Dzisiaj przeszedłem się jeszcze raz do MediaMarkt (swoją drogą sprzedają ten telewizor za 6999zł - wow, cena dla idiotów). W każdym razie, postanowiłem problem zbadać dokładniej. Jako, że pod ten TV był podłączony obraz SD (swoją drogą, obraz był jednym z najgorszych jakie widziałem wśród TV wystawionych obok, aczkolwiek nie był to obraz puszczony przez HDMI więc to olałem), poprosiłem obsługę o podłączenie blu-ray-a. Tak też się stało. Po podłączeniu obraz żyleta. Ale... obraz nadal był uciążliwie ciemny. Przez to wiele szczegółów było nie widocznych. Kolory też na tym cierpiały. Obok stał Panasonic G10 który świecił jak kolorowa żarówka w porównaniu do Samsunga. Poprosiłem o wyjęcie pilota w celu sprawdzenia konfiga. Zdziwiłem się nie lada, bo kontrast był Dynamiczny, a "podświetlenie" ustawione na "10" (sprawdziliśmy - to max). Dopiero podbicie "jasności" do 70 dało jako taki efekt. Nie muszę mówić, że jakość czerni spadła jednak drastycznie. Po przełączeniu TV w tryb "standard" obraz stał się już zupełnie ciemny, nie wspominając o trybie "film". Jako że Samsung radzi przez pierwsze 300h przestawić TV w tryb Standard zapowiada się nie lada masakra jeżeli zdecyduje się na ten TV. Co ciekawe, ten problem nie dotyczy żadnej wersji LCD z serii 6,7,8. Plazma B850 również świeci porządnie. Problem dotyczy tylko B650. Byłem już praktycznie zdecydowany na ten model, a tu taka wtopa. Być może będę zmuszony kupić mniejszy TV, 46 cali, za to LCD. Ciekawie też prezentuję się G10, aczkolwiek nie ma już tylu dodatkowych bajerów co Samsung. Ciężka decyzja...
Ostatnia edycja: