Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

Windy

New member
Czy ktoś może spotkał się z następującym problemem:
udostępniam katalogi z dysku twardego laptopa przez pc share manager bez problemu, ale jak podepnę dysk zewnętrzny przez usb do laptopa, to wtedy gdy chcę udostępnić jakiś katalog z tego dysku to share manager wywala taki komunikat: "Możliwe jest udostępnianie tylko elementów folderu"

Z 'removable media' nie można całych katalogów tylko trzeba wskazać konkretne pliki (filmy).
Albo wywal PC Share Manager i zainstaluj Wild Media Server. Bardziej rozbudowany przez co trochę trudniejszy w ustawieniach ale za to więcej potrafi. Nie ma problemu z katalogami na dyskach przenośnych, sam konwertuje filmy w trakcie oglądania (nie potrzeba wcześniej innymi programami przerabiać tracąc czas) i różne takie.

C

CritiCalz

Guest
Nie widziałem na tym forum poradnika jak wgrać soft do B650, a przeglądanie 420 stron tematu chyba mija się z celem.

pl_k

New member
Nie widziałem na tym forum poradnika jak wgrać soft do B650, a przeglądanie 420 stron tematu chyba mija się z celem.

1. Kto Ci każe przeglądać 420 stron - jest wyszukiwarka wątku...

2. Zobacz sobie na polskiej stronie samsunga, tam gdzie jest soft znajdziesz instrukcję wgrywania.

pedro_78

New member
Bez reklam
Witam,
Czy ktoś może spotkał się z następującym problemem:
udostępniam katalogi z dysku twardego laptopa przez pc share manager bez problemu, ale jak podepnę dysk zewnętrzny przez usb do laptopa, to wtedy gdy chcę udostępnić jakiś katalog z tego dysku to share manager wywala taki komunikat: "Możliwe jest udostępnianie tylko elementów folderu"

Dzięki za pomoc

Tak ja się spotkałem i dlatego nie aktualizuję pc share manager, dalej korzystam z wersji którą dostałem na płycie cd z telewizorem. Aktualnie jestem w pracy, ale o ile dobrze pamiętam to jest to wersja 2.20 i można bez problemu udostępniać całe foldery z przenośnych dysków.

dzidek59

New member

Przeglądanie wątków forum nigdy nie mija się z celem.
Firmware wgrywa się następująco:
1. Pobrać ze strony samsunga właściwy plik. Np. T-CHL7DEUC.exe
2. Włożyć pamięć USB do komputera. (niektóre modele miały dołączony pendrive od Samsunga).
3. Kliknąć na plik firmware. Gdy pojawi się monit o miejsce instalacji => wskazać na Pendriwe (np. Dysk wymienny (F:) i zatwierdzić wybór.
3. Włożyć Pendrive w gniazdo USB 2 (USB 1 HDD) TV. Jeżeli automatycznie nie pojawi się monit o aktualizację firmware należy wejść w Menu -> Pomoc Techniczna -> Aktualizacja oprogramowania -> Przez USB.
4. TV automatycznie wykryje, uaktualni oprogramowanie i zrestartuje się.
Uwaga: Pendrive powinien być bez zbędnych plików (czysty). Po aktualizacji trzeba sprawdzić niektóre ustawienia: czas, parametry obrazu, które mogły zostać zmienione.

interaktiv

New member
Proponuję zrobić z pierwszego posta FAQ, na temat serii B650, wtedy unikniemy głupiego powtarzania pytań na które było już wiele odpowiedzi. Szczególnie przyda się to osobom które nie wiedzieć dlaczego nie potrafią użyć funkcji szukaj.

morto

New member
Tak ja się spotkałem i dlatego nie aktualizuję pc share manager, dalej korzystam z wersji którą dostałem na płycie cd z telewizorem. Aktualnie jestem w pracy, ale o ile dobrze pamiętam to jest to wersja 2.20 i można bez problemu udostępniać całe foldery z przenośnych dysków.

Dzięki za pomoc. Tak zrobiłem (wgrałem share managera 2.0) i działa. Super.

tommygun

New member
SamyGo i WiFi

Witam,

Czy komuś udało się dodać sterowniki do NieSamsungowych dongli WiFi poprzez dodatki SamyGo ? Zrobiłem tak jak dla SamyGo Extensions i owszem dodało mi się nowe urządzenie USB :) ale ciągle nie wiem jak uruchomić WiFi NieOdSamsunga.

Jeżeli ktoś wie co i jak, proszę o info i GUIDE:)

Pozdrawiam. Tomek.

PS. Czy DYSK HDD 2,5" S2 500GB może być zasilony z USB HDD telewizora 40B650?

MarekWoj

New member
4.Zauważyłem że raz na około 5-20 minut nieregularnie, obraz mignie na różowo lub zielono, miał ktoś coś takiego? Może to być coś z softem? Co zrobić?
Coś podobnego miałem jak w Raszynie zmienili kanał z multiplexem cyfrowym. Przez kilka pierwszych dni coś było zwalone z transmisją i były takie kolorowe zakłócenia przez ułamek sekundy. Jeśli masz to tylko na kanałach cyfrowych, to sprawdź antenę, wzmacniacz itp.

SebastianZ1

New member
Wczoraj Panowie odebrałem B650 ze sklepu. Wszystko fajnie, ale mam problem z wyszukiwaniem kanałów. Kablówka oferuje ok. 60 programów, a telewizor wyszukuje mi ich jedynie 11. Próbowałem przeróżne opcje w TV: kanały analogowe, cyfrowe, oba typy razem, telewizja kablowa, naziemna itp. Nic nie pomaga. Zawsze 11 stacji. W ustawieniach regionu nie mam Polski. Czy to może być przyczyną? Próbowałem na ustawieniach innych krajów, Europy Wschodniej itp. i nic nie pomagało. W pokoju obok pracuje PC z kartą telewizyjną i wszystkie kanały odnajduje bez problemu. Jakiś pomysł?

interaktiv

New member
A jaki masz firmware?
Przytrzymaj na ponad 10 sekund EXIT na pilocie, zresetują się ustawienia do fabrycznych i spróbuj jeszcze raz wszystko ustawić czyli język Polski, kraj Inne, wyszukuj tylko analog.
Jeśli to nic nie da zobacz czy wpisanie reczne prametrów kanału daje rezultat - czy w ogóle widzi inne kanały.
Jeśli te kroki nic nie dadzą to dzwoń do serwisu albo jeśli to zakup internetowy zadzwoń żeby Ci sklep wymienił w ramach gwarancji zwrotu w 10 dni.

U mnie nie było problemów, telewizor wszystko znalazł przy pierwszym skanowaniu.

moonraker

New member
A jak już jesteśmy przy kanałach, jak przełączać tv między kanałami cyfrowymi a analogowymi? Mam wyszukane analogowe i cyfrowe ale jak mam np 1 kanał cyfrowy i na pilocie naciskam ^ od zmiany kanałów to poruszam się tylko w zakresie dostrojonych kanałów cyfrowych 1-130. NP żeby włączyć program analogowy który mam dostrojony na kanale np 138 musze wpisać ręcznie "138" z klawiatury numerycznej pilota.

MiChalSzy

New member
Wczoraj Panowie odebrałem B650 ze sklepu. Wszystko fajnie, ale mam problem z wyszukiwaniem kanałów. Kablówka oferuje ok. 60 programów, a telewizor wyszukuje mi ich jedynie 11. Próbowałem przeróżne opcje w TV: kanały analogowe, cyfrowe, oba typy razem, telewizja kablowa, naziemna itp. Nic nie pomaga. Zawsze 11 stacji. W ustawieniach regionu nie mam Polski. Czy to może być przyczyną? Próbowałem na ustawieniach innych krajów, Europy Wschodniej itp. i nic nie pomagało. W pokoju obok pracuje PC z kartą telewizyjną i wszystkie kanały odnajduje bez problemu. Jakiś pomysł?

Miałem to samo ze swoim pierwszym egzemplarzem jakieś pół roku temu. Oczywiście restarty, kontakt z infolinią Samsunga i nic nie pomagało. Pojechałem oddać do Saturna i u nich to samo.
Kolejny egzemplarz działał już prawidłowo.

tomaj28

New member
Jest jakaś szansa,że kolejne firmware do naszego tv rozszerzą jego możliwości odczytu plików z dysku zewnętrznego o kolejne formaty ? Pytam bo dzięki temu Forum dowiedziałem się,że istnieje coś takiego jak odtwarzacz HDD , i nie wiem czy warto na coś takiego się skusić. Jak myślicie?

SebastianZ1

New member
Miałem to samo ze swoim pierwszym egzemplarzem jakieś pół roku temu. Oczywiście restarty, kontakt z infolinią Samsunga i nic nie pomagało. Pojechałem oddać do Saturna i u nich to samo.
Kolejny egzemplarz działał już prawidłowo.
Dzięki wszystkim za porady. Twój przypadek znałem już z wcześniejszych postów i właśnie się obawiałem, że mój TV też wróci z tego samego powodu na naprawę. Na szczęście okazało się inaczej. Wczoraj przytargałem TV do pokoju, gdzie pracuje bez zastrzeżeń karta TV w PC. Tam okazało się, że TV łapie wszystkie 60 kanałów:eek:k: Diagnoza: w instalacji antenowej gdzieś w ścianie musi być brak połączenia. Te 11 programów telewizor łapie najprawdopodobniej z eteru, a fragment instalacji posłużył jako niezła antena. Nienajgorsza jakość programów trochę mnie zmyliła, bo spodziewałem się totalnego śniegu. A skoro było całkiem OK, to myślałem, że idą one z kablówki. Dziś panowie od providera będą walczyć z problemem. Ufff....

nikt013

New member
Nowy 40B650

Witam.
Od 2 dni jestem posiadaczem LCD 40B650. Wszystko byłoby pieknie (złożenie, podłaczenie, skonfigurowanie) gdyby nie jasność obrazu. Sygnał mam z kablówki (analog) i może nic bym nie szukał, ale mam obok 3 letniego Samsunga LCD 32'' i w porównaniu z nim moja NOWA zabawka wypada katastrofalnie. Próbowałem na różnych ustawieniach, podświetlenie - 8, jasność - 80-90, kontrast - 80-90, a i tak jak oglądam to wszystko jakby w okularach przeciwsłonecznych. Może ktoś już coś takiego miał? Może jest jakaś metoda sprawdzenia tego TV, obraz kontrolny, czy coś takiego, może ustawienie w menu serwisowym? Miało być pięknie, a teraz wkurzam się. HELP:niewiem:

kertis

New member
Może ktoś już coś takiego miał? Może jest jakaś metoda sprawdzenia tego TV, obraz kontrolny, czy coś takiego, może ustawienie w menu serwisowym? Miało być pięknie, a teraz wkurzam się. HELP:niewiem:

A od jakiej strony masz pokój? Sprawdzałeś w dzień czy wieczorem? Bo ja u siebie porzykręcałem jasność w dół bo na wysokich ustawieniach walił mocno po oczach. Ustawienia mam zbliżone do tych: ww w.hdtvtest.co.uk/Samsung-LE40B650/Settings.htm i nie narzekam.

Do góry