Petycja do SAMSUNG'a !!!
Panowie i Panie może czas na nasze (użytkowników) zagranie - np. PETYCJA !!!!.
Obawiam się, że Samsung pozostawi nas z tym co mamy (czyt. frimware), zatem..
Może spróbujemy uderzyć bezpośrednio do Samsunga w sprawie bolączek naszych TV (np. brak DTS'u (
passthrough), brak zmiany ścieżki audio w mkv, itp).
Pomimo, iż jest wiele rozwiązań na rynku (zew. odtwarzacze (popcorn hour, wdtv, podłączenie kompa itd.) to jednak szkoda zmarnować sprzęt (i zainwestowane pieniądze) - zwłaszcza, iż do szczęścia niewiele brakuje.
Czy jest ktoś wśród zainteresowanych kto czuje się dobrze w języku "międzynarodowym" (czyt. angielski) i podjąłby się poprawnie napisanego listu - petycji ???
Może potrzebne będzie "bombardowanie spamem" w postaci naszych e-maili manifestujących nasze potrzeby

.
Nic nas to nie kosztuje - nie mamy nic do stracenia - za to do zyskania bardzo dużo!
P.s. Dzwoniłem dziś do
SAMSUNG ELECTRONICS POLSKA Sp z o.o. (ul. Szturmowa 2a, budynek UBC II, 02-678 Warszawa tel: +48 22 607-93-33 (Infolinia)) i rozmawiałem z Panem X, który wydawał się być osobą dość kompetentną.
Analiza rozmowy pozwoliła mi wysnuć następujące wnioski:
Nowy frimware będzie się ukazywał w zależności od jego potrzeb, albowiem polityka firmy Samsung jest następująca.. nowy frimware ma za zadanie naprawić/usnąć/poprawić błędy, ale (niestety) nie wprowadzać nowej funkcjonalności danego urządzenia (np. DTS).
Podczas rozmowy wspomniałem o szerokim gronie użytkowników zarówno Plazmy jak i LCD której doskwiera brak DTS'u, oraz o przewidzianej petycji do producenta w tej sprawie. Odpowiedź była jednoznaczna: Jeżeli owa petycja będzie obejmowała znacząco dużą skalę użytkowników myślę, że w ramach dbałości o dobro klienta - który jest tutaj najważniejszy

- na pewno nie pozostanie bez echa. Niestety Pan X nie był mi w stanie odpowiedzieć czy DTS w ramach passthrough (wyprowadzenie sygnału po przez wyjście optyczne do zew. dekodera) wymaga wykupienia licencji, czy tylko w przypadku kiedy chcielibyśmy mieć wbudowany układ dekodująco-kodujący w naszych odbiornikach TV.
Niby to co napisałem jest oczywiste, ale moim zdaniem utwierdza w przekonaniu, iż warto spróbować.
Czy ma ktoś jakiś pomysł? Co o tym sądzicie? złączmy się z użytkownikami LCD i plazm na różnych forach i wyślijmy taką petycję. Moim zdaniem dobrze by było zrobić to nim ukarzą się następcy naszych modeli.
Przemyślcie, za kilka miesięcy może być za późno !!!!
Pozdrawiam
Pixeel