37B650, mały test i problem, jaka konfiguracja 37B650 + dekoder polsatu HD
Witam,
Posiadam LE-37B650. Dodam tylko, że mam także dekoder HD DSB-H370G z CYFROWEGO POLSATU. Podłączyłem TV i Dekoder bez żadnych problemów ale obraz jaki uzyskałem bardzo mnie rozczarował.
Oba urządzenia mam połączone kablem HDMI (na HDMI 1 w TV, choć próbowałem też na innych HDMIkach). Zresztą na zwykłym scarcie większej różnicy też nie było.
Najlepszy obraz był na kanałach Discovery HD i HBO HD a na pozostałych kiszka. Szczególnie jest to widoczne podczas oglądania meczu (niezbyt wyraźna piłeczka jak i biegający zawodnicy) i na tekstach np podczas zapowiedzi filmów kiedy podawane jest dzień i godzina kiedy będą wyświetlane. Pojawia się wtedy
bardzo dużo artefaktów wokół tych elementów co powoduje że są one niewyraźne
. W samym znaczku Polsatu np "POLSAT SPORT na żywo", to to "na żywo jest już ledwo widoczne a pasek z informacją o kanałach (podczas przełączania) ma poszarpaną widocznie ramkę.
Pytanie do fachowców - może ktoś podać ustawienia tych dwóch urządzeń na format 16:9? przeczytałem całą instrukcję i próbowałem różnych ustawień ale nic mi z tego nie wychodzi. Najlepiej to wygląda w przypadku kiedy jest proporcja ekranu 4:3 na dekoderze i TV no ale kto chciałby oglądać boczne paski??? Aktualnie mam takie ustawienia:
Dekoder:
Proporcje ekranu: 16:9 (do wyboru jest jeszcze 4:3)
Konwersja proporcji ekranu: pełny (sa jeszcze letter-box, pan&scan, mieszany)
Typ sygnału video: HDTV->HDMI/DVI (są też HDTV->Component)
TV:
Zakładka OBRAZ:
Tryb: Naturalny
Podświetlenie: 7
Kontrast: 85
Jasność: 65
Ostrość: 75
Kolor: 65
Odcień (Z/C): Z50/C50
OPCJE OBRAZU:
Ton kolorów: normalna
Rozm.: Dopas. do ekranu
Cyf. red. szumu: wysoka
Poziom czerni HDMI: normalna
Tryb filmu: wył.
100Hz Motion Plus: płynny
Wydaję mi się, że przy innych i ustawieniach było jeszcze gorzej.
Czy to wina ustawień?? Czy może to wina dekodera HD i sygnału jaki kochany polsat nadaje? A może spróbować podłączyć na wejście component? Dodam tylko, że przeglądanie zdjęć czy filmów z pendrive bądź z dysku jest idealne. I czy owe 100Hz jest w jakiś szczególny sposób odczuwalne, bo tylko podczas trybu demo i wyświetlanego paska z przewijającym tekstem widać różnicę ale w obrazie to nie bardzo.
Bardzo proszę o odpowiedź albo jakieś wskazówki?
Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów a szczególnie dla tych co poradzą cos na mój problem