mkvtoolnix
i masz dwie mozliwosci
jako pierwszy dzwiek czyli domyslny dasz ac3 albo calkowicie wytniesz dts
polecam calkowicie wyciac dts bo z dwoma dzwiekami film klatkuje a jak zostawisz tylko ac3 bedzie smigal spoko

tutaj link do progsa
Mkvtoolnix 4.3.0 download - Pobierz najnowszą wersję - CDRinfo.pl

moras86

New member
Audio Stream Switcher v0.2

pobralem pewna pozycje ktora ma dziek DTS i AC3 5.1 , jak wymusic na TV B650 zeby dziwek odtwarzal w AC3 5.1 ?
Możesz użyć aplikacji Audio Stream Switcher uruchamianej z menu Content Library. Po jej uruchomieniu film powinien przy włączeniu wybrać dźwięk AC3, ewentualnie za pomocą Czerwonego klawisza zmień ścieżkę. Program przydatny również, gdy film posiada ścieżki dźwiękowe w kilku językach.

szuineg

New member
niestety ale bedzie trzeba zastosowac przerobke
najlepiej mkvtoolnix
i masz dwie mozliwosci
jako pierwszy dzwiek czyli domyslny dasz ac3 albo calkowicie wytniesz dts
polecam calkowicie wyciac dts bo z dwoma dzwiekami film klatkuje a jak zostawisz tylko ac3 bedzie smigal spoko

tutaj link do progsa
Mkvtoolnix 4.3.0 download - Pobierz najnowszą wersję - CDRinfo.pl

Dokładnie tak zrób z tym że nie wiem jak wersja 4.3, ale po muxowaniu w 4.2 filmy nie działają na b650, więc dlatego ja używam wersji 4.0

andrzeej

Member
witam
mam pytanie nie było mnie na tym forum a konkretnie w tym temacie od conamniej 250 strony i chciałbym się dowiedziec czy jest mozliwosc odtwarzania filmu z dzwiekiem aac czy konieczna jest zmiana n ac3
pozdrawiam

mikolajgr

New member
Jesli chodzi o konwersję dźwięku to polecam avidemux. Program otworzy film, a potem wystarczy wybrać "obraz- copy" a przy dźwięku pomajstrować np. Ac-3 5.1

m13czu

New member
Witam,
przeszukałem wątek (hasło TVP, MPEG4) ale nie znalazłem odpowiedzi więc, mam pytanie czy to co rusza (TVP dzisiaj czy jutro, nie moge wkleic linka mam za malo wpisów!!)

mozna spokojnie ogladac na LE46B650 poniewaz ma MPEG4 oraz dolby digital plus, i wystarczy dokupic zwykla antene?
taką np za 25 zyla?

czy jak tvp a potem tvn nadaja na innych multipleskach to ja cos musze zmienia c w tv? czy samo sie zlapie poprzeksanowaniu pasma na wejsciu antenowym (source jakis tam)?

tutaj nie moge dac linka, takie na allegro za 25 zyla do dvb-t

Dziekuje za odpowiedz jak dla prostego czlowieka;)

acha, mieszma w wawie na bemowie w bloku, okna na poludnie.

Do góry