Witam Was wszystkich to mój pierwszy post na tym forum. Przeczytałem cały wątek od początku do końca ponieważ byłem zainteresowanym telewizorkiem z serii b650. Po dogłębnym przeanalizowaniu parametrów i opinii na temat telewizora postanowiłem go zakupić. Po tygodniu miałem już tv w domu więc zabrałem się wczoraj za testy gdyż chciałem zobaczyć odpowiedz na nurtujące mnie pytania. A mianowicie :
1-czy na wyjściu SPDIF w telewizorze będzie wychodził sygnał DD i DTS z odtwarzanych filmów z dysku twardego/pendrive.
2-czy puszczając dźwięk przez HDMI do telewizora można przepuścić go dalej wyjściem cyfrowym na wzmacniacz kina.
3-jak wygląda obraz z konsoli ( xbox360/ps3)
Odpowiedzi:
1. A więc podłączając telewizor do mojego ampli i puszczając film z USB z dźwiękiem w DD nie ma najmiejszych problemów aby cieszyć się dźwiękiem (5.1) na amplitunerze. Gorzej z DTS :/ bo niestety ani telewizor nie zagra ani amplituner. Przydało by się napisać do samsunga żeby zrobili chociaż przejście dźwięku w DTS na wyjście SPDIF
2.Wnioski po moich testach wychodzi na to że przez HDMI komputer widzi telewizor jako dwu kanałowy sprzęt. Niestety bardzo mnie zdziwiło że puszczam film mkv z dźwiękiem w DD i komputer używa zewnętrznego kodeka żeby zdekodować DD i dopiero wysłać w 2 kanałach :/. Byłem święcie przekonany że jeżeli telewizor dekoduje DolbyD to przez HDMI uda mi się puścić dzwięk wielokanałowy a później wyprowadzić go przez SPDIF do amplitunera. Ba nawet da się w kodeku FFDSHOW ustawić w opcjach dzwięku żeby wszystkie wielokanałowe strumienie czy to DTS czy DD ( innych nie testowałem ) przekodowywał tylko na DD. Niestety nie udało się. Nie wiem może to kwestia kofiguracji w komputerze aby jednak wyslać to DD przez HDMI. Dzwięk w stereo przechodzi normalnie i na TV i przez SPDIF na wzmacniacz. Dodam że do testów używałem karty Ati HD4850 z oryginalną przejściówką z DVI -> HDMI.
3. Miałem okazje troche pograć na Xbox-ie 360 i powiem że nie moge się do niczego przyczepić obraz żyleta. Nie zauważyłem smurzeń dzwięk również po hdmi bez problemu. Chyba nawet nie włączyłem do testów trybu gra.
Suma sumarum telewizor niezły jak na swoją cene tylko przydało by się poprawić te niedogodności już nie mówie o dzwięku przez HDMI ale chociaż żeby DTS przechodził na wyjście cyfrowe.
Pozdrawiam
Aha do tych co kombinują z kupnem adaptera wifi pod usb. Nie taniej kupić AP i podłączyć go krótkim kabelkiem do TV

???