Witam,
Walczę już chyba z tydzień nad tym, aby uzyskać dźwięk 5.1 z komputera na kinie domowym Samsunga podpiętym do TV Samsunga LE37B651 i niestety cały czas dostaję tylko dźwięk stereo, ale po kolei:
Połączyłem kartę graficzną nVidia GeForce GTX260 kabelkiem do mojej płyty głównej do nablatowej karty dźwiękowej Realtek HD Audio na chipsecie ALC883, następnie kartę graficzną z TV za pomocą kabla HDMI do wejścia HDMI3/DVI. TV jest podłączony do kina domowego Samsung HT-C5550 kablem optycznym.
Z tego co zdążyłem się zorientować w AC3Filter widzę iż dźwięk na wejściu SPDIF jest dźwiękiem przestrzennym 5.1 na wyjściu również, NIESTETY ale kiedy próbuję odtworzyć go już poprzez kino domowe dźwięk dobiega tylko z lewego i prawego głośnika. Jako, że wiem iż mój TV nie dekoduje DTS, próbowałem puszczać filmy z dźwiękiem 5.1 nie tylko w tym formacie, ale również z dźwiękiem AC3 5.1.
Próbowałem również innego podpięcia, tzn. komputer wpinałem bezpośrednio do wejścia HDMI w kinie domowym, oczywiście wyjście z kina domowego jest na stałe podłączone do TV (HDMI1).
Aha, mój system operacyjny to Windows 7
Proszę o pomoc, może ktoś wie co może być nie tak :/