Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

fate251

New member
wygaszacz ekranu

Da się ustawić jakiś wygaszacz ekranu podczas słuchania mp3, żeby nie było statycznego ekranu? ewentualnie wyłączyć obraz TV...

serfer123

New member
slawek1946 napisał:
Też tak mam i używam "Total Video Converter", ale jest dużo podobnych programów.

jasne ja wiem że są programy do przerabiana polecam darmowy wszystko na wszystko przerabia "super" się nazywa ale nie w tym rzecz chodzi mi że to samsung i to samsung i powinny współgrać ze sobą a tak nie jest i to nie jest niedociągnięcie tylko wada mam nadzieję że w następnym sofcie do tv poprawią ten błąd
pozdrawiam

koski

New member
slawek1946 napisał:
Gniazdo słuchawkowe jest (poniżej gniazda antenowego w prawo), ale po włożeniu wtyczki słuchawek wyłącza głośniki.
Ja mam przejściówke, która jest włączona do gniazd "R i L -> AUDIO" (CINCH) z gniazdem Mini JACK i na kablu słuchawek pokrętło głośności (było ze słuchawkami). TV wyciszam "- +".
ok, tez na to wpadłem, ale czy ten "myk" działa we wszystkich wejsciach?
Chodzi mi o ot czy bede mogl sluchac przez sluchawki obojetnie, jesli ogladam film z kompa, usb, czy ogladam tv?

pozdrawiam

Ostatnia edycja:

slawek1946

New member
koski napisał:
ok, tez na to wpadłem, ale czy ten "myk" działa we wszystkich wejsciach?
Chodzi mi o ot czy bede mogl sluchac przez sluchawki obojetnie, jesli ogladam film z kompa, usb, czy ogladam tv?

pozdrawiam

Słucham tak od trzech miesięcy.
Wyciąganie i wkładanie wtyczki od słuchawek z tyłu TV, jest jakimś niefunkcjonalnym dodatkiem (szczególnie jak wisi na ścianie) - powinno być gniazdo z boku, albo wyłącznik głośników np. przełącznik na boku.

Ostatnia edycja:

kwasior21

New member
Witam. Mam pytanie odnosnie synchnonizacji napisow z filmem. Jaki film bym nie wlaczyl mam problem, napisy sie opozniaja. Jak jest z tym u Was? (model 37B650) Chodzi mi o *.txt. Bawilem sie tym czyms co ponoc jest do synchronizacji napisow (soft w tv) ale w ogole nie widze rezultatow, nie dziala. Za kazdym razem musze napisy zmieniac na *.srt wtedy dzialaja prawidlowo, troche to uciazliwe:/ Jest jakis lek na to? I jeszcze jedno, od jakiegos czasu bacznie patrze sobie na telewizor pod roznymi katami. W SD oraz dvdripach zauwazylem ze znacznie obraz traci na kontrascie i kolorach , nawet jesli przesiade sie ze srodka tv okolo 1 metra:/ Czy tez tak macie? Posiadam monitor 17 calowy na matrycy pva i nie ma czegos takiego , a monitor jest juz od jakiegos czasu u mnie, model 173p+. Troche mnie to drazni, Mniej zauwazalne to jest na materiale hd, czy jest to realne zeby na slabszym materiale bylo to bardziej widoczne?

Pozdro.

HDMa

New member
Zmiany w nowym firmware T-CHL7DEUC 2001.0:

- TV Rebooting on DTV specific MHEG chnnel. (CH4, ITV4)
- SPDIF delay problem(Factory default value 50,driver)
- Tuning Problem in Germany Cable channel(346MHz, 410MHz) : Ludwigshafen
- Tuning Problem in Austria Cable channel(554MHz) : Salzburg

kanalee

New member
kwasior21 napisał:
Witam. Mam pytanie odnosnie synchnonizacji napisow z filmem. Jaki film bym nie wlaczyl mam problem, napisy sie opozniaja. Jak jest z tym u Was? (model 37B650) Chodzi mi o *.txt. Bawilem sie tym czyms co ponoc jest do synchronizacji napisow (soft w tv) ale w ogole nie widze rezultatow, nie dziala. Za kazdym razem musze napisy zmieniac na *.srt wtedy dzialaja prawidlowo, troche to uciazliwe:/ Jest jakis lek na to? I jeszcze jedno, od jakiegos czasu bacznie patrze sobie na telewizor pod roznymi katami. W SD oraz dvdripach zauwazylem ze znacznie obraz traci na kontrascie i kolorach , nawet jesli przesiade sie ze srodka tv okolo 1 metra:/ Czy tez tak macie? Posiadam monitor 17 calowy na matrycy pva i nie ma czegos takiego , a monitor jest juz od jakiegos czasu u mnie, model 173p+. Troche mnie to drazni, Mniej zauwazalne to jest na materiale hd, czy jest to realne zeby na slabszym materiale bylo to bardziej widoczne?

Pozdro.
problem moze byc taki, ze film ma 25 klatek, a napisy 23,960.
ja mam problem z filmem "dzien w ktorym zatrzymala sie ziemia". film ma 25 ,a napisy 23,960. roznica miedzy filmem a napisami rosnie z kazda sekunda. niestety subedit nie chce mi poprawnie dzialac pod vista i nie potrafie przerobic napisow na 25 klatek. zauwazylem, ze wszystkie filmy , ktore maja 23.960 klatek chodza dobrze z napisami, a wspomniany powyzej i jeszcze "yes man"(25 klatek film) maja wlasnie zwiekszajaca sie roznice pomiedzy napisami a filmem.napisy sa w .txt
zauwazylem, ze w momencie kiedy na ekranie wyswietlany jest w duzej ilosci kolor zielony( np murawa boiska)to pojawiaja sie na nim prawie pionowe paski . ale to chyba slaba jakosc cyfrowej upc.

darkbudda

New member
kogos zacytuję
Więc, aby napisy były wyświetlane prawidłowo:
a.) plik z tekstem musi być tej samej nazwy, co film (kopiuj/wklej)
b.) plik tekstowy najlepiej żeby został zapisany w .STR
- otwieramy plik .txt programem SubEdit następnie -> Plik -> Eksport -> SubRipp (STR) -> 23,960 ... i finito.

Zmiany w nowym firmware T-CHL7DEUC 2001.0:
moja opinia
gra ciszej
poprzednio jakgdyby był ostrzejszy obraz
tracimy uprzednio zapisane kanały
no i fakt ,skanujac kablowke wykrył 3 kanały wiecej w sd ,mimo tych samych
pasm czetotliwoci,poprzedni soft niewidział ich

kwasior21

New member
kanalee napisał:
problem moze byc taki, ze film ma 25 klatek, a napisy 23,960.
ja mam problem z filmem "dzien w ktorym zatrzymala sie ziemia". film ma 25 ,a napisy 23,960. roznica miedzy filmem a napisami rosnie z kazda sekunda. niestety subedit nie chce mi poprawnie dzialac pod vista i nie potrafie przerobic napisow na 25 klatek. zauwazylem, ze wszystkie filmy , ktore maja 23.960 klatek chodza dobrze z napisami, a wspomniany powyzej i jeszcze "yes man"(25 klatek film) maja wlasnie zwiekszajaca sie roznice pomiedzy napisami a filmem.napisy sa w .txt
zauwazylem, ze w momencie kiedy na ekranie wyswietlany jest w duzej ilosci kolor zielony( np murawa boiska)to pojawiaja sie na nim prawie pionowe paski . ale to chyba slaba jakosc cyfrowej upc.

Hmmm, jesli chodzi o subedita i viste to ladnie smiga. Wpisz w google "Subedit portable" po co ma Ci sys zasmiacac jak mozna ta wersja sie pobawic.

Pozdro.

mcold

New member
slawek1946 napisał:
TAK trzeba wszystkie własne ustawienia od nowa
U mnie skasowały się ustawienia językowe, podświetlenie, jasność, kontrast itd, natomiast NIE skasowały się zaprogramowane kanały, nie skasowało się ustawienie 100Hz Motion. Wrażenia po nowym firmware: jakby trochę gorzej działał właśnie 100HZ Motion, poza tym udało mi się podłączyć dysk 80GB w formacie NTFS, którego wcześniej nie chciał widzieć. Nadal problem z "bezpiecznym odłączaniem urządzenia USB".

Co do formatu napisów to zauważyłem że np. przy .mkv nawet dobrze zsychronizowane napisy podczas odtwarzania z USB przez TV się rozjeżdżają jeśli są w formacie klatkowym w .txt. Ten sam film i te same napisy na PC są OK. Dlatego polecam SubEdita, jeden klik i mamy wersję .srt która jest poprawnie pokazywana.

Ostatnia edycja:

lycone

Banned
Witam,

Przeczytałem już mnóstwo postów i odnoszę wrażenie, że czym więcej czytam tym bardziej niezdecydowany jestem. : )

Mam zamiar kupić 46'' TV LCD w cenie do 4500 zł (w/g Ceneo).

Do TV będzie podpięty dekoder Cyfry+/Polsatu/N. Jeszcze nie zdecydowałem (Obecnie mam Vectre, ale po przeprowadzce będzie niedostępna), oraz Laptop poprzez DVI-HDMI.

Zastanawiam się nad tymi TV:
Samsung LE46B650
Samsung LE46B550

Sony KDL-46W4000

Mam kilka pytań odnoście tych trzech TV:
Czy jest jakaś różnica w jakości obrazu pomiędzy B550 a B650? Czy jest sens rozglądać się za 46W4000, który jest stosunkowo długo na rynku, ale nie wiem jak wypada w porównaniu z tymi Samsungami.

Może polecacie jakiś inny TV w tej cenie?

KarbaHD

New member
lycone napisał:
Witam,

Przeczytałem już mnóstwo postów i odnoszę wrażenie, że czym więcej czytam tym bardziej niezdecydowany jestem. : )

Mam zamiar kupić 46'' TV LCD w cenie do 4500 zł (w/g Ceneo).

Do TV będzie podpięty dekoder Cyfry+/Polsatu/N. Jeszcze nie zdecydowałem (Obecnie mam Vectre, ale po przeprowadzce będzie niedostępna), oraz Laptop poprzez DVI-HDMI.

Zastanawiam się nad tymi TV:
Samsung LE46B650
Samsung LE46B550

Sony KDL-46W4000

Mam kilka pytań odnoście tych trzech TV:
Czy jest jakaś różnica w jakości obrazu pomiędzy B550 a B650? Czy jest sens rozglądać się za 46W4000, który jest stosunkowo długo na rynku, ale nie wiem jak wypada w porównaniu z tymi Samsungami.

Może polecacie jakiś inny TV w tej cenie?
Hmmm. Jak dla mnie Twoja uwaga powinna skoncentrować się na dwóch modelach: Samsunga serii B65* i Sony W5500, Z4500 jest jeszcze LG LH5000 (powyżej 46 cali 5lat gwarancji, ale to wydatek powyżej 6tys.) W przypadku Sony, wolałbym zmniejszyć cale do 40 i wybrać W5500 (~3900zł), seria Z4500, to już większy wydatek. Miałem te telewizory na wystawie (mowa o Z4500) rewelacja, używałem też do prezentacji przez 2tyg. modelu W5500 i też nie miałem się do czego przyczepić (wykonanie, obraz, funkcjonalność).
Lecz... kupiłem Samsunga B653 :) dlaczego?:

1.) Funkcjonalność (Internet-Youtube, DLNA, możliwość oglądania filmów, nawet w HD bez potrzeby zakupu dodatkowego urządzenia)
2.) Matryca, jak w Sony w serii W5***, 100Hz
3.) Cena

Wady, to:
1.) wykonanie (pilot, obudowa, wejścia)
2.) brak wsparcia dla kodeków dźwięku DTS - filmy HD (lecz tu pomocna staje się aplikacja: PopCorn MKV Audio Converter) DTS -> AC3

Co do reszty opisów omawianego TV na forum, to nie mogę się wypowiedzieć np. w kwestii Imput Lag podczas gry w sieci na konsole PS3, Xbox 360, inni mają, jeszcze inni nie ? Za miesiąc kupuję konsolę także może się na ten temat wypowiem.
Co do obrazu cyfrowego z dekodera, to też nie mogę nic na ten temat napisać, bo mam podłączoną kablówkę anal. :D, obraz, bez zastrzeżeń.
Wsparcie Samsunga też zaskakuje, soft pokazuje się dosyć często, co świadczy, że pracują, lecz jakie poprawki wnoszą, to już temat do dalszej dyskusji.

Podsumowując:
B65* - ekonomia, funkcjonalność odkupiona trochę przeciętnym materiałem,
Sony W5***,Z4***, lat 5 gwarancji, i wszystko to, co ma Samsung, prócz dobrej ceny.
Kwestią czasu jest tylko możliwość oglądania filmów z USB w TV Sony, z tego, co zadeklarował producent aktualizacja softu umożliwi cieszenie się kinem HD z USB.

Ostatnia edycja:

Galczych

Member
Czy ktos poradzil sobie z rozciaganiem filmow HDV z dysku lub pena.
Mam duzo filmow HDV z kamery sony o rozdzielczosci 1080x1440 i niestety telewizor nie potrafi rozciagnac - przeskalowac 1440 do 1920 i filmy sa puszczane z pasami po bokach, wszystko wyglada rozciagnbiete w pionie.
Takze zripowane dvd potrafi tylko powiekszyc o 50% , a nie na pelny ekran.
W obydwu przypadkach przestawienie skalowanie na dopasuj nie rozwiazuje problemu.

lycone

Banned
KarbaHD napisał:
Hmmm. Jak dla mnie Twoja uwaga powinna skoncentrować się na dwóch modelach: Samsunga serii B65* i Sony W5500, Z4500 jest jeszcze LG LH5000 (powyżej 46 cali 5lat gwarancji, ale to wydatek powyżej 6tys.) W przypadku Sony, wolałbym zmniejszyć cale do 40 i wybrać W5500 (~3900zł), seria Z4500, to już większy wydatek. Miałem te telewizory na wystawie (mowa o Z4500) rewelacja, używałem też do prezentacji przez 2tyg. modelu W5500 i też nie miałem się do czego przyczepić (wykonanie, obraz, funkcjonalność).
Lecz... kupiłem Samsunga B653 :) dlaczego?:

1.) Funkcjonalność (Internet-Youtube, DLNA, możliwość oglądania filmów, nawet w HD bez potrzeby zakupu dodatkowego urządzenia)
2.) Matryca, jak w Sony w serii W5***, 100Hz
3.) Cena

Wady, to:
1.) wykonanie (pilot, obudowa, wejścia)
2.) brak wsparcia dla kodeków dźwięku DTS - filmy HD (lecz tu pomocna staje się aplikacja: PopCorn MKV Audio Converter) DTS -> AC3

Co do reszty opisów omawianego TV na forum, to nie mogę się wypowiedzieć np. w kwestii Imput Lag podczas gry w sieci na konsole PS3, Xbox 360, inni mają, jeszcze inni nie ? Za miesiąc kupuję konsolę także może się na ten temat wypowiem.
Co do obrazu cyfrowego z dekodera, to też nie mogę nic na ten temat napisać, bo mam podłączoną kablówkę anal. :D, obraz, bez zastrzeżeń.
Wsparcie Samsunga też zaskakuje, soft pokazuje się dosyć często, co świadczy, że pracują, lecz jakie poprawki wnoszą, to już temat do dalszej dyskusji.

Podsumowując:
B65* - ekonomia, funkcjonalność odkupiona trochę przeciętnym materiałem,
Sony W5***,Z4***, lat 5 gwarancji, i wszystko to, co ma Samsung, prócz dobrej ceny.
Kwestią czasu jest tylko możliwość oglądania filmów z USB w TV Sony, z tego, co zadeklarował producent aktualizacja softu umożliwi cieszenie się kinem HD z USB.

Niestety oba modele Sony wychodzą sporo poza mój budżet - 4500 zł. W sumie nie zależy mi na podłączeniu TV do Internetu, czy nawet oglądaniu filmów z USB. Teraz skupiłem się na dwóch modelach Samunga: 46B65X i 46B55X. W/g instrukcji serwisowych wyczytałem że są tam takie matryce:

B55X:
V460H1-L06,8bits,46inch,16.7M,16:9,0 to +50,12V,Flip Pixel, 72%,46 inch, FHD(Second Panel: LTF460HA06, SSEZAV, 8bit, 46inch, 16.7M, 16:9, 0.53025(H)*0.53025 (W,0 to +50,12V,SPVA 72%,AG3).

B65X:
LTF460HF03, SSEZFT, 8bit, 46inch, 1.07B, 16:9, 0.53025(H)*0.53025(w,0 to +50, 12V,SPVA 75% ZBD, 46 inch FHD.

Jednak nie wiem co oznaczają te opisy, prócz tego, że oba są oparte na 8-bitowej matrycy S-PVA. Więc ostateczne podsumowanie:

Czy opłaca się dokładać +- 1000 zł.\, do któregoś z modeli B65X, jeżeli nie zależy mi na podłączeniu internetu do TV.

Wiccan

New member
Jestem kompletnym laikiem w kwestiach HDTV. Śledząc wątek nie udało mi sie uzyskać jednoznacznej odpowiedzi, w związku z powyższym mam pytanie:

Czy polecilibyście ten LCD dla osoby, która szuka telewizora przede wszystkim do grania w X boxa?

A jesli ten model nie specjalnie się nadaje to proszę o sugestie jaki inny LDC w podobnym przedziale cenowym byłby lepszy?

z góry dziękuję za pomoc!!

maxxl

Member
lycone napisał:
Jednak nie wiem co oznaczają te opisy, prócz tego, że oba są oparte na 8-bitowej matrycy S-PVA. Więc ostateczne podsumowanie:

Czy opłaca się dokładać +- 1000 zł.\, do któregoś z modeli B65X, jeżeli nie zależy mi na podłączeniu internetu do TV.

Różnica w cenie w/g ceneo.pl to jakieś 400 zł, a nie 1000 zł [sprawdziłem modele b*51]. Zajrzyj na stronę Samsunga i porównaj specyfikację tych modeli. IMO opłaca się dołożyć te parę zł chociażby za nowocześniejszy procesor obrazu SAMSUNG Crystal FHD Engine, 100Hz, WCE3, Ultra Clear Panel. Dla mnie wybór jest oczywisty: b65*.

Ostatnia edycja:

lexo

New member
Wiccan napisał:
Jestem kompletnym laikiem w kwestiach HDTV. Śledząc wątek nie udało mi sie uzyskać jednoznacznej odpowiedzi, w związku z powyższym mam pytanie:

Czy polecilibyście ten LCD dla osoby, która szuka telewizora przede wszystkim do grania w X boxa?

A jesli ten model nie specjalnie się nadaje to proszę o sugestie jaki inny LDC w podobnym przedziale cenowym byłby lepszy?

z góry dziękuję za pomoc!!
A grasz w X po sieci? TV jest bardzo dobry ale nie idealny a jego największym (obiektywnym) minusem jest jego prawie że końcowa pozycja wśród LCD w kategorii input laga. To czy IL będzie ci przeszkadzał w graniu to już kwestia subiektywna. Opinie są podzielone, wielu mówi, że im nie przeszkadza w praktyce ale są i tacy którzy kupili a później wymienili na inny. Najlepiej weź konsolę do sklepu, podłącz ją. Nie rozwieje to wątpliwości ale zawsze coś (jeszcze mniej ci to pomoże jeśli w domyśle chcesz grać w szybkie gry po sieci).

kanalee

New member
lycone napisał:
OPŁACA SIĘ. roznica w cenie jest na tyle mala, ze nie ma sensu zastanawiac sie nad seria 5. jedyny plus dla serii 5 to lepszy wyglad niz serii 6 ( w moim odczuciu). choc po ponad 2 tygodniach nie zwracam na to uwagi.
funkcjonalnosc interentu jest mocno ograniczona w tym tv. tej funkcji przy zakupie nie bralem pod uwage. wzialem tv z lepszym obrazem, ze 100 Hz, moliwoscia ogladania filmow przez usb.
w sierpniu kupuje xboxa i mysle, ze bedzie to dobry zestaw.

Do góry