Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

mcold

New member
swojak1 napisał:
Też mam 37B650? Ja mam ustawione tak, komp. Połączenia sieciowe – Protokół internetowy – Użyj następującego adresu IP.

Adres IP: 169 . 254 . 0 . 1
Maska podsieci: 255 . 255 . 0 . 0
Brama domyślna: . . .

Ustawienia TV

Menu – Ustawienia – konfiguracja sieci – Konfiguracja IP: Ręczny

Adres IP: 169 . 254 . 0 . 2
Maska podsieci: 255 . 255 . 0 . 0
Brama: 169 . 254 . 0 . 1
Serwer DNS 169 . 254 . 0 . 1

Połączenie sieciowe normalne po skrętce, nie krosowane ale TV powinien ropoznać również odwrotnie.
I śmiga aż miło.
1. Czemu aż taka dziwna adresacja ?
Zamiast udziwniać:
Adres IP: 192 . 168 . 1 . 2
Maska podsieci: 255 . 255 . 255 . 248
Brama: 192.168.1.1 (opcjonalnie)
Serwer DNS 192.168.1.1 (opcjonalnie)

Na PCie podobnie, z tym że adres IP 192.168.1.3

Połączenie powinno być krosowane, chyba że karta w PC potrafi automagicznie skrosować sobie sama "prosty" kabel.

W przypadku gdy nie chcesz używać Internet@TV kwestię "pakiet do bramy" możesz spokojnie zignorować, interesuje Cię tylko to żeby PC i TV się wzajemnie widziały. Najprościej sprawdzić to zwykłym pingiem z PC do TV.

Ostatnia edycja:

iMarek69

New member
100hz problem

Witam
Zakupiłem dziś telewizor le37b650 wszystko pięknie ładnie chodzi tylko mam problem z ustawieniem tych 100hz, cały czas mam pokazane że jest 50hz i nie wiem jak to zmienić. Jest w opcjach obrazu ustawienie 100hz Motion Plus i nie wiem czy to jest te 100hz o których jest mowa w specyfikacji telewizora, jeżeli ktoś wie czy mógłby mi napisać co i jak robić w ustawieniach.

swojak1

New member
mcold napisał:
1. Czemu aż taka dziwna adresacja ?
Zamiast udziwniać:
Adres IP: 192 . 168 . 1 . 2
Maska podsieci: 255 . 255 . 255 . 248
Brama: 192.168.1.1 (opcjonalnie)
Serwer DNS 192.168.1.1 (opcjonalnie)

Na PCie podobnie, z tym że adres IP 192.168.1.3

Połączenie powinno być krosowane, chyba że karta w PC potrafi automagicznie skrosować sobie sama "prosty" kabel.

W przypadku gdy nie chcesz używać Internet@TV kwestię "pakiet do bramy" możesz spokojnie zignorować, interesuje Cię tylko to żeby PC i TV się wzajemnie widziały. Najprościej sprawdzić to zwykłym pingiem z PC do TV.
[FONT=&quot]Ja nie filozofuje to ma działać i działa? A z tymi mądrościami [/FONT][FONT=&quot]trzeba[/FONT][FONT=&quot] było[/FONT][FONT=&quot] wcześniej koledze pomóc! [/FONT]

Ostatnia edycja:

yogi23

New member
serfer123 napisał:
a gdzie ci ucina na górze i na dole ? to normalne bo divixów nie robią przecież w hd to ucina są winnej rozdzielczości mniejszej żeby mniej zajmowały

mam po bokach czarne paski przy filmach DVD i DivX z pena i z dysku
z satelity kanały SD i z kablówki mają mniejsza rozdzielczość a je rozciąga na cały tv przecież dlatego się pytam bo się nie znam czy tak ma być czy nie

rexer23

New member
matowa matryca?

kilka dni temu zakupiłem B651 40" - ma ewidentnie matową matrycę - jak zresztą inne modele serii B65...

slawek1946

New member
yogi23 napisał:
z satelity kanały SD i z kablówki mają mniejsza rozdzielczość a je rozciąga na cały tv przecież dlatego się pytam bo się nie znam czy tak ma być czy nie

Tak ma być, bo są różne proporcje "okna" np.: TVN24 jest OK !!!

rexer23

New member
B651 a dyski twarde

Witam - Mam 40" B651 - pen drive 8GB działa w obydwu gniazdach USB natomiast 500 GB dysk 3,5" działa w USB HDD - polecam - śmiałomożna sobiue zrobić prywatną filmotekę i nie tylko z tak duzym dyskiem który B651 OBSŁUGUJE !!!
pozdrawiam

arkadiuszdworza

New member
yogi23 napisał:

Powinno być tak. Ustawienie przy oglądaniu filmów z pena lub dysku: Tools - rozmiar obrazu - dopasuj. I wtedy filmy telewizyjne o proporcjech 4:3 z pasami po bokach, filmy 16:9 na cały ekran, filmy o kinowych proporcjach 2,35:1 z pasami na górze i dole. Koniec, kropka.

Ostatnia edycja:

mcold

New member
iMarek69 napisał:
Witam
Zakupiłem dziś telewizor le37b650 wszystko pięknie ładnie chodzi tylko mam problem z ustawieniem tych 100hz, cały czas mam pokazane że jest 50hz i nie wiem jak to zmienić. Jest w opcjach obrazu ustawienie 100hz Motion Plus i nie wiem czy to jest te 100hz o których jest mowa w specyfikacji telewizora, jeżeli ktoś wie czy mógłby mi napisać co i jak robić w ustawieniach.

Tak, to jest "to" 100Hz. 50Hz to sygnał wejściowy który dostaje TV. 100Hz Motion Plus to technologia "wewnątrz" telewizora która mówiąc kolokwialnie "podbija" sygnał do 100Hz. W praktyce ważne jest żeby sygnał był dobrej jakości. Niektórzy narzekają że przy gorszym SD efekt końcowy "pogarsza" obraz. Tak naprawdę to te 100Hz, 200Hz itd to ładne marketingowe nazwy mające skusić klientów.

Galczych

Member
"Powinno być tak. Ustawienie przy oglądaniu filmów z pena lub dysku: Tools - rozmiar obrazu - dopasuj. I wtedy filmy telewizyjne o proporcjech 4:3 z pasami po bokach, filmy 16:9 na cały ekran, filmy o kinowych proporcjach 2,35:1 z pasami na górze i dole. Koniec, kropka."

Tak powinno byc, ale niestety nie jest, jak puszcze film dvd zripowany do vts z pana - to funkcja dopasuj rozciaga go troche, ale czarne pasy mam i po bokach i na gorze i dole. Np terminatora 2 pokazuje mi na caly ekran, a pwionno z pasami na gorze i na dole bo to format kinowy - przez co ekran jest rozciagniety. Znowu HDV nie rozciaga na boki i jest za wasko. Niewiem dlaczego nie ma wszystkich opcjii obvrazu jak dla HDMI czy TV. Co ciekawe niektore aviki odtwarza poprawnie. Jak jest film w full Hd tez zawsze jest poprawnie.

Stig123

New member
Witam i pytam.

Witam wszystkich.
Właśnie dostałem mój pierwszy TVHD - 40B653, i mam 2 pytania.
Czy tryb gry widoczny jest tyko po podpięciu konsoli ? Na razie nie mam możliwości podpięcia ps3 i chcę wiedziec czy ta opcaj pojawia się dopiero po jej podłączeniu (nie jest nawet nieaktywna po prostu w opcjach tam gdziw powinna być nie ma jej).
I drugie pytanie - na pendrive mam ściagnietych kilka dem wmv w 1080 i 720. 720 w porzadku ale przy 1080 z boku mam 2 pasy (pomimo ustawienia dopasowywania automatycznego obrazu). Jak to zmienić ? No i w zadnym nie mam dźwięku.
Jak już pisałem to mój pierwszy kontakt z TVHD. Uprzedzając pytania czytam forum, ale jest tego tak dużo, że jeszcze mi troche zejdzie, ponadto zainstalowałm najnowesze oprogramowanie ze strony SAMSUNGA.
Dzięki za wyrozumiałość i odpowiedź.

arkadiuszdworza

New member
Stig123 napisał:
Witam wszystkich.
Właśnie dostałem mój pierwszy TVHD - 40B653, i mam 2 pytania.
Czy tryb gry widoczny jest tyko po podpięciu konsoli ? Na razie nie mam możliwości podpięcia ps3 i chcę wiedziec czy ta opcaj pojawia się dopiero po jej podłączeniu (nie jest nawet nieaktywna po prostu w opcjach tam gdziw powinna być nie ma jej).
I drugie pytanie - na pendrive mam ściagnietych kilka dem wmv w 1080 i 720. 720 w porzadku ale przy 1080 z boku mam 2 pasy (pomimo ustawienia dopasowywania automatycznego obrazu). Jak to zmienić ? No i w zadnym nie mam dźwięku.
Jak już pisałem to mój pierwszy kontakt z TVHD. Uprzedzając pytania czytam forum, ale jest tego tak dużo, że jeszcze mi troche zejdzie, ponadto zainstalowałm najnowesze oprogramowanie ze strony SAMSUNGA.
Dzięki za wyrozumiałość i odpowiedź.
Telewizor chyba (jesli pamietam) nie dekoduje dzwieku wmv. Co do rozmiarów na ekranie. to prawdopodobnie jest to film zapisaniy anamorficznie i stąd problem.

Psyko

New member
Chce kupic le32b650 pod filmy w hd i divixy (z pena), xboxa 360 i czasem kablowke. I teraz pytania.

1. Czesto zdarzaja sie w tym modelu problemy z nierownomiernie podswietlona matryca?
2. Jak kupie obojetnie jakiego pena 18 gb czy iles tam, to bedzie obslugiwany, czy nalezy sie czyms kierowac?
3. Nie ma problemow z bandingiem, cloudingiem itp?
4 Co z input lagiem? Aktualizacje FW jakos go zmniejszyly. Wiem ze w trybie Game Mode mozna grac spokojnie. Nie dziw ze przy wlaczonych bajerach typu 100 Hz Motion Flow elektronika troche sie dlawi. Te 12-30 ms przy game Mode sa konfortowe, ile srednio input laga maja inne lcd. Czy obraz przy Game Mode jest dobry? Wczesniej uzywalem Sharpa lc32x20e, ale ten mimo ze ma 32 cale to zabija mnie bandingiem...

misiak44

New member
mam le32b650, dysk zewnetrzyn 320 2.5 cala, pena 16 gb emteca i xboxa 360 wszystko cud miod i orzeszki. Input lag jest, ale ja tylko gram w PES'a po sieci, zalezy jakie kto ma lacze, ja mam 4 mbit i idze wszystko ok.
Polecam

Stig123

New member
arkadiuszdworza napisał:
Telewizor chyba (jesli pamietam) nie dekoduje dzwieku wmv. Co do rozmiarów na ekranie. to prawdopodobnie jest to film zapisaniy anamorficznie i stąd problem.
Dzięki za odpowiedź cokolwiek znaczy anamorficznie zapisany.

Pierwsze spostrzeżenia:
Model 40B653 – kupiony w RTV Euro AGD za 4000 zł – wiem, że stosunkowo drogo, ale atutem ich był system rat – 30 x 0%. Więc polecam tym którzy nie maja gotówki, albo kiepsko u nich ze zdolnością kredytową jak u mnie (kredyt hipoteczny). W dziadowskim GE Money Bank w Saturnie to nawet nie chcieli na raty dać ps3. Lukas – szybko i sprawnie i bez problemu.
Kolor obudowy – czerwień/bordo jest ledwo widoczna, na początku chciałem zapytać, dlaczego przywieli mi 650- stkę.
Ekipa z RTV raczej mało wie – tzn mniej odemnie, a HDTV interesuje się od tygodnia, tak więc jeśli wiesz jak skręcić 2 śrubki i miałeś w ręce w życiu pilota to nie polecam.
Jak u was z bezpiecznym wyciąganiem pendriva ? U mnie rozpoczyna proces, a po 5 sek jest napis że nie da się go bezpiecznie wyjąć – nawet tego dołączonego do zestawu. Też tak macie ?
Obraz z kablówki średnio na jeża. Na razie najlepiej u mnie wygląda bajka Barbie w formacie avi z DVD.
Film w divx powyżej średniej, napisy bez problemu (da się zmienić ich wielkość lub kolor ?)
TV oglądam z odległości 2,5 m i wydaje mi się trochę za duży – choć może to kwesta przyzwyczajenia (przesiadka z 25 calowego CRT oglądanego z 4m).
Ponawiam pytanie – nie ma u mnie trybu gra – czy po podłączeniu konsoli sam się pojawi ?

AS33

New member
Stig123, a może byś tak zaczął czytać. np. od strony 103 lub 104, Admin zaleciłby od numeru 1, ale myślę, że starczy tak gdzieś od setki...

Zapytania takie jak Twoje już znalazły odpowiedź, więc niestety tylko rozszerzasz to forum o nic nie wnoszące treści.

P.S.
Admin zaleca jeszcze "szukaj"...

MarekWoj

New member
Witam.

Od 5 lipca jestem szczęśliwym (prawie) posiadaczem 40b651, kupiłem w Saturnie w Jankach za 3220 :) Trochę się spóźniłem, bo 40b650 były jeszcze 70 zł tańsze.

Na razie zauważyłem jeden problem z którym da się żyć, ale trochę irytuje.
Z naziemnej telewizji złapałem zarówno programy cyfrowe i jak i analogowe, ale po pierwsze nie da się ich dowolnie posortować, a po drugie telewizor traktuje je jak osobne listy programów, ale też nie do końca. Działa to tak:

- od nr 1 do 7 mam programy cyfrowe. Mogę dowolnie zmieniać kolejność programów, ale tylko w tej grupie
- od nr 8 do 17 mam programy analogowe. Też mogę dowolnie zmieniać kolejność, ale też tylko w tej grupie

A teraz jeszcze ciekawsze zachowanie. Oglądam np kanał 1 (czyli cyfrowy), wciskam na pilocie 5, przełącza na 5, wciskam ponownie 1 włącza się 1. Wszystko OK, ale tak jest dopóki nie opuszczam grupy cyfrowych programów. Jak wcisnę 9 to prawidłowo włącza się program 9, ale jak później wcisnę 1 to włącza się program 1 ale już z grupy analogowej czyli 8.
Poprzez wybranie numeru kanału nie da się już wrócić do grupy cyfrowej.

Da się to jakoś zmienić ? I kolejne pytanie, jak przełączam się (np P+ P-) pomiędzy programami analogowymi, to przełączenie jest szybkie, podobnie jak w poprzednim CRT. Ale przełączenie programów cyfrowych trwa około 3 sekund. Pewnie tak musi być, ale może wiece jak jest w innych modelach telewizorów ? Też to tyle trwa ?

Firmware zaktualizowałem na najnowszy i nic się nie zmieniło.

Pozdrawiam Marek.

dzudzu9

New member
Połączenie bezpośrednie TV - komputer

Wielkie dzięki za pomoc :) Swojak1 - zrobiłem po twojemu z ustawieniami Ip i zadziałało, tylko że musiałem zamienić kabel prosty na krosowany... tzn. w sumie nie wiem czy musiałem, ale teraz działa również Internet@TV (co prawda bawiłem się również w udostępnianie połączenia). W sumie najważniejsze że działa :) Wczoraj puściłem na moment Transporter 3 w FULL HD i obraz wygląda super !!! Co prawda był kodowany w DTS, więc bez dźwięku, ale dzisiaj przerobię na AC3, więc TV powinien już łyknąć. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

msiemin

New member
Witam posiadam samsunga B650 zainstalowałem ostatnio wersję Firmware 2010.0 wcześniejsza którą miałem to 1010.0. Teraz w Internet@TV gdzie były zainstalowane usługi You Tube oraz pogada zainstalowała się usługa Yahoo. Czy ktoś wie jak wrócić do poprzednich usług? Cofnięcie Firmware do wcześniejszego nic nie daje.

Do góry